12:22 Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Παρακολουθήσεις: Νέα λίστα με θύματα του Predator - Ανάμεσά τους Οικονόμου και Λοβέρδος

Παρακολουθήσεις: Νέα λίστα με θύματα του Predator - Ανάμεσά τους Οικονόμου και Λοβέρδος

Μακραίνει η λίστα με τα ονόματα που έχουν πέσει θύμα του κακόβουλου λογισμικού Predator.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μετά από δημοσιεύματα των προηγούμενων εβδομάδων με ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων κλπ, νέα λίστα με πρόσωπα που έπεσαν θύματα παράνομων παρακολουθήσεων έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Ανάμεσα σε αυτά είναι

  • του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου,
  • του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου,
  • της υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως,
  • της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου,
  • του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Μιχάκη Καραμαλάκη
  • του Μένιου Φουρθιώτη και συνεργάτιδάς του και

 

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη μετά τη νέα λίστα υποκλοπών: Να δώσει απαντήσεις αλλιώς να παραιτηθεί

Επίθεση κατά της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας documento, τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν κατηγορείται πλέον για παρακολουθήσεις αντιπάλων και συνεργατών του αλλά για την οργάνωση και εκτέλεση μιας πρωτοφανούς Συνταγματικής και Δημοκρατικής εκτροπής».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται και αντικαθιστά βουλευτές του από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με στόχο να μείνουν στο σκοτάδι οι ευθύνες του, έρχονται στο φως νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις από την εφημερίδα Documento.

Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελέως της ΕΥΠ που μέχρι πρόσφατα πίστευε ότι είναι ανέλεγκτη αλλά τελικά ήταν και η ίδια «καλωδιωμένη», καθώς και του οικονομικού Εισαγγελέα που χειρίστηκε τις υποθέσεις των Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους ήταν υπαρκτά αλλά αδιευκρίνιστα, αφορούν τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για κρυφτούλι και υπεκφυγές.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατηγορείται πλέον για παρακολουθήσεις αντιπάλων και συνεργατών του αλλά για την οργάνωση και εκτέλεση μιας πρωτοφανούς Συνταγματικής και Δημοκρατικής εκτροπής.

Είτε θα δώσει πειστικές απαντήσεις για την εκτροπή είτε θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί, γιατί όσα διέπραξε αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία.

Καμία Αρχή της Πολιτείας δεν μπορεί πια να μην αντιδρά. Καμία δικαιολογία δε μπορεί να αφήνει τη Δημοκρατία απροστάτευτη. Η άμεση διερεύνηση όλων των πλευρών αυτής της σκοτεινής υπόθεσης καθώς και η απόδοση ευθυνών, αποτελεί πλέον δημοκρατική και συνταγματική υποχρέωση.

Παγίδευσαν με Predator τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και την εισαγγελέα της ΕΥΠ

 

Αντί για εγκληματίες το κύκλωμα παρακολουθούσε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και εισαγγελείς. Στα νύχια του Predator βρέθηκε μέχρι και η «ανέλεγκτη» εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου που έβαζε περιχαρής την υπογραφή της για τις χιλιάδες παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσε η κρατική υπηρεσία πληροφοριών.

Ευθύνη της Δικαιοσύνης είναι να βρει όχι μόνο ποιοι έκαναν την παρακολούθηση, αλλά και να εξακριβώσει εάν το περιεχόμενο των υποκλοπών χρησιμοποιήθηκε για εκβιασμούς και χειραγώγηση της πολιτικής ζωής της χώρας.

Αποκαλύπτει επίσης τα ψηφιακά ίχνη του Predator. Συνολικά, εντοπίσαμε 498 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τον server, την κοινή IP και τη πλατφόρμα καταχώρησης ονομάτων.

Ακόμα, όλη η ιστορία του «αμαρτωλού» «edolio5» που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Κουκάκη, του Καρυπίδη και του Ανδρουλάκη, οι server στην Amazon και η άρον άρον μετακίνηση των server μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις.

Χρέος της εισαγγελίας πλέον είναι να βρει ποιος πλήρωσε για όλα αυτά αλλά και ποιος διαχειριζόταν τους ιστότοπους. Όλα τα στοιχεία είναι πλέον στο τραπέζι και… είναι εκατοντάδες. Το τέλειο έγκλημα διαπράχτηκε ούτε αυτή τη φορά…

Το κουβάρι του ελληνικού Watergate ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα και το Documento βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της έρευνας. Η Δικαιοσύνη;

Εκτός ο Τζαβάρας από την Επιτροπή Διαφάνειας

Παρασκήνιο υπάρχει μετά την αποχώρηση-αντικατάσταση του Κώστα Τζαβάρα στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής, η οποία διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο aftodioikisi.gr, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος πολλές φορές έχει επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των παρακολουθήσεων, φέρεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ να πιέστηκε για να «διευκολύνει» την κατάσταση…

Στο παρελθόν άλλωστε, ο ίδιος έχει εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται και το απόγευμα της Παρασκευής, έγινε γνωστή η απόφαση για “αντικατάστασή” του!

Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις

Αυστηρή κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις υποκλοπές εξαπολύει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι έπειτα από τρία χρόνια και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα επιτρέπεται η ενημέρωση όσων τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», η Ένωση αξιολογεί το εν λόγω σχέδιο νόμου και επισημαίνει ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές και παρίσταται επιτακτική η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και εξαντλητική ρύθμισή του, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

Το νομοσχέδιο -συμπληρώνει- παρέλειψε να λάβει υπόψη τις διατάξεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ρυθμίζουν την άρση του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων στο πλαίσιο της διενέργειας των ειδικών ανακριτικών πράξεων μολονότι, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 254 νέου ΚΠΔ, οι εν λόγω διατάξεις 2 υπερισχύουν των αντίστοιχων προβλεπομένων σε ειδικούς νόμους.

Με τον τρόπο αυτόν, όμως, -συμπεραίνει η Ένωση- όχι μόνον δεν επιτυγχάνονται οι επιδιωκόμενοι σκοποί του σχεδίου νόμου, αλλά δημιουργείται «δίκαιο δύο ταχυτήτων» και εντεύθεν.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας