17:02 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πάνος Γαργαλιάνος-Κακολύρης: «Αυστηρά μέτρα παντού πριν να είναι αργά»

Πάνος Γαργαλιάνος-Κακολύρης: «Αυστηρά μέτρα παντού πριν να είναι αργά»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Πάνος Γαργαλιάνος-Κακολύρης εκτιμά ότι εάν τα μέτρα δεν επεκταθούν τώρα σε όλη την Ελλάδα,ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος!

Της  Αλεξίας Σβώλου

Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΉ ματιά με την οποία αντιμετωπίζει τα επιστημονικά διλήμματα και η σταθερή του θέση να μην κινδυνολογεί, αλλά και να μη «χρυσώνει το χάπι» για κανέναν χαρακτηρίζουν τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο Πάνο Γαργαλιάνο-Κακολύρη, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο καθ’ ύλην αρμόδιος στις λοιμώξεις και την αντιμετώπισή τους, Πάνος Γαργαλιάνος-Κακολύρης, παρακολουθεί με συγκρατημένη ανησυχία την αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού που το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ξεπέρασαν το φράγμα των 250 νέων περιστατικών σε ένα 24ωρο και προτείνει την καθολική (πανελλαδική) εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος των café, των μπαρ και των εστιατορίων στις 23.00, προκειμένου να περιοριστούν οι εστίες συγχρωτισμού και κατ’ επέκταση οι εστίες υπερ-μετάδοσης τουCOVIT-19.

«Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων που πλησιάζει: Ή επιστρέφουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία με μάσκα υποχρεωτικά ή επιστρέφουν εκ περιτροπής (χωρίς υποχρεωτική μάσκα), όπως έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Δεν μπορώ να φανταστώ παιδιά να φορούν μάσκα για έξι με οκτώ ώρες την ημέρα! Εδώ οι ενήλικοι δυσανασχετούν…»

 

ΠΑΝΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΣ-ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

«Δεν κερδίζουμε κάτι κλείνοντας τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 23.00 το βράδυ ή τα μεσάνυχτα επιλεκτικά σε 15 περιοχές της χώρας, για παράδειγμα στη Μύκονο, την Κρήτη, τη Ρόδο ή τον Πόρο. Η απαγόρευση πρέπει να επεκταθεί παντού και άμεσα γιατί είμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν και συνεπώς πρέπει τώρα να δράσουμε για να φρενάρουμε την αυξητική τροχιά των κρουσμάτων» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Ένα ζήτημα που πρέπει να διασαφηνιστεί, εφόσον εφαρμοστεί το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναιτο κατά πόσο θα μπορούν να δίνουν φαγητό σε πακέτο μετά τη λήξη της λειτουργίας ως μαγαζιά για καθήμενους.

Το πρώτο κουδούνι

Επιπλέον, η τουριστική σεζόν δεν εξαντλείται μέσα στον Αύγουστο, συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο που θα έχουμε ταυτόχρονα το άνοιγμα των σχολείων. Το ζήτημα αυτό έχει εξελιχθεί σε «γόρδιο δεσμό» για την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, καθώς το πρώτο κουδούνι αναμένεται να χτυπήσει για τους μαθητές σε μόλις τρεις εβδομάδες. Επ’ αυτού ο κ. Γαργαλιάνος σχολιάζει: «Εφόσον τα πράγματα συνεχίσουν έτσι όπως τα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με τα κρούσματα να είναι αυξητικά, τον Σεπτέμβριο θα δεχτούμε πίεση και το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία καθολικά για όλους τους μαθητές καθημερινά παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Δύο είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη λειτουργία των σχολείων, με το ένα να είναι η εκ περιτροπής λειτουργία τους -όπωςδηλαδή έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς -και το δεύτερο να περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των παιδιών στις τάξεις, αλλά με υποχρεωτική μάσκα».

Ο Πάνος Γαργαλιάνος-Κακολύρης είναι υπέρμαχος τηςχρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους, όχι στους ανοιχτούς και σε καμία περίπτωσηδεν συντάσσεται με όλους όσοι προσπαθούν να επιβάλουν τη χρήση μάσκας παντού – ακόμα και στον ύπνο! Οντας μάλιστα ο ίδιος πατέρας δύο παιδιών, αδυνατεί να φανταστεί τους μαθητές όλη μέρα στο σχολείο με μάσκα. «Αν με ρωτάτε προσωπικά, θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία

στις 7 Σεπτεμβρίου και όλα τα παιδιά να φορούν υποχρεωτικά μάσκα για έξι ή και παραπάνω ώρες την ημέρα (σημείωση: σε πολλά σχολεία το πρόγραμμα των μαθημάτων τελειώνει στις 15.00 ή στις 16.00). Ακόμα πιο δύσκολα μπορώ να φανταστώ τους μαθητές υπό αυτές τις συνθήκες να μαθαίνουν πράγματα στο σχολείο. Ας μη γελιόμαστε! Εδώ οι ενήλικοι -για παράδειγμα οι εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων που είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα για ώρες- δυσανασχετούν, φανταστείτε πώς θα νιώθουν τα παιδιά…».

Εισηγήσεις

Ακούγοντας τον επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας να μιλάει, θυμάμαι πως ο Οτο φον Μπίσμαρκ στα μέσα του 1800 είχε διατυπώσει το γνωστό απόφθεγμα πως «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Παρότι το επάγγελμα των γιατρών δεν μοιάζει καθόλου με αυτό των πολιτικών -και οι επιστημονικές εισηγήσεις έρχονται καμιά φορά σε ευθεία αντιπαράθεση με τις πολιτικές αποφάσεις-, ωστόσο και η πρόληψη έχει να κάνει με την τέχνη του εφικτού. Γιατί αν τα μέτρα που θεσπίζει μια κυβέρνηση είναι μη εφαρμόσιμα από τον μέσο άνθρωπο, θα αποτύχουν με μαθηματική ακρίβεια, όσο σκληρά και αν είναι τα πρόστιμα. Αλλωστε η Δημόσια Υγεία είναι αγαθό και κανένα αγαθό δεν διασφαλίζεται με τιμωρητικά μοντέλα, κάτιπου ο Πάνος Γαργαλιάνος-Κακολύρης, ως γιατρός αλλά και ως οικογενειάρχης, γνωρίζει πολύ καλά.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μπαμ  της Κυριακής»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Bloomberg: Εντοπίστηκε μετάλλαξη του κορωνοϊού, η D614G, που είναι δέκα φορές πιο μεταδοτική

Ο δήμαρχος Πάρου αμφισβητεί την ιχνηλάτηση και ζητά αναλυτικά στοιχεία για τον κορωνοϊό

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας