Τρίτη 6 Μαΐου 2025

Πάσχα: Πώς τα πολλά λιπαρά λιπαρά και το αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Το Πάσχα η όρεξη για φαγητό αυξάνεται, όμως πρέπει να δείξουμε προσοχή για την υγεία μας

Εκείνος ο παλιός «αστικός μύθος» που έλεγε πως μετά το Πάσχα αυξάνονται ανησυχητικά τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση, όπως εξηγούν οι καρδιολόγοι. Μετά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφίμων με μεγάλες ποσότητες κρυφού αλατιού, συνοδεία άφθονου αλκοόλ επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία, σε σημείο που μπορεί να προκληθεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στον αντίποδα, «ασπίδα» για την καρδιαγγειακή λειτουργία αποτελεί η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωϊνού και η αποφυγή των πολύ βραδινών γευμάτων. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή καρδιολογίας ΕΚΠΑ, και μέλος του Ελληνικού ιδρύματος Καρδιολογίας Δημήτρη Τούσουλη, ειδικά οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην το παρακάνουν, γιατί πραγματικά υπάρχει κίνδυνος να υποστούν έμφραγμα ή κολπική μαρμαρυγή που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ρόλος του αλκοόλ γι’ αυτόν τον κίνδυνο παραμένει εξαιρετικά υποτιμημένος, καθώς το συνδέουμε κυρίως με την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

Διατροφικές παρασπονδίες διαρκείας το Πάσχα

Η πολυφαγία που ξεκινά από το βράδυ της Ανάστασης και συνεχίζεται την Κυριακή του Πάσχα και τις υπόλοιπες ημέρες (με τα περισσεύματα που έχουν μείνει στο ψυγείο και τα γλυκίσματα που παραμένουν σε πιατέλες στο σαλόνι) έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως πολύ συχνά γεύματα, κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και γενικά βαριά φαγητά, πολύ κρυφό αλάτι και άφθονο αλκοόλ για συνοδεία. Το αλκοόλ ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και στην
πατρίδα μας ήδη περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες είναι υπερτασικοί με περίπου τους μισούς να μην έχουν ρυθμίσει την πίεση τους και ένα ποσοστό 5%-10% των ασθενών να νοσεί από δύσκολα αντιμετωπίσιμη ανθεκτική υπέρταση, όπως εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως επίσης και όσοι έχουν υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο στο παρελθόν. Στο σημείο αυτό, ο ομότιμος καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης που σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ συγκαταλέγεται ανάμεσα στο 2% των καλύτερων επιστημόνων παγκοσμίως επισημαίνει πως προστατευτικό ρόλο για τη λειτουργία της καρδιάς διαδραματίζει η κατανάλωση πρωϊνού, τα ελαφριά γεύματα, με μια σαλάτα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και η αποφυγή των πολύ βραδινών δείπνων. Τα βαριά γεύματα τις πολύ βραδινές ώρες και η κακή πρακτική από το τραπέζι του φαγητού να πηγαίνουμε απευθείας για ύπνο είναι ακόμα πιο επιβαρυντικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Όχι στα πολύ βραδινά δείπνα

Ο καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης συστήνει εγκράτεια στο φαγητό και το ποτό κατά την εορταστική περίοδο. Παράλληλα, προτείνει να γεμίζουμε κυρίως το πιάτο μας με σαλάτα, να σερβίρουμε μια μερίδα φαγητού στο πιάτο μας και να μην τσιμπάμε από τις πιατέλες στο κέντρο, ώστε να έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε και να τρώμε όσο το δυνατόν πιο νωρίς, όχι μετά τα μεσάνυχτα.

Για παράδειγμα το Μεγάλο Σάββατο μπορούμε να γευματίσουμε πριν την Ανάσταση. Το πρωινό αποδεικνύεται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και στην περίοδο των γιορτών γιατί παρέχει ενέργεια και μειώνει την λαιμαργία. Σε 16ετή μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονική καρδιαγγειακή επιθεώρηση φάνηκε ότι οι άνδρες που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα παρουσίαζαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους δεν το παρέλειπαν. Επίσης όσοι δεν έπαιρναν πρωϊνό ήταν πιθανότερο να είναι καπνιστές, με χειρότερη φυσική κατάσταση κι έπιναν περισσότερο αλκοόλ-είχαν δηλαδή πιο ανθυγιεινές συνήθειες.

Στην μελέτη φάνηκε επίσης πως οι άνδρες που έτρωγαν αργά το βράδυ και μετά ξάπλωναν για ύπνο παρουσίαζαν αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο κατά 55% σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι ερευνητές συνέδεσαν την παράλειψη του πρωινού γεύματος με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ενός ή περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιολογικά συμβάντα.

Για εκείνες τις περιπτώσεις που το καθυστερημένο δείπνο δεν μπορεί να αλλάξει ώρα, οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε ελαφριά, και να κάνουμε μια βόλτα μετά προτού επιστρέψουμε για ύπνο. Ένα κλασικό τρικ για να φάμε λιγότερο είναι να μην πάμε ξελιγωμένοι από την πείνα. Τσιμπώντας ένα υγιεινό σνακ στο σπίτι, όπως ένα μήλο, ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, δύο κράκερ, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να φάμε στο δείπνο πιο συγκρατημένα, όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Σοφία Ελευθερίου.

Πρωϊνό, το πιο απαραίτητο γεύμα

Και επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, το ιδανικό πρωϊνό συνδυάζει μια πηγή πρωτεϊνης με σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσιους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με την πρωτεϊνη (αυγό, τυρί, κοτόπουλο κλπ) να εξασφαλίζει το απαιτούμενο αίσθημα κορεσμού. Ένα αυγό βραστό και ένα κομμάτι κίτρινο τυρί για το ασβέστιο που περιέχει (σε μέγεθος κουτιού σπίρτων), ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης στα οποία προσθέτουμε σπόρους και ξηρούς καρπούς και προαιρετικά γάλα, ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και ντομάτα αποτελούν θρεπτικά πρωϊνά για να ξεκινήσουμε κάθε δραστήρια μέρα με ενέργεια και χωρίς κρίσεις λαιμαργίας.

ΠΗΓΗ: www.reader.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ