1:16 Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Το εντυπωσιακό «Φεγγάρι του Καλαμποκιού»

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Το εντυπωσιακό «Φεγγάρι του Καλαμποκιού»

Η πανσέληνος θα κάνει την εμφάνιση της στις 20:10 ώρα Ελλάδας και θα κορυφωθεί την Τετάρτη 2 του μήνα, όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο.

Η πανσέληνος αυτή είναι γνωστή με πολλά ονόματα, ενώ το επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «Corn Moon», δηλαδή «Η Πανσέληνος του Καλαμποκιού». Τυχαίνει επίσης να αποτελεί την ένατη του έτους από τις 13 συνολικά, αλλά και την τελευταία του καλοκαιριού (καθώς μπορεί ημερολογιακά να βρισκόμαστε στο φθινόπωρο, αλλά στην πραγματικότητα όχι).

Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, το εντυπωσιακό αυτό φεγγάρι, που σηματοδοτεί το τέλος του θέρους και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου, έχει πάρει το όνομα του από τους Αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA.

Έτσι, το «Corn Moon», το «Barley Moon» ή αλλιώς το «Harvest Moon» αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon» («Η Πανσέληνος των Φρούτων»), που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

H πανσέληνος αυτή θα διαρκέσει σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα της Nasa, Γκόρντον Τζόνστον (Gordon Johnston), περίπου τρεις ημέρες και θα φτάσει τη μέγιστη φωτεινότητά της, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, χαρίζοντάς μας μαγευτικές εικόνες και ένα απολαυστικό, καθηλωτικό θέαμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έχει προγραμματίσει για σήμερα μια σειρά από εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τους θεατές, ωστόσο, να οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, φορώντας μάσκα προστασίας σε όλη τη διάρκεια και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις του 1,5 μέτρου για ανοιχτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.

Η επόμενη πανσέληνος έπειτα από ένα σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημερών αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 του ίδιου μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας