3:50 Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Πάτρα: Η επιστημονική «ανασφάλεια» της ιατροδικαστού Χριστίνας Τσάκωνα

Πάτρα: Η επιστημονική «ανασφάλεια» της ιατροδικαστού Χριστίνας Τσάκωνα

• Η κατάθεση-ντοκουμέντο της επιστήμονος που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η
υγιής Μαλένα κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Την κατάθεση-ντοκουμέντο με την οποία η ιατροδικαστής, κυρία Χριστίνα Τσάκωνα, που ανέλαβε να διερευνήσει τον θάνατο της μικρής (3,5 ετών) Μαλένας Δασκαλάκη, η οποία κατέληξε τη 13η Απριλίου 2019 ούσα νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο «Παίδων», αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Μέσω αυτής η κυρία Τσάκωνα αδυνατεί να απαντήσει με «επιστημονική ασφάλεια», όπως χαρακτηριστικά λέει, στο πώς μπορεί να προκλήθηκε ή να εξηγείται η ηπατική ανεπάρκεια την οποία κατέγραψε ως αιτία θανάτου στην έκθεσή της, αλλά και στην ουσία του πορίσματος του συναδέλφου της Σωκράτη Τσαντίρη ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τη συγκεκριμένη αιτία ζητώντας μάλιστα να διενεργηθούν περαιτέρω εξετάσεις.


Διαβάστε επίσης 


Τσάκωνα

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας η οποία διενεργήθηκε κατόπιν της μήνυσης την οποία κατέθεσαν οι γονείς της Μαλένας, Μάνος Δασκαλάκης και Ρούλα Πισπιρίγκου (σ.σ.: οι οποίοι πάντως τώρα περιέργως οχυρώνονται πίσω από τη συγκεκριμένη άστοχη διάγνωση) , η κυρία Τσάκωνα κλήθηκε να καταθέσει (στις 16 Ιουλίου 2020) στην Πταισματοδίκη Καλλιθέας προκειμένου να εξηγήσει τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης και να απαντήσει πού οφείλεται (σ.σ.: λάθος γιατρών κ.τ.λ.) η ηπατική ανεπάρκεια την οποία κατέγραψε ως αιτία θανάτου και κυρίως εάν σχετίζεται με την ιάσιμη λεμφαδενίτιδα για την οποία νοσηλευόταν το παιδί. Στην κατάθεσή της δήλωσε ουσιαστικά ανήμπορη να απαντήσει με «επιστημονική ασφάλεια» στα κρίσιμα ερωτήματα της Εισαγγελίας καθώς, όπως είπε, «εκφεύγουν του γνωστικού μου αντικειμένου. Οι  ειδικότητες που δύνανται να απαντήσουν είναι αιματολόγοι και παιδίατροι».

Ολόκληρη η κατάθεση της κυρίας Τσάκωνα έχει ως εξής: «…Εγώ διενήργησα τη νεκροψία- νεκροτομή στη θανούσα ανήλικη στις 16 Απριλίου 2019. Από τη νεκροψία-νεκροτομή καθώς και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι ο θάνατος του ανωτέρω νηπίου επήλθε συνέπεια ηπατικής ανεπάρκειας. Στα ερωτήματά σας και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δεν δύναμαι να απαντήσω με επιστημονική ασφάλεια καθώς εκφεύγουν του γνωστικού μου αντικειμένου. Οι ειδικότητες που δύνανται να απαντήσουν είναι αιματολόγοι και παιδίατροι».


Παραλείψεις

Η «αστοχία» της κυρίας Τσάκωνα αλλά και η δραματική εξέλιξη της υπόθεσης με τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη, ο οποίος σύστησε τριμελή επιτροπή προκειμένου να επαναξιολογήσει τα ευρήματα. Όπως συνομολογούν πλέον όλοι, η συγκεκριμένη έκθεση είναι παντελώς «άστοχη» και περιέπλεξε την υπόθεση, καθώς στο μυαλό της ιατροδικαστού δεν πέρασε το ενδεχόμενο ύπαρξης εγκληματικής ενέργειας.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Μ», η κυρία Τσάκωνα δεν έστειλε καν δείγμα του εγκεφάλου της Μαλένας για ιστολογική εξέταση, ενώ δεν κατέγραψε την εμφανέστατη κοκκινίλα η οποία υπήρχε στο δεξί μάγουλο του 3,5 ετών παιδιού! Πρόκειται για εύρημα το οποίο αναγνώρισε και η μητέρα των τριών παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, με παρέμβαση της στην εκπομπή του Star «Αλήθειες με τη Ζήνα», δίνοντας όμως διαφορετικές εκδοχές για τις γρατζουνιές στη μύτη και υποστηρίζοντας ότι η κοκκινίλα στο μάγουλο οφειλόταν σε ατοπική δερματίτιδα, η οποία -ω του θαύματος!- εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν, καθώς στις φωτογραφίες μέσα από το νοσοκομείο, ακόμα και εκείνη της τελευταίας ημέρας με το σουβλάκι, δεν υπήρχε κανένα σημάδι στο μάγουλο του κοριτσιού!

Επιτροπή

Πλέον η άτυπη επιτροπή καλείται «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», δίνοντας μια  σαφή αιτία θανάτου στην περίπτωση της Μαλένας. Ήδη οι πλέον έμπειροι ιατροδικαστές της χώρας (Ν. Καρακούκης, Χ. Καλογρηάς) μελετούν τον φάκελο του μικρού παιδιού και κυρίως τα εντυπωσιακά ευρήματα που καταγράφονται στο πρόσωπό του. Κατά πληροφορίες της «Μ», μετά την παράδοση της έκθεσης του ιατροδικαστή κ. Μπουζιάνη σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Τζωρτζίνας, θα καταθέσουν και εκείνοι το δικό τους πόρισμα στο Ανθρωποκτονιών. Στόχος τους είναι να αναδειχθεί πλέον η αλήθεια, καθώς δεν έχει σημασία εάν η Μαλένα έπασχε ή όχι από ηπατική ανεπάρκεια ή λευχαιμία, αλλά εάν το απόγευμα της 13ης Απριλίου υπέστη ασφυξία – ανθρωποκτονία, μέσα στο δωμάτιο του  νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν παρουσία της μητέρας της!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας