Ασφυξία;

Οι αποκαλύψεις της «Μ» ανοίγουν, ουσιαστικά, έναν νέο κύκλο έρευνας, ο οποίος, ήδη, απασχολεί τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές αλλά και την ιατρική κοινότητα. Οι «γρατζουνιές» οι οποίες καταγράφηκαν μέσω της ιατροδικαστικής έκθεσης που αποκάλυψε η «Μ», και σύμφωνα με τη συνέντευξη της αρμόδιας ιατρού, κυρίας Τσάκωνα (σ.σ. μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»), είναι «αθώες», ενδέχεται να αποτελούν τη λύση του μυστηρίου. Από το υλικό το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή μας προκύπτει ότι από τα καταγεγραμμένα βίντεο τα οποία συνόδευσαν τον αιφνίδιο θάνατο της Μαλένας, στις 13 Απριλίου 2019, δεν προκύπτουν τα συγκεκριμένα ευρήματα. Εκείνη την ημέρα, βάσει του βιντεοληπτικού υλικού που προβλήθηκε στα ΜΜΕ, το μόλις 3,5 ετών κοριτσάκι ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετο και σύμφωνα με την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου έφαγε σουβλάκι το ίδιο μεσημέρι, ενώ από τα καταγεγραμμένο υλικό το οποίο διοχετεύτηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές δεν απαθανατίζονταν οι εκδορές!

Το ερώτημα λοιπόν το οποίο απασχολεί την εισαγγελική Αρχή είναι το εξής: Πότε δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένες «γρατζουνιές»; Γιατί δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς από την ιατροδικαστή, η οποία ούτως ή άλλως κατέληξε σε ηπατική ανεπάρκεια, εύρημα το οποίο δεν εξηγείται από την κλινική εικόνα αλλά και τις άριστες αιματολογικές εξετάσεις του μικρού παιδιού λίγες ώρες πριν καταλήξει, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη διάγνωση να ερευνάται εκ νέου από την άτυπη επιτροπή που συνέστησε ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, συμπεριλαμβανομένου του έμπειρου ιατροδικαστή Νίκου Καλόγρια αλλά και της Χριστίνας Τσάκωνα;

Ανώτερες «πηγές» με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία η «Μ» ανακοινώνοντας τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας ανέφεραν ότι πλέον δεν αποκλείεται τίποτα. Συγκεκριμένα επεσήμαναν ότι «μπορεί να σημειωθεί απόφραξη των έξω στομίων αεροφόρων οδών (δηλαδή του στόματος και της μύτης) και ειδικά στα παιδιά να μην είναι τόσο έντονα τα ευρήματα». Σημείωναν, δε, ότι οι Αρχές δεν πρέπει να προσανατολίζονται μόνο στο ενδεχόμενο της ύπαρξης εγκληματικής ενέργειας μέσω δηλητηρίου, διερωτώμενοι τι ακριβώς θα συμβεί εάν «δεν διαπιστωθεί δηλητήριο αλλά και παθολογικά αίτια από τις εξετάσεις της Τζορτζίνας αλλά και από την επανεξέταση της Μαλένας». Παράλληλα, η επανεξέταση του φακέλου του αιφνιδίου θανάτου του πρώτου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας, αναμένεται να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, τη στιγμή που αναμένονται και οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζορτζίνας (κατέληξε στις 29 Ιανουαρίου 2022), με τους ιατροδικαστές να δίνουν ιδιαίτερη βάση στην ανίχνευση βαρέων μετάλλων αλλά και ουσιών που ενδογενώς παράγονται από τον οργανισμό, όπως το κάλιο!

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μπαίνει (τώρα) και η διάγνωση της λευχαιμίας…

Ως γνωστόν, μετά τον θάνατο της Μαλένας, και με την αιτία θανάτου να προσδιορίζεται ως «ηπατική ανεπάρκεια», ακολούθησε η μήνυση των γονέων αλλά και η εισαγγελική έρευνα, που κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν διαπιστώθηκαν πράξεις ή παραλείψεις ιατρών, η οποία πάντως κατέληξε σε αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, προχώρησε στη σύσταση άτυπης επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, του Νίκου Καλόγρια και της Χριστίνας Τσάκωνα, με σκοπό να επανεξεταστεί πλήρως το ιστολογικό εύρημα περί ηπατικής ανεπάρκειας το οποίο δεν συνάδει με την κλινική εικόνα της Μαλένας και τις
εξετάσεις, οι οποίες, όπως αποκάλυψε η «Μ», ακόμη και λίγες ώρες πριν από τον θάνατο ήταν άριστες. Έτσι λοιπόν η άτυπη επιστημονική επιτροπή, η οποία δεν συνδέεται με την έρευνα του Ανθρωποκτονιών, θα προσπαθήσει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: α) εάν τα όσα αναφέρονται στην ιατροδικαστική έκθεση αποτελούν πραγματικό εύρημα και συνδέονται με ηπατική βλάβη, και β) εάν το εύρημα είναι πραγματικό, τότε ποια είναι τα αίτια που το προκάλεσαν, και εάν αυτή η βλάβη μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης ή όχι.

Παράλληλα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες ιατρικές «πηγές» οφείλει να εξεταστεί η αιτία του πνευμονικού οιδήματος που διαπιστώθηκε. Όπως είναι γνωστό, το πνευμονικό οίδημα μπορεί να προκληθεί είτε από παθολογικά είτε από βίαια αίτια, ενώ όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές στην «Μ» η δηλητηρίαση ή η ασφυξία μπορούν να προκαλέσουν πνευμονικό οίδημα.

Προκλήθηκε η λευχαιμία;

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνει και το θέμα της λευχαιμίας με την οποία διαγνώσθηκε το 3,5 ετών κοριτσάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βλάβη του ήπατος που διαπιστώθηκε από τις ιστολογικές εξετάσεις θα μπορούσε να επέλθει και ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η δηλητηρίαση θα πρέπει να συσχετισθεί και με τη διάγνωση της λευχαιμίας, διότι σύμφωνα με τον φάκελο ήταν άτυπη η διάγνωση και με ελαφριά μορφή». Διερωτώνται συγκεκριμένα μήπως η εικόνα της λευχαιμίας επήλθε ως αποτέλεσμα χρόνιας δηλητηρίασης. «Μήπως η αντίδραση του οργανισμού οφείλεται σε παρατεταμένη προσπάθεια δηλητηρίασης, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει το παιδί και να παρουσιάσει λεμφαδενίτιδα;» επισημαίνουν. Από την έρευνα της «Μ» διαφαίνεται ότι στον ιατρικό φάκελο της Μαλένας προκύπτει ότι από την κυτταρογενετική έρευνα των κυττάρων του μυελού που έγινε στο «Αγλαΐα Κυριακού» δεν προέκυψε κυτταρικός κλώνος με αριθμητικές ή δομικές χρωμοσωματικές ανωμαλίες. «Άρα μήπως δεν υφίστατο πραγματική εικόνα λευχαιμίας, αλλά αποτέλεσμα χρόνιας δηλητηρίασης;» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό θα πρέπει να εξεταστεί και από αιματολόγο προκειμένου να εκτιμηθεί μήπως η εικόνα του παιδιού δεν οφείλεται σε παθολογία, αλλά σε τοξικά αίτια. Ο αιματολόγος θα πρέπει να απαντήσει και σε ακόμη ένα ερώτημα: Πώς δεν διαπιστώθηκαν από τη νεκροτομή οι διογκωμένοι λεμφαδένες τραχηλικής χώρας που ήταν ορατοί λίγες ημέρες προ θανάτου».

Παραλείψεις

Το πλέον εντυπωσιακό το οποίο προκύπτει από τη σημερινή αποκάλυψη της «Μ» είναι ότι οι εκδορές στη μύτη, οι οποίες δεν συναντώνται σε προηγούμενες φωτογραφίες της Μαλένας, ακόμη και τη στιγμή που έτρωγε σουβλάκι λίγες ώρες πριν καταλήξει, δεν διερευνήθηκαν επί της ουσίας. Στη συνέντευξή της η κυρία Τσάκωνα ουσιαστικά απαξίωσε τα συγκεκριμένα ευρήματα, καθώς δεν τα σχολίασε επαρκώς. Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι στην ιατροδικαστική έκθεση δεν καταγράφεται το παραμικρό για την ερυθρότητα η οποία είναι πασιφανής και απαθανατίστηκε στις φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν τις πρώτες ώρες μετά τον θάνατο του κοριτσιού. Σε άτυπη ενημέρωση προς την
εφημερίδα η οικογένεια ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα προϋπήρχαν του θανάτου, κάτι το οποίο πάντως δεν εντοπίζεται από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στη διάθεσή μας. Εν πάση περιπτώσει οι έμπειροι ιατροδικαστές πλέον καλούνται να εξηγήσουν τις εκδορές στη μύτη σε συνδυασμό με την κυάνωση των νυχιών στα χέρια, ευρήματα που σύμφωνα με την επίσημη βιβλιογραφία εντοπίζονται και σε περιπτώσεις απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει αναφερθεί ακόμη και σήμερα ότι εντός των ημιθωρακίων της Μαλένας βρέθηκε ποσότητα ελεύθερου υγρού, η οποία σύμφωνα με την ιατροδικαστή αναφέρεται ως μικρή. Το ερώτημα το οποίο, πλέον, εύλογα τίθεται είναι πώς το μικρό κορίτσι είχε υγρό στον θώρακα χωρίς κάτι τέτοιο να γίνει αντιληπτό από τους ιατρούς του νοσοκομείου. Μήπως και αυτό το εύρημα οφείλεται, σε συνδυασμό με τα άλλα ευρήματα, σε βίαια αίτια, τα οποία όμως χάθηκαν από την αρχική διάγνωση που έγινε υπό άλλες συνθήκες και χωρίς στο μυαλό κανενός να τίθεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας;

ΕΝΘΕΤΟ

Τα καυτά ερωτήματα

Ως γνωστόν, μετά τον θάνατο της Μαλένας, την αιτία του θανάτου «ηπατική ανεπάρκεια» και τη μήνυση των γονέων διενεργήθηκε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το εάν διαπιστώνονται ενέργειες ή παραλείψεις των ιατρών που επελήφθησαν του περιστατικού, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά παράβαση κανονιστικών διατάξεων, ιατρικών πρωτοκόλλων ή γενικά παραδεδεγμένων κανόνων της de lege artis άσκησης της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν στον θάνατο του ασθενούς, και ιδίως αν η ηπατική ανεπάρκεια εξαιτίας της οποίας επήλθε ο θάνατος επήλθε αιτιωδώς από εσφαλμένο ιατρικό χειρισμό λόγω ανεπάρκειας ή κακής εκτίμησης ιατρικών εξετάσεων ή εσφαλμένης χορήγησης φαρμάκων. Η έρευνα, παράλληλα, ζητούσε, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο θάνατος οφείλεται σε ιατρικό σφάλμα να διευκρινισθεί σε τίνος ιατρού ή ιατρικής από αυτούς που επελήφθησαν του περιστατικού το πεδίο αρμοδιοτήτων εντοπίζεται το σφάλμα. Επισημαίνεται ότι δεν είναι ερευνητέο το αν θα μπορούσαν να επιλεγούν βέλτιστες ιατρικές ενέργειες, αλλά αν εντοπίζεται συγκεκριμένο σφάλμα, και ο τρόπος που αυτό οδήγησε στο αποτέλεσμα του θανάτου.

Ο πραγματογνώμονας Σωκράτης Τσαντίρης, στον οποίο βασίζεται το εισαγγελικό πόρισμα, επεσήμανε ότι ελήφθησαν υπόψη πληροφορίες ότι η οικογένεια έχασε και άλλο παιδί από αιφνίδιο θάνατο και συγκεκριμένα βρέφος ηλικίας 6 μηνών, την Ίριδα, ο θάνατος της οποίας ήταν υπό ιατροδικαστική διερεύνηση στην Πάτρα, ότι η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η Τζορτζίνα, νοσηλευόταν στη ΜΕΘ μετά από επεισόδιο καρδιακής ανακοπής που υπέστη στις 11/4/2021, καθώς και ότι οι γονείς είναι υπό διερεύνηση από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, για σπάνια νοσήματα.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι από πέρυσι ήταν ήδη γνωστά τα περιστατικά. Στο συμπέρασμα της έκθεσης, με ασφάλεια και επιβεβαίωση, προέκυψε ότι η Μαλένα απεβίωσε στις 13/4/2019, από αδιευκρίνιστα αίτια και όχι από εσφαλμένη ιατρική συμπεριφορά. Με τη νεκροτομή δεν διαπιστώθηκε η αιτία του θανάτου, με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και ο θάνατος από την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια, διάγνωση που δεν επιβεβαιώνεται. Λαμβάνοντας υπόψη τον ιατρικό φάκελο της ασθενούς, μάλλον δεν συνέβη οξεία ηπατική βλάβη, που οδήγησε σε ηπατική ανεπάρκεια, αλλά αντίθετα ο θάνατος σχετίζεται με καρδιακά αίτια (μάλλον γενετικά) που πρέπει να διερευνηθούν. Ειδικότερα προκύπτει ότι συστήθηκαν και εξετάσεις διότι αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του σπάνιου αυτού νοσήματος είναι η ιστολογική επανεξέταση της καρδιάς της Μαλένας, προς διάγνωση πάθησης, η οποία να συνδέεται με αιφνίδιο θάνατο. Αυτή όμως η έρευνα ακόμα και σήμερα ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί ΚΑΙ οδηγούνται οι έρευνες σε αδιέξοδο.