20:29 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Παπαθεοδώρου, ο συγγραφέας με τις 284 ip και τα 301 αρχεία παιδικής πορνογραφίας!

Παπαθεοδώρου, ο  συγγραφέας με τις  284 ip και τα 301 αρχεία  παιδικής πορνογραφίας!

· Πώς οδηγήθηκαν οι Αρχές στον εντοπισμό και στη σύλληψη του Βασίλη Παπαθεοδώρου
· Το EDonkey, οι διαφορετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις και η εξάχρονη δράση του

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Στις φυλακές της Τρίπολης γράφεται εδώ και μερικές ημέρες το νέο κεφάλαιο της ζωής του πολυβραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου. Μόνο που δεν το γράφει ο ίδιος, όπως συνήθιζε τόσα χρόνια, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που τον φέρει ως έναν από τους οκτώ (8) πλέον σημαντικούς παραλήπτες σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας στη χώρα μας. Παρότι ο 55χρονος κατηγορούμενος προσπάθησε να πείσει, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ανακριτή και εισαγγελέα ότι τα αποθηκευμένα αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων τα οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα στον υπολογιστή του προορίζονταν για ερευνητικούς σκοπούς προκειμένου να εκδώσει ένα βιβλίο (!!!), εντούτοις το περιεχόμενο της αστυνομικής έρευνας και όσα καταγράφονται στη δικογραφία την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» προκαλούν σοκ, αποστροφή και ανατριχίλα. Και αυτό διότι, βάσει της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο χαμογελαστός και πάντα φιλικός με τα παιδιά λογοτέχνης θεωρείται ένας από τους πλέον αδίστακτους παραλήπτες πορνογραφικού υλικού ανηλίκων στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι στην κατοχή του δεν βρέθηκαν ένα ή δύο, αλλά 301 (!!!) αρχεία ανατριχιαστικού υλικού, το οποίο προμηθευόταν σε βάθος εξαετίας και συγκεκριμένα από τις 18 Δεκεμβρίου 2016! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το λογισμικό

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του Βασίλη Παπαθεοδώρου, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022, ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες όταν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χτύπησε «καμπανάκι» σχετικά με την ύπαρξη στην ελληνική επικράτεια οκτώ σκληρών παιδόφιλων, οι οποίοι προμηθεύονταν αλλά και διακινούσαν υλικό με σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών αλλά και βρεφών.
Για τον εντοπισμό τους χρησιμοποιήθηκε το ειδικό λογισμικό πρόγραμμα CPS, το οποίο αποκτήθηκε από τη ΔΗΕ χάρη στη συνεισφορά της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Child Rescue Coalition και των αστυνομικών Αρχών των ΗΠΑ. Με αυτό το πρόγραμμα ουσιαστικά η Ελληνική Αστυνομία είναι σε θέση να γνωρίζει (σε πραγματικό χρόνο) εάν εντός της Ελλάδας διακινείται το αρρωστημένο υλικό. Εάν υπάρχουν πρόσωπα τα οποία το προμηθεύονται και το διακινούν. Από τα σημάδια τα οποία έστειλε στις ελληνικές διωκτικές Αρχές το CPS προέκυψε ο ακριβής αριθμός ατόμων που θεωρήθηκαν ως οι πλέον σημαντικοί παραλήπτες αλλά και διακινητές του συγκεκριμένου υλικού. Ουδείς όμως γνώριζε την ταυτότητά τους.


EDonkey
Η επόμενη κίνηση της ΔΗΕ ήταν να ενημερώσει, όπως όφειλε, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία με σχετική διάταξη αιτήθηκε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να βρεθούν οι χρήστες του Διαδικτύου οι οποίοι επιδίδονταν στη συγκεκριμένη αρρωστημένη και παράνομη συμπεριφορά. Μάλιστα από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, εξεδόθη και σχετικό βούλευμα προκειμένου οι εταιρείες τηλεφωνίας να γνωστοποιήσουν στις Αρχές τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP) που χρησιμοποιούνταν σε αυτό το αλισβερίσι των βίντεο και των εικόνων παιδικής πορνογραφίας.
Όπως προκύπτει από συγκεκριμένα έγγραφα της δικογραφίας και όπως εξηγούσαν ερευνητές της υπόθεσης στην «Μ», για τον Παπαθεοδώρου προέκυψαν σημεία και τέρατα. Ο πολυβραβευμένος και ένας εκ των νέων δημοφιλών συγγραφέων παιδικής αλλά και εφηβικής λογοτεχνίας δεν ήταν αυτό που φαινόταν. Για τους αστυνομικούς κάτω από την καλλιτεχνική του προβιά και την ενασχόλησή του με τις αγωνίες και τα προβλήματα παιδιών και νέων κρυβόταν ένα άρρωστο προσωπείο. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ο κατηγορούμενος και ήδη προφυλακισμένος συγγραφέας είχε παρεισφρήσει στο αποκαλούμενο «σκοτεινό Διαδίκτυο» και συγκεκριμένα στο p2p δίκτυο EDonkey, στο οποίο ήταν ενεργό μέλος «τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα από 18/12/2016 έως και 27/9/2022».
Τι είναι το EDonkey; Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο σύστημα κοινής χρήσης αρχείων που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα αρχείων δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αρχεία αποθηκεύονται σε έναν επιμέρους υπολογιστή και στη συνέχεια ανταλλάσσονται απευθείας μεταξύ των χρηστών.
301 αρχεία!
Το πλέον συγκλονιστικό, πέραν της εξαετούς δράσης του, είναι ότι από την έρευνα προέκυψε πως ο Παπαθεοδώρου χρησιμοποίησε τουλάχιστον 284 διαφορετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP) προκειμένου να αντλήσει όλο αυτό το υλικό, ενώ είχε στην κατοχή του «και πρόσφορα προς διαμοιρασμό» τουλάχιστον 301 αρχεία με σκληρό περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Σημειώνεται ότι οι Αρχές έφτασαν στον εντοπισμό αλλά και στη σύλληψή του καθώς ο τηλεφωνικός πάροχος έδωσε τον αριθμό της οικιακής σύνδεσης που χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας. Το πρωινό της 18ης Οκτωβρίου 2022 αστυνομικοί εφόρμησαν στο σπίτι της οδού Δημελά στη Γλυφάδα, όπου κατοικεί ο Παπαθεοδώρου, και παρουσία εισαγγελέα του πέρασαν χειροπέδες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατάσχεσαν έναν εξωτερικό και έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο, ενώ από την επιτόπια αναζήτηση των Αρχών βρέθηκαν δεκάδες αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που βρίσκονταν στην κατοχή του κατηγορουμένου. Ο διάσημος συγγραφέας οδηγήθηκε ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών, με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγγελική Τροανταφύλλου να του ασκεί δίωξη για το κακούργημα της πορνογραφίας ανηλίκων (προμήθεια, κατοχή, διαμοιρασμός) και να τον παραπέμπει σε ανακριτή. Τρεις ημέρες αργότερα ο Παπαθεοδώρου απολογήθηκε, ωστόσο οι αιτιάσεις του για δήθεν έρευνα την οποία έκανε σχετικά με τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα, που τον έκριναν προσωρινά κρατούμενο με αποτέλεσμα πλέον να διαβιοί στις φυλακές της Τρίπολης.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

«Δεν έχω απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της χώρας. Έχω λευκό ποινικό μητρώο. Εκ προοιμίου θέλω να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια και ευπρέπεια ότι ΔΕΝ είμαι και ΔΕΝ έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου παιδόφιλος. Δεν αισθανόμουν καμία ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από το κατασχεθέν υλικό. Απεναντίας αισθανόμουν απέχθεια, αηδία, αποτροπιασμό και βαθύτατη λύπη». Αυτές ήταν οι αρχικές φράσεις τις οποίες χρησιμοποίησε στις 21 Οκτωβρίου 2022 κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο Παπαθεοδώρου προκειμένου να πείσει ότι είναι αθώος του αίματος. Όπως επισήμανε, το συγκεκριμένο, αρρωστημένο, υλικό το είχε κατεβάσει προκειμένου να κατορθώσει να συγγράψει ένα βιβλίο το οποίο θα επικεντρωνόταν στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και στην επικινδυνότητα του Ίντερνετ! «Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στον σκληρό δίσκο (υλικό που δεν έχει απομονωθεί – έχει ιδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του) αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Ίντερνετ, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του Διαδικτύου για την κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου. Το κατασχεθέν υλικό -το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω τρία βασικά μυθοπλαστικά στοιχεία:
– Το μοτίβο συμπεριφοράς των νεαρών εφήβων.
– Το πώς γίνεται η «πρόσκληση» προκειμένου οι νεαροί έφηβοι να ξεγελαστούν και στη συνέχεια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.
– Ποιες οι αντιδράσεις των παιδιών, ήτοι αν αυτά προσποιούνταν ότι είναι χαρούμενα, ευχαριστημένα, δυστυχισμένα, αν αντιλαμβάνονται τις πράξεις τους, αν φαίνεται η καταπίεση, το άδειο βλέμμα τους κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θέλοντας μάλιστα να δικαιολογήσει τον όγκο (301 αρχεία) που βρέθηκε στον υπολογιστή του, τα έριξε στο πρόγραμμα! «Εγώ πατούσα στην αναζήτηση κάποιες λέξεις-κλειδιά όπως “girl”, “boy” και κατέβαζα μαζικά τα αρχεία, δηλαδή δεν μπορούσα να κάνω επιλογή αρχείων. Η καταχώριση ήταν μαζική και τυχαία. Τα περισσότερα βίντεο που κατασχέθηκαν δεν τα είχα δει ποτέ, αλλά ούτε είχα και σκοπό να τα δω και πιθανότατα δεν θα είχαν καν κάποια μυθοπλαστική αξία. Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές –και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης. Η διαδικτυακή μου επίσκεψη στην εφαρμογή για τη λήψη τέτοιων αρχείων ΔΕΝ ήταν συχνή, ούτε σταθερή ούτε συνεχής. Περνούσε χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμα και ετών από την τελευταία φορά που μπορεί να προέβαινα στη λήψη κάποιων αρχείων προκειμένου να προχωρήσω την έρευνά μου. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να κρατήσω το κατασχεθέν υλικό επ’ αόριστον, αλλά θα προέβαινα στην ολοσχερή διαγραφή του αμέσως μετά τη συγγραφή του βιβλίου μου. Επιπλέον, από τα αρχεία που φέρεται να έχω κατεβάσει, έχω διαγράψει πολλά εξ αυτών.
Κάθε φορά που επρόκειτο να συγγράψω ένα βιβλίο -ανεξαρτήτως του χρόνου της τελικής συγγραφής- συνέλεγα υλικό που αρχικά μπορεί να αφορούσε την κεντρική ιδέα, αλλά -στην πορεία κατά την απόφασή μου για την πλοκή- το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα ήταν και άχρηστο σε μεγάλο βαθμό. Αυτό θα συνέβαινε και εν προκειμένω όταν τελικά έβλεπα το υλικό που είχα συλλέξει», κατέληξε.

Από τις βραβεύσεις στη φυλακή

Γεννημένος το 1967, μέλος μιας μεσοαστικής οικογένειας (με γονείς διευθυντές στην πολιτική αεροπορία), ο Βασίλης Παπαθεοδώρου αποτέλεσε έναν από τους πλέον σημαντικούς παιδικούς λογοτέχνες. Το 1990 αποφοίτησε από τη Σχολή Μεταλλειολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μόλις πήρε το πτυχίο μου πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από το οποίο αποφοίτησε το έτος 1996. Παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν ως δάσκαλος γερμανικής γλώσσας σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στο σχολείο «Κωστέας – Γείτονας», στο φροντιστήριο «English Language Center» και έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα. Από το 1995 έως και το 2018 εργαζόταν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως οικονομικός αναλυτής κινδύνου, ενώ παράλληλα ήταν και συγγραφέας. Ο Παπαθεοδώρου έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας τα έτη 2008, 2010 και 2019 για τα βιβλία: «Χνότα στο τζάμι», «Στη διαπασών» και «Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια». Παράλληλα έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» και τρεις φορές με το βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», ενώ υπήρξε πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας.
Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο «Το Ημερολόγιο ενός δειλού», ενώ το έτος 2018 απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς με το βιβλίο μου «Μα γιατί μου φταίνε όλα; (Το βιβλίο της γκρίνιας)».
Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα 200 καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. Τέλος, τόσο το 2020 όσο και το 2021 ήταν υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής – Εφηβικής Λογοτεχνίας ALMA (Νόμπελ Λογοτεχνίας) που απονέμεται στη Σουηδία.

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαθεοδώρου: Στους 8 μεγαλύτερους διακινητές παιδικής πορνογραφίας

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Απόπειρα βιασμού μεταξύ εφήβων περιέγραφε σε βιβλίο του – Αποσύρθηκε από όλα τα βιβλιοπωλεία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας