11:05 Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Παράλληλοι μονόλογοι με απειλές εκατέρωθεν η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Πούτιν

Παράλληλοι μονόλογοι με απειλές εκατέρωθεν η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Πούτιν

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν ήταν «γεμάτη» έμμεσες απειλές και σαφείς προειδοποιήσεις, με φόντο τις συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τον Ρώσο ομόλογό του πως η αντίδραση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν σκληρή, ενώ ο Πούτιν προειδοποίησε τον Μπάιντεν ότι η επιβολή νέων κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος» και θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους.

Μολαταύτα, η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό πως ο κ. Πούτιν είναι «ικανοποιημένος» μετά από την 50λεπτη «σοβαρή» συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν. Και οι δύο ηγέτες άλλωστε έπλεξαν το εγκώμιο της διπλωματίας, που θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει μια οδό εξόδου από την κρίση.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου όμως επέμεινε στο ότι η οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος περνάει από την «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία.  Η Ουάσιγκτον θα αντιδράσει με «αποφασιστικό τρόπο» εάν υπάρχει «περαιτέρω εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε στον Ρώσο ομόλογό του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

Από τη δική του πλευρά, το Κρεμλίνο απαίτησε «αποτελέσματα» και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για τις «εγγυήσεις» ασφαλείας, δύο συνθήκες που πρότεινε οι οποίες επανακαθορίζουν την ισορροπία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, που θα εξεταστούν στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Διαβάστε ακόμη 

Τηλεφωνική επικοινωνία αύριο για Μπάιντεν και Πούτιν

Οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συζητούν για την Ουκρανία

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας