22:13 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Παπουτσής: Η Πυροσβεστική, η εισαγγελική έρευνα και η Παγκόσμια Τράπεζα

Παπουτσής: Η Πυροσβεστική, η εισαγγελική έρευνα και η Παγκόσμια Τράπεζα

Ανοιχτές «παρτίδες» με την ελληνική Δικαιοσύνη που αφορούν κυρίως το έργο που άφησε από το πέρασμά του ως επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Παγκόσμια Τράπεζα,  Χρήστος Παπουτσής.

Η επιλογή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του εκπροσώπου της χώρας μας στο διεθνή οργανισμό προκάλεσε ποικίλα σχόλια καθώς ακόμη και βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση έκαναν λόγο για «ολική επαναφορά παλαιοκομματικών νοοτροπιών» και μάλιστα σε μια περίοδο στην οποία διακηρύσσεται η αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα της δημόσια ζωής.

Εκείνο όμως που παρέμενε άγνωστο είναι ότι τη στιγμή του διορισμού του κ. Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα οι εισαγγελικές Αρχές της Ελλάδος «έτρεχαν» μια ιδιαίτερα σοβαρή δικογραφία η οποία προκλήθηκε κατόπιν των επιλογών του πρώην βουλευτή όταν ήταν επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο συγκεκριμένος φάκελος ο οποίος διερευνάται από το γραφείο του εισαγγελέα Διαφοράς αφορά την υπόθεση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και το διαγωνισμό της NAMSA o oποίος φέρεται να ήταν ιδιαίτερα επιζήμιος για το ελληνικό δημόσιο καθώς τελικά δεν επελέγη η μειοδότρια εταιρία αλλά μια άλλη, με ελάχιστη εμπειρία στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Η συνολική ζημία εκτιμάται, δε, ότι υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ

Η συγκεκριμένη ιστορία που σε ό, τι αφορά την εισαγγελική έρευνα βρίσκεται στο σημείο λήψεως μαρτυρικών καταθέσεων, φέρει την πολιτική υπογραφή του Χρήστου Παπουτσή αλλά και του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα, καθώς επί των ημερών τους αποφασίσθηκε η απευθείας ανάθεση του διαγωνισμού για την ενοικίαση των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης στο Νατοϊκό Οργανισμό. Η συνεργασία -επισήμως- αποφασίσθηκε τον Ιανουάριο του 2012 ενώ ο διαγωνισμός με τις υπό διερεύνηση παρατυπίες ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι που ακολούθησε.

Στο μεσοδιάστημα όμως υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο το οποίο διερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές.

Το θρίλερ με την υπογραφή

Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα σημεία στα οποία εστιάζει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες επιλογής αναδόχου στον τομέα των μισθωμένων ελικοπτέρων.

Στη διάθεση της εισαγγελίας βρίσκεται ένα έγγραφο το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και ημερομηνία 24η Ιανουαρίου 2012 και εξετάζεται ως πλαστό. Βάσει αυτού του εγγράφου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να «ανάβει» το πράσινο φως προκειμένου να ανατεθεί ο διαγωνισμός για την μίσθωση των ελικοπτέρων από το Π.Σ. στη ΝAMSA η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή ασχολούνταν με αμιγώς στρατιωτικά θέματα.

Η συγκεκριμένη επιστολή η οποία διακινήθηκε μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Νατοϊκού Οργανισμού επί ημερών Χρήστου Παπουτσή στο υπουργείο εμφανίζει πασίδηλες ανορθογραφίες καθώς -μεταξύ άλλων- στερείται ακόμα αριθμού πρωτοκόλλου, καθώς και ειδικού κωδικού και υπηρεσίας καταχώρησης του!

Μάλιστα στενοί συνεργάτες του Δημήτρη Αβραμόπουλου -κατά το παρελθόν- έχουν αρνηθεί την σύνταξη και την αποστολή παρόμοιου εγγράφου το οποίο ακόμη και σήμερα παραμένει «ενεργό» σε φάκελο του ΥΠΡΟΠΟ.

Δείτε το έγγραφο:

 

6

 

Εκτός όμως από τον τρόπο ανάθεσης της διαγωνιστικής διαδικασίας στον Νατοϊκό Οργανισμό οι δικαστικές Αρχές ξεσκονίζουν το φάκελο της NAMSA για τον τρόπο επιλογής των επτά ελικοπτέρων μεσαίου τύπου Κa 32 από την εταιρεία Skylink.

Βάσει όσων έχουν καταγγελθεί στις Αρχές, στον διεθνή διαγωνισμό χρησιμοποιήθηκαν «ειδικά» κριτήρια για τη σύγκριση των τιμών των εταιρειών με αποτέλεσμα να μην προκριθεί η πλέον οικονομική προσφορά, αλλά και ότι απέκλεισε από κάθε διαδικασία επιλογής την ελληνική κυβέρνηση η οποία περιορίστηκε σε ρόλο «κομπάρσου».

Από το ιστορικό του συγκεκριμένου διαγωνισμού ο οποίος -κατά παράβαση- χαρακτηρίστηκε «απόρρητος» με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι να μην πληροφορούνται τα χρήματα που ξοδεύονται από την κρατικό κορβανά, αποκαλύπτονται αντιφατικές αποφάσεις σχετικά με το ποια εταιρεία πρέπει να αναλάβει το «έργο», μεθοδεύσεις σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να τηρηθούν ενώ εξάγεται και ένα συγκλονιστικό συμπέρασμα:

Ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το που θα δαπανηθούν τα χρήματα του ελληνικού λαού στον τομέα της εκμίσθωσης ελικοπτέρων δεν είχε το ελληνικό κράτος αλλά ένας υπάλληλος του Νατοϊκού Οργανισμού, ο οποίος αναμένεται να κληθεί από τις Αρχές!

“Δεμένη” η χώρα μας

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιλογή Παπουτσή και Όθωνα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να παραμένει ακόμη δέσμια στη σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρία παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να. απαλλαγεί μέσω της προκήρυξης νέου διαγωνισμού και πάλι -όμως- μέσω της NAMSA για το λόγο ότι φέρεται να υπάρχει ρήτρα ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ η οποία δεν μπορεί να δοθεί.

Το παράδοξο όμως της υπόθεσης είναι ότι ξαφνικά ο νέος διαγωνισμός «πάγωσε» με υπηρεσιακούς παράγοντες να αναφέρουν ότι θεωρείται πιθανόν να έκαναν την εμφάνισή τους και πάλι τούρκικες εταιρίες. Εν τέλει μέσω νομοθετικής διάταξης η οποία πέρασε στο προηγούμενο πολυνομοσχέδιο ενεργοποιήθηκε εκ νέου η σύμβαση με την Skylink η οποία όμως στο μεταξύ είχε καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στον Καναδά!

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπό διερεύνηση υπόθεση δεν είναι η μοναδική που αφορά τον νυν εκπρόσωπο της χώρας μας στην Παγκόσμια Τράπεζα και τους χειρισμούς του στα θέματα της δασοπυρόσβεσης από την θητεία του στο ΥΠΡΟΠΟ καθώς έγγραφα τον εμφανίζουν να ήταν εκείνος που έλαβε την τελική απόφαση για την ανανέωση των συμβάσεων 12 μισθωμένων ελικοπτέρων της Π.Υ. το 2011 και κρίθηκαν ως ζημιογόνες από την ελληνική δικαιοσύνη. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε ασκήσει κακουργηματικές διώξεις εναντίον των φυσικών προσώπων (αξιωματικών, κλπ) ενώ για τα πολιτικά πρόσωπα είχε σταλεί αμελλητί στη Βουλή, με την τύχη της έκτοτε να αγνοείται. Παρά το γεγονός ότι ο εκάστοτε υπουργός ουδέποτε υπογράφει ήταν εκείνος που τελευταίος προσυπέγραψε -στις 26 Ιανουαρίου του 2011- το εισηγητικό σημείωμα που κίνησε όλες τις διαδικασίες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας