More

  Πανεπιστήμιο Cambridge: Εφαρμογή για κινητά σε ενημερώνει αν έχεις κορωνοϊό

  Το Πανεπιστήμιο Cambridge αναπτύσσει στο πλαίσιο των ερευνητικών του προγραμμάτων μια εφαρμογή η οποία συλλέγοντας διάφορα δεδομένα από τον χρήστη του κινητού και να τον ενημερώνει αν πάσχει από τον ιό.

  Η εφαρμογή COVID-19 Sounds συλλέγει δείγματα φωνής, αναπνοής και βήχα μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν και δυο Έλληνες.

  Ο Δημήτρης Σπαθής και ο Ανδρέας Γραμμένος είναι δυο νέοι Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν σε ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου Cambridge και έχουν δημιουργήσει μαζί με άλλους επιστήμονες μια νέα εφαρμογή η οποία ανιχνεύει μέσω του βήχα, της αναπνοής και της φωνής κάποια δεδομένα που βοηθούν τους ερευνητές να καταλάβουν εάν ο χρήστης είναι μολυσμένος από τον κορωνοϊό.

  O σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή δεδομένων για την πρώιμη διάγνωση του COVID-19 αναπτύσσοντας αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, με βάση κυρίως τους ήχους της φωνής, βήχα και αναπνοής.

  Για να γίνει αυτό δυνατό, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας, συλλογή δεδομένων από υγιείς και μη συμμετέχοντες μέσω της εφαρμογής. Η εφαρμογή συλλέγει βασικά δημογραφικά και ιατρικό ιστορικό, καθώς επίσης και μερικά δείγματα φωνής (ενώ διαβάζετε κείμενο στην οθόνη) μέσω μιας φόρμας και μερικά δευτερόλεπτα αναπνοής και βήχα μέσω του μικροφώνου. Επιπλέον, συλλέγουν και ένα δείγμα της τοποθεσίας. Η εφαρμογή επίσης θα ρωτήσει τον χρήστη αν είναι θετικός στον ιό.

  Σύμφωνα με τους ερευνητές η εφαρμογή δε θα παρακολουθεί τον χρήστη και συλλέγει δεδομένα μόνο όταν διαδράττει ενεργά με αυτήν. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε διακομιστές του Πανεπιστημίου και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. Η εφαρμογή δε θα παρέχει ιατρικές συμβουλές και οποιαδήποτε δήλωση συμπτωμάτων δε θα απαντάται από ιατρική βοήθεια.

  Επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασε το νέο εργαλείο είναι η καθηγήτρια Σεσίλια Μάσκολο, η οποία επιχορηγήθηκε πέρυσι με 2,5 εκατ. ευρώ από το Grant Advanced Research του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

  Οι ήχοι που προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, φωνή, αναπνοή, βήχας, είναι πολύ συγκεκριμένοι. Ο COVID-19 συνδέεται με βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Με βάση ένα σύνολο δεδομένων, που συλλέγονται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, μπορούν να αναπτυχθούν αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτόματα την κατάσταση υγείας.

  «Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό αυτό και την ασθένεια που προκαλεί, και σε μια περίοδο πανδημίας όπως η σημερινή, όσο πιο αξιόπιστες πληροφορίες μπορεί κανείς να συλλέξει, τόσο το καλύτερο», δήλωσε η κ. Μάσκολο.

  «Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γρήγορα καταφέραμε να συνεργαστούμε στο Πανεπιστήμιο, να συλλάβουμε την ιδέα και με πόση επιτυχία ανταποκρίθηκε στο επείγον του πράγματος η ομάδα της Σεσίλια», δήλωσε ο καθηγητής Πιέτρο Τσικούτα από το εργαστήριο Cavendish του Cambridge.

  Ο καθηγητής Αντρέ Φλότο, Καθηγητής Αναπνευστικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου για την Πνευμονοπάθεια στο Νοσοκομείο Papworth του Cambridge, συνέβαλε στις κλινικές πτυχές της εφαρμογής.

  Η εφαρμογή COVID-19 Sounds συλλέγει δημογραφικές και ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, καθώς και δείγματα φωνής, αναπνοής, βήχα μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου. Ακόμη, η εφαρμογή υποβάλλει στους χρήστες το ερώτημα εάν έχουν ευρεθεί θετικοί στον κοροναϊό.

  Η εφαρμογή θα συλλέγει δεδομένα θέσης μόνο μία φορά, όταν οι χρήστες τη χρησιμοποιούν. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε διακομιστές του Πανεπιστημίου και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Η εφαρμογή δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

  «Ύστερα από πολλές συζητήσεις με γιατρούς είδαμε ότι οι ασθενείς με covid-19 κρατούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο την ανάσα τους όταν μιλάνε και εκδηλώνουν ένα συγκεκριμένο ξηρό βήχα», εξηγεί η κ. Μάσκολο.

  «Οι αλγόριθμοι μαθαίνουν τόσο πιο γρήγορα, όσο περισσότερα δεδομένα διαθέτουν και με τον ίδιο τρόπο γίνονται όλο και πιο ακριβείς. Η εφαρμογή θα μπορούσε να ανιχνεύσει όχι μόνο τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και άλλα αναπνευστικά νοσήματα».

  Η εφαρμογή COVID-19 Sounds θα είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες και είναι ήδη διαθέσιμη για τηλέφωνα Android στο Google Play Store. Η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ηθικής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

  πηγή: pagenews.gr

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Βελόπουλος: Να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

  Άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητά πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος για το θέμα της Τουρκίας. «Την ώρα που η Τουρκία απειλεί με εισβολή...

  Περιοδεία σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πραγματοποιεί η Φ. Γεννηματά

  Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα βρίσκεται σήμερα και αύριο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά από μία εβδομάδα εσωκομματικής έντασης,...

  Το “Κόκκινο Ποτάμι” σάρωσε σε τηλεθέαση

  Όσο πλησιάζουμε στο τέλος της σειράς τόσο και πιο σκληρά αποτυπώνεται η κτηνωδία των προγόνων μας. Σε ένα σκοτεινό περιβάλλον αντίστοιχο της εποχής ο...

  Σύλληψη 12χρονου για ρατσιστική επίθεση στον Ζαχά!

  Θλίψη και οργή προκαλεί το περιστατικό με πρωταγωνιστή έναν 12χρονο φίλαθλο, ο οποίος συνελήφθη από τις Αρχές για ρατσιστική επίθεση -διαδικτυακά- στον άσο της...

  Πρώτη κατοικία: Αίτημα στους «θεσμούς» για «άτυπη» παράταση στην προστασία της

  Παράταση ενός μήνα (ατύπως) στην λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση (με την σύμφωνη γνώμη των...