18:17 Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Παραλλαγή Όμικρον – Είναι «υπερμεταδοτική και ανθεκτική στο εμβόλιο» λέει ο καθηγητής Ιωάννης Πρασσάς

Παραλλαγή Όμικρον – Είναι «υπερμεταδοτική και ανθεκτική στο εμβόλιο» λέει ο καθηγητής Ιωάννης Πρασσάς

Ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδυάζει δύο στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ, εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορονοϊού.

«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» πρόσθεσε και σημείωσε πως το στέλεχος Όμικρον δείχνει μάλιστα να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

Η σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα
«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, Δέλτα» τόνισε.

Όπως επισήμανε μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές. Η πρώτη αφορούσε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο.

Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η «Όμικρον» είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση αναλύοντας την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε πως, εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος Όμικρον είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το Όμικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε. «Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Η διασπορά της Όμικρον φέρνει πιο κοντά την έγκριση του εμβολίου για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών

Ρωσικό φάρμακο αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας