16:34 Τρίτη 16 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Παραπομπή Τραμπ: Τι ακριβώς ισχύει για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Παραπομπή Τραμπ: Τι ακριβώς ισχύει για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

O Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που εγκαλείται από ένα νομοθετικό σώμα με κατηγορίες εναντίον του.


Impeachment είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένα νομοθετικό σώμα (εν προκειμένω το Κογκρέσσο) επιφέρει κατηγορίες εναντίον ενός κυβερνητικού στελέχους. Impeachment μπορεί να γίνει εναντίον του προέδρου, υπουργών ή και δικαστών, αν θεωρηθεί ότι παρανομούν.

To Κογκρέσσο είναι η νομοθετική εξουσία των ΗΠΑ. Αποτελείται από δύο μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives) και τη Γερουσία (Senate). Υπάρχουν 435 βουλευτές και 100 Γερουσιαστές (2 από κάθε πολιτεία).

Για να περάσει ένας νόμος, χρειάζεται να υπερψηφιστεί και από τα δύο σώματα και στη συνέχεια υπογράφεται από τον πρόεδρο, ο οποίος, μαζί με την κυβέρνηση, είναι η εκτελεστική εξουσία.

Η κάθε πολιτεία έχει βουλευτές ανάλογα με τον πληθυσμό της. Η Καλιφόρνια με 40 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 53 βουλευτές (representatives) ενώ το Wyoming με 600.000 έχει μόνο έναν. Και οι δύο πολιτείες όμως έχουν από δύο γερουσιαστές (senators) με ίση ψήφο. Η τυραννία της μειοψηφίας.

Η Βουλή ξεκινάει τις διαδικασίες και ψηφίζει εάν θα κάνει impeachment ή όχι. Γι’αυτό απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή 218 από τους 435 βουλευτές. Η αντιπολίτευση του Τραμπ, οι Democrats, αυτήν τη στιγμή έχουν 235.

Στη συνέχεια γίνεται δίκη στη Γερουσία. Ο ανώτατος δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου (Supreme Court) προεδρεύει επί της δίκης και οι γερουσιαστές είναι οι ένορκοι. Για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί ο πρόεδρος χρειάζονται 66 ψήφοι στη Γερουσία, δηλαδή πλειοψηφία 2/3.

Εάν ο πρόεδρος καθαιρεθεί από τη Γερουσία, τότε αναλαμβάνει πρόεδρος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (εκτός αν καθαιρεθεί και αυτός για τα ίδια εγκλήματα). Τότε αναλαμβάνει πρόεδρος των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Βουλής. Αυτό ακριβώς έγινε επί Ρίτσαρντ Νίξον, όπου παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος.

Ιστορικά, μόνο δύο πρόεδροι έχουν γίνει impeached. Ο πρώτος ήταν ο Andrew Johnson το 1868. Ο Johnson ήταν ο αντιπρόεδρος του Αβραάμ Λίνκολν, του προέδρου που κέρδισε τον εμφύλιο πόλεμο και απελευθέρωσε τους μαύρους οι οποίοι μέχρι τότε ήταν σκλάβοι.

Ο Johnson εν αντιθέσει με τον Λίνκολν, ήταν υπέρ της σκλαβιάς των μαύρων και μπλόκαρε οποιαδήποτε προσπάθεια του Κογκρέσσου να δώσει ίσα δικαιώματα στους Αφροαμερικανούς. Έγινε impeached και αθωώθηκε στη Γερουσία για ΜΙΑ μόνο ψήφο! Θεωρείται από τους χειρότερους προέδρους των ΗΠΑ.

Ο δεύτερος πρόεδρος που έγινε impeached ήταν ο Μπιλ Κλίντον το 1998. Οι Republicans ήταν μειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για 40 χρόνια σερί, από το 1955 μέχρι το 1995. Οπότε μόλις κέρδισαν τον έλεγχο το ’95, ήθελαν να πάρουν κεφάλια. Η ευκαιρία δόθηκε με το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Το πρόβλημα δεν ήταν πως ο Κλίντον ήρθε σε επαφή τη Μόνικα, όπως πολλοί πιστεύουν. Το πρόβλημα ήταν ότι είπε δημοσίως ψέματα. Οι Republicans κάνανε impeach τον Κλίντον γιατί “ντρόπιαζε το αξίωμα” αλλά ο Κλίντον είχε 55-60% αποδοχή και αθωώθηκε άνετα στη Γερουσία.

Οι κατηγορίες κατά του Κλίντον ήταν για ψευδoρκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Η κατηγορία της ψευδορκίας πήρε 45 ψήφους υπέρ και της παρεμπόδισης 50 υπέρ. Καμία κατηγορία δεν πλησίασε τις 66 ψήφους που απαιτούνταν, οπότε ο Κλίντον αθωώθηκε πανηγυρικά.

Αξίζει αναφοράς και ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον. Ο Νίξον αποδείχτηκε πως παρακολουθούσε, ηχογραφούσε και έβαλε να διαρρήξουν γραφεία πολιτικών του αντιπάλων: το σκάνδαλο Watergate, το 1974. Ο Νίξον παραμένει ο μοναδικός από τους 45 προέδρους των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, που παραιτήθηκε.

Ο Νίξον ήταν προφανέστατα ένοχος.Το impeachment αλλά ΚΑΙ η καθαίρεσή του ήταν τόσο σίγουρα, ώστε αποφάσισε να παραιτηθεί ΠΡΙΝ γίνουν όλα αυτά. Στη συνέχεια, ο επόμενος πρόεδρος (του ίδιου κόμματος) Τζέραλντ Φορντ, του απένειμε χάρη (και ο Φορντ έχασε τις επόμενες εκλογές γι’αυτό).

Οπότε μέχρι σήμερα, μόνο δύο πρόεδροι έχουν γίνει impeached και κανένας δεν καθαιρέθηκε. Ο Νίξον που πήγαινε καρφί για καθαίρεση, παραιτήθηκε πριν καν γίνει το impeachment, για να σώσει το τομάρι του.

Μάλιστα: η δημοτικότητα του Νίξον ήταν 60+% και μετά τη δίκη ήταν 25%.

Στην περίπτωση του Τραμπ, πολλά τα τινά. Ο ειδικός εισαγγελέας Mueller απέδειξε πριν λίγους μήνες ότι Ρώσοι χάκερς επενέβησαν συστηματικά στις εκλογές του 2016 (στις ΗΠΑ ψηφίζουν με ηλεκτρονικά συστήματα) υπέρ του Τραμπ αλλά και για να βγάλουν “βρώμα” για τη Χίλαρι προεκλογικά.

Τώρα ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (whistleblower) κατήγγειλε πως ο Τραμπ εκβίασε τον πρόεδρο της Ουκρανίας με το να παγώσει χρηματική βοήθεια προς τη χώρα αν οι Ουκρανοί δε διερευνούσαν τις σχέσεις που είχε ο αντίπαλος του Τραμπ, αντιπρόεδρος του Ομπάμα Joe Biden με τη χώρα.

Δηλαδή ο Τραμπ ζήτησε για 2η φορά βοήθεια από ξένη χώρα για να κάνει ζημιά σε πολιτικό αντίπαλο. Μέχρι χθες, περίπου 140 Democrat βουλευτές ήταν υπέρ του impeachment. Μετά από αυτές τις κατηγορίες, μέσα σε μία μέρα, φτάσαμε αισίως στους 200. Με μπλε οι περιοχές που εκπροσωπούν.

Επίσης, ακόμα εκκρεμεί η υπόθεση της φοροδιαφυγής. Φυσικά εμπλέκεται η Deutsche Bank και αν αποκαλυφθεί η παραμικρή υποψία φοροδιαφυγής, αυτή θα είναι η πολιτική ταφόπλακα του Τραμπ. Αποτελέσματα αναμένονται από τα δικαστήρια κατά τον Νοέμβρη.

Οι έρευνες της φοροδιαφυγής αργούν γιατί ο Τραμπ έχει μηνύσει και σέρνει στα δικαστήρια όσους ζητούν τα φορολογικά του δεδομένα. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει ένας αθώος που δεν έχει τίποτα να κρύψει. Όμως η Βουλή τα απαιτεί και φαίνεται πως θα τα αποκτήσει εν τέλει.

Το επιχείρημα κατά του impeachment είναι πως οι ψηφοφόροι του Τραμπ, αν δουν πως κατηγορείται “άδικα”, θα τρέξουν σωρηδόν στις κάλπες για να τον υπερασπιστούν. Βλακώδες για πολλούς λόγους. Πρώτον, η βάση του είναι ήδη φανατικοί, οπότε θα πάνε στις κάλπες έτσι κι αλλιώς.

Δεύτερον λένε πως η δημοτικότητα του Κλίντον ανέβηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του οπότε φοβούνται το ίδιο για τον Τραμπ.  Η δημοτικότητα του Κλίντον ανέβηκε γιατί έγινε impeached από μία αιμοσταγή Βουλή για μια ερωτοτροπία . Ο Τραμπ κατηγορείται για διαφθορά και παρεμπόδιση δικαιοσύνης

Η πιθανότητα να καθαιρεθεί ο Τραμπ αυτήν τη στιγμή με 66 ψήφους στη Γερουσία, όταν οι Republicans του έχουν τις 53 από τις 100, είναι 0%. Όταν όμως βγει όλη η σαπίλα στη φόρα, τον περιμένει εκλογική συντριβή το 2020. Εκεί ποντάρουν οι Democrats.

Είναι εξαιρετικά απίθανο να αλλαξοπιστήσουν 19 γερουσιαστές του Τραμπ έτσι ώστε μαζί με τους 47 Democrats να μαζευτούν 66 ψήφοι και να τον καθαιρέσουν. Σκάβοντας όμως βαθύτερα κατά τη διαδικασία του impeachment, δεν ξέρει κανείς τι θα ανακαλύψει. Οψόμεθα. Θα έχει ενδιαφέρον!

Πηγή: @Tolispasp (χρήστης Twitter)

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας