22:01 Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Παντελής Περιβολάρης: Ελλάδα – Ρωσία, ποτέ συμμαχία!

Παντελής Περιβολάρης: Ελλάδα – Ρωσία, ποτέ συμμαχία!

Μία μικρή αλλά σημαντική μερίδα Ελλήνων πιστεύει ότι θα έπρεπε να βρισκόμασταν πιο κοντά στη Ρωσία αυτήν την περίοδο. Δηλαδή, εν αντιθέσει με αυτό που είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι αυτή την περίοδο στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, θεωρούν ότι τουλάχιστον δεν θα έπρεπε η χώρα μας να συμπαρίσταται στην Ουκρανία και να συμπαρατάσσεται στις δυτικές δυνάμεις που στέλνουν στρατιωτικό υλικό.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Η Μόσχα ουδέποτε στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική Ιστορία δεν βοήθησε την Αθήνα, ούτε συνέπλεαν τα συμφέροντα της με τα δικά μας…


Από πού, όμως, αντλούν αυτή την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα και θα έπρεπε η χώρα μας να στρίψει το τιμόνι προς την Ανατολή;

Από τη θρησκεία; Δεν προκύπτει, αφού οι ορθόδοξοι Ρώσοι βομβαρδίζουν τους ορθόδοξους Ουκρανούς και στην κάποτε ελληνική Μαριούπολη οι μουσουλμάνοι Τσετσένοι ανέλαβαν τη βρώμικη δουλειά. Αφήστε δε που το Πατριαρχείο της Μόσχας προσπαθεί να υπερκεράσει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ως το πιο σημαντικό Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας.

Από την Ιστορία; Όποιος το πιστεύει κάνει λάθος και θα το αποδείξουμε ευθύς αμέσως. Η Ρωσία ποτέ στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική Ιστορία δεν βοήθησε τη χώρα μας, εκτός από το Ναυαρίνο, όπου ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ρωσικού ναυτικού δεν ήταν κεντρική πολιτική της Μόσχας, αλλά προέκυψε.

Αντιθέτως, η Ρωσία πολλές φορές άδειασε την Ελλάδα. Ο πιο γνωστός πόλεμος στην Ευρώπη τον 18ο και 19ο αιώνα ήταν ο Ρωσοτουρκικός. Οι Ρώσοι υποκινούσαν τους Έλληνες να επαναστατήσουν και μετά τους άφηναν έρμαιο στις διαθέσεις των Τούρκων.

Παράδειγμα

Τρανό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν με την αποτυχημένη επανάσταση των Ελλήνων το 1770, γνωστή με τη δημώδη ονομασία «Ορλωφικά». Οι υποκινητές των Ελλήνων ήταν τα αδέλφια Ορλώφ, Ρώσοι αξιωματικοί. Η ρωσοτουρκική διένεξη έληξε με τη Συνθήκη Κιουτσούκ–Καϊναρτζή το 1774 και μετά την αποχώρηση των Ρώσων μελών της Οθωμανικής Διοίκησης πρότειναν να σφαγιαστούν όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως φύλου και η ηλικίας. Τελικά επικράτησε η άποψη του ναυάρχου Τζεϊρτζαλή, ο οποίος έλεγε πως αν δολοφονούνταν όλοι οι Έλληνες, ποιος θα πληρώνει το χαράτσι; Ομοίως, οι Ρώσοι δεν βοήθησαν τους αδελφούς Υψηλάντη να ξεκινήσουν την Επανάσταση των Ελλήνων από τη Βλαχία. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαγράφηκε από το ρωσικό στρατό όταν ξεκίνησε την ελληνική Επανάσταση και ο τσάρος είχε διατάξει αυστηρή ουδετερότητα.

Αργότερα μέσα στο 19ο αιώνα η Ρωσία προσπάθησε να επιβάλει τον Πανσλαβισμό. Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με την οποία έλαβε τέλος ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1877-1878) προέβλεπε τη δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας. Το ευτύχημα για την Ελλάδα ήταν ότι αυτή η συνθήκη δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Μπορούμε να πούμε ότι αντίθετα με την Ελλάδα, υπήρξαν Έλληνες που βρέθηκαν στην τσαρική αυλή και ωφελήθηκαν. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Ιωάννης Βαρβάκης ήταν ευνοούμενος της Μεγάλης Αικατερίνης. Ο Ιβάν Σαββίδης ανήκει στους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στον 20ό αιώνα η κουμμουνιστική Σοβιετική Ένωση είχε άλλες προτεραιότητες και σε αυτές δεν ήταν η Ελλάδα. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα, επεδίωξε να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία επειδή ήλεγχε και ελέγχει τα στενά. Αυτό το βλέπουμε και σήμερα. Ρωσία και Τουρκία έχουν καλές σχέσεις, με την Τουρκία να διαφοροποιείται όσο μπορεί από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ και οι δύο ηγέτες, Πούτιν και Ερντογάν, έχουν καλή σχέση και βέβαια ίδιες αντιλήψεις για το πώς πρέπει να διοικείται μία χώρα.

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από τον ρωσικό παράγοντα ήταν πάντα πιο μεγάλες από ό,τι έδειχνε η πραγματικότητα. Η Ρωσία ποτέ δεν βοήθησε την Ελλάδα και την Κύπρο στο Κυπριακό. Η στροφή του Μακάριου προς τη Σοβιετική Ένωση δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Ομοίως η προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα, κατόπιν των ενεργειών Λαφαζάνη, να βρει η χώρα μας τα κεφάλαια που ήθελε για να λύσει μονομερώς τα μνημόνια απέτυχαν παταγωδώς. Ο Πούτιν τους έδειξε ότι ο μοναδικός δρόμος ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση.

*Ο Παντελής Περιβολάρης είναι δημοσιογράφος, ιστορικός, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Νεότερη και Σύγχρονη, Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καραμανλής: Οκτώ βήματα για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Ανακοινώνει νέες υποψηφιότητες ο Μητσοτάκης – Γυναίκες στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

             

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας