10:22 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Παρασκευόπουλος για διάσκεψη ΣτΕ: Οπωσδήποτε θα προτιμούσα η δίκη να είχε διεξαχθεί

Παρασκευόπουλος για διάσκεψη ΣτΕ: Οπωσδήποτε θα προτιμούσα η δίκη να είχε διεξαχθεί

Θέση κατά της πρωτοβουλίας που πήρε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαρίου, να ματαιώσει την δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Οπωσδήποτε θα προτιμούσα η δίκη να είχε διεξαχθεί αλλά το τι συμβαίνει σε μια περίπτωση ματαίωσης μιας δικασίμου δεν είναι κάτι το οποίο είναι σκοτεινό ή αόριστο, η δικονομία προβλέπει την επανεισαγωγή της δίκης και αυτή οπωσδήποτε θα προχωρήσει», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Αναφερόμενος στο κλίμα που υπάρχει στο χώρο της Δικαιοσύνης είπε:

«Σίγουρα θα ήταν πολύ προτιμότερο για τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί μέσα σε ένα κλίμα ησυχίας και ηρεμίας, αυτό θα βοηθούσε πολύ το έργο της. Δυστυχώς πολλές φορές υπάρχουν και αντιξοότητες και οφείλει να λειτούργει ακόμη και παρ’ όλες αυτές. Οπωσδήποτε θα προτιμούσα η προσοχή να είναι συγκεντρωμένη στα μεγάλα θέματα της Δικαιοσύνης και όχι σε πρόσκαιρες προστριβές οι οποίες μπορεί να υπάρχουν, θα προτιμούσα να είναι συγκεντρωμένη η προσοχή σε διαδικασίες, σε δομές και όχι σε πρόσωπα αλλά και έτσι προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Για την αντιπαράθεσή του με το ΠΟΤΑΜΙ τόνισε:

«Καταρχήν η κατηγορία δεν είναι πρωτόγνωρη, είναι κάτι το οποίο πολύ συχνά γίνεται λόγος για παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας εδώ απέχει από το να αναμιγνύεται στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ουδέποτε πίεσε για τη μια ή για την άλλη κατεύθυνση, όχι μόνο δεν πίεσε που αυτό έτσι κι αλλιώς δεν θα γινόταν, αλλά προσωπικά έχω αποφύγει κάθε διατύπωση, ακόμα και εκεί που έχω νομική άποψη, κάθε διατύπωση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει εκκρεμείς υποθέσεις προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση. Γι’ αυτό και θεωρώ τελείως άδικο να γίνεται λόγος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το ίδιο το σύνταγμα το οποίο ως κανόνα θέτει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την μη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις. Προβλέπει εξαιρέσεις διότι η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δηλαδή η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία στην ουσία είναι τρεις πτυχές του ίδιου οργανισμού, της πολιτείας, δεν μπορεί να είναι απολύτως ξένες. Ένας βαθμός συνεργασίας είναι απολύτως αναγκαίος. Ως εκ τούτου προβλέπει σε ειδικές περιπτώσεις κάποιες αρμοδιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν την απονομή της Δικαιοσύνης. Αυτές κυρίως, υπάρχουν και δευτερεύουσες αλλά οι κύριες είναι η συμμέτοχη της κυβέρνησης με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης στις κρίσεις των ανώτατων δικαστών και επίσης μια συμμέτοχη στην πειθαρχική εξουσία. Αυτές τις εξαιρέσεις τις προβλέπει η νομοθεσία, τις προβλέπει το σύνταγμα και είναι καθήκον μου να τις υπηρετώ».

Σε ερώτηση σχετικά με τη φράση του ότι «ισχυρά συμφέροντα θέλουν να φύγει η κυβέρνηση» δήλωσε ότι πρόκειται για μια κοινοτοπία που είπε. «Ασφαλώς όποτε μια κυβέρνηση θίγει κάποια συμφέροντα, και συμφέροντα υπάρχουν, και δομημένα συμφέροντα υπάρχουνε, χώροι που μπορεί να εξυπηρετούνται από την μια ή τη δεύτερη πολιτική. Υπάρχουν χώροι οι οποίοι δεν θέλουν, για παράδειγμα, τον έλεγχο της ασυδοσίας που μπορεί να έχει την οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οπωσδήποτε όποιοι πιέζονται από μια κυβέρνηση θέλουν αυτή να αλλάξει και αυτό συμβαίνει οπωσδήποτε και τώρα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας