11:47 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Πάτρα - Ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα: «O φλεβόκοµβος δεν αποτελεί την αιτία θανάτου του βρέφους»

Πάτρα - Ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα: «O φλεβόκοµβος δεν αποτελεί την αιτία θανάτου του βρέφους»

Τη δική της «αλήθεια» σχετικά με τις υποθέσεις θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα αποκαλύπτει μέσω δύο επιστολών που έστειλε στις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές η κυρία Αγγελική Τσιόλα, ιατροδικαστής η οποία διενέργησε τις ιατροδικαστικές πράξεις μετά τον θάνατο της έξι μηνών Ίριδας, η οποία απεβίωσε στις 21 Μαρτίου 2021.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


• Η ιατροδικαστής της Πάτρας Αγγελική Τσιόλα «σπάει» τη σιωπή της μέσω δύο επιστολών στις δικαστικές Αρχές
• Τι λέει για την αυτοψία που δεν έγινε, αλλά και τα νέα δεδομένα της υπόθεσης


Μέσω των εγγράφων-ντοκουμέντων που δημοσιεύει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτεται ότι η ιατροδικαστής της Πάτρας δηλώνει πως πλέον «μπορεί να οδηγηθεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα» σε ό,τι αφορά τον θάνατο της Ίριδας, καθώς και ότι ήταν εκείνη η οποία «αφύπνισε» τις τοπικές εισαγγελικές Αρχές ζητώντας την παρέμβασή τους αμέσως μετά και τον θάνατο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη στις 29 Ιανουαρίου 2022, επισημαίνοντας πως πίσω από τη σκοτεινή υπόθεση ενδεχομένως υπάρχει εγκληματική ενέργεια. Παράλληλα αποσαφηνίζει τους λόγους για τους οποίους στην περίπτωση θανάτου της Ίριδας δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία, καθώς εκτός των άλλων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η σορός του βρέφους είχε μετακινηθεί από τον χώρο και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο».

Πρώτη επιστολή

Σε αίτηση-αναφορά την οποία απέστειλε στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου 2022 στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών αλλά και στη 18η τακτική ανακρίτρια Αθηνών στην οποία είχε ανατεθεί η διερεύνηση δολοφονίας της Τζωρτζίνας, η Αγγελική Τσιόλα προχωρά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Αρχικά επισημαίνει ότι μετά τη νεκροτομική διερεύνηση του βρέφους υπέδειξε στην οικογένεια να υποβληθεί σε έναν πλήρη γονδιακό έλεγχο. «Άμεσα επικοινώνησα με την Αστυνομία και ενημέρωσα για τους προβληματισμούς που μου είχαν δημιουργηθεί, καθώς και για την αναγκαιότητα περαιτέρω διερεύνησης προανακριτικά της υπόθεσης πράγμα που ούτως η άλλως και η Αστυνομία συμφωνούσε εξαρχής μαζί μου…».

Στη συνέχεια της αναφοράς της, όμως, η κ. Τσιόλα αναφέρει ότι μετά τον θάνατο του τρίτου παιδιού της οικογένειας, της Τζωρτζίνας, στις 29 Ιανουαρίου 2022, και συγκεκριμένα δυο ημέρες μετά τη διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής, επισκέφθηκε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών και εξέθεσε τους προβληματισμούς της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης επεσήμανε στους εισαγγελικούς λειτουργούς «για την αναγκαιότητα συνδυαστικής έρευνας-διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης και για τους τρεις θανάτους των παιδιών της οικογένειας, καθόσον τα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα και κάποιες ιδιαίτερες συμπτώσεις συνηγορούσαν υπέρ της εκδοχής ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί πλέον, σε καμία περίπτωση, η εγκληματική ενέργεια».

Μάλιστα, όπως καταγράφει συγκεκριμένα στην αίτησή της, κατόπιν του δικού της αιτήματος διατάχθηκε η κατεπείγουσα προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Πατρών, προκειμένου να διερευνηθεί σε εισαγγελικό επίπεδο η αιτία που προκάλεσε τους τρεις θανάτους παιδιών της ίδιας οικογένειας. Μάλιστα, στην αίτησή της η κ. Τσιόλα επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά το περιστατικό της Ίριδας πρέπει να κληθεί να συντάξει νεότερη ιατροδικαστική έκθεση «αφού συνεκτιμηθούν τυχόν παραγγελλόμενες συμπληρωματικές εξετάσεις και τις οποίες θα υποδείξω». Με αυτήν τη διατύπωση η κ. Τσιόλα αφήνει να εννοηθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του γονιδιακού ελέγχου στο ζεύγος και η ίδια θα είναι σε θέση να καταστήσει με σαφήνεια την αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας παρά τη σχετική διάγνωση της παθολογοανατόμου Αντιγόνης Μητσέλου, η οποία την απέδωσε σε ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και συγκεκριμένα την αγενεσία φλεβόκομβου! Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα άλλα δυο περιστατικά (Μαλένας και Τζωρτζίνας) η ιατροδικαστής ζητούσε «να διαταχθεί η διενέργεια ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης για τη συνδυαστική μελέτη και των τριών θανάτων από ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει ήδη διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή σε κάποιον εξ αυτών έχοντας προς τούτο αρμοδιότητα να ζητήσει πλήρη αντίγραφα των ιατροδικαστικών και ιατρικών φακέλων, καθώς και τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων κατά την κρίση του».

Καταλήγοντας η κ. Τσιόλα ανέφερε ότι εξάντλησε κατά τη δεδομένη χρονική συγκυρία κάθε επιστημονικό δεδομένο για την απόφανσή της, σημειώνοντας στην ιατροδικαστική έκθεση εκτός όλων των άλλων ευρημάτων που είχε και το πνευμονικό οίδημα και ότι σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πατρών δρομολόγησε τη συνδυαστική έρευνα και των τριών θανάτων «που κατά τη γνώμη μου είχε ως αποτέλεσμα την επαγρύπνηση των Αρχών».

Τσιόλα

Συμπέρασμα

Στη δεύτερη επιστολή της με ημερομηνία 11 Απριλίου 2022 και παραλήπτες της 18η τακτική ανακρίτρια Αθηνών αλλά και τους εισαγγελείς κ. Ελευθεριάνο και Ανδρέου οι οποίοι διενεργούν ποινική προκαταρκτική έρευνα για τις υποθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας, η κ. Τσιόλα διευκρινίζει ότι όλο το διάστημα που διαρκεί το θρίλερ της Πάτρας αρνείται να τοποθετηθεί δημόσια «για λόγους προστασίας του ιατροδικαστικού λειτουργήματος αλλά και για να μην συνεισφέρει στην ψυχολογία της μάζας που καλλιεργείται…». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, πάντα προτιμά να μιλάει «με τα ευρήματα και τις επιστημονικές διαπιστώσεις της». Στη συγκεκριμένη επιστολή η ιατροδικαστής επαναλαμβάνει ότι πριν από 10 ημέρες για την περίπτωση της Ίριδας είχε ζητήσει να συνταχθεί νεότερη ιατροδικαστική εξέταση, ενώ παράλληλα ζητεί από τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές να καταθέσει ενόρκως αφού πρώτα της τεθούν υπόψη όλα τα νεότερα δεδομένα.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά η κυρία Τσιόλα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους στην περίπτωση θανάτου της Ίριδας δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη, αναφέρεται στο ιστοπαθολογικό εύρημα του φλεβόκομβου που «εντόπισε» η παθολογοανατόμος Αντιγόνη Μητσέλου και επισημαίνει ότι βάσει της ιατροδικαστικής της έκθεσης και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας οι εισαγγελικές Αρχές δύνανται να οδηγηθούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Δεν διενεργήθηκε αυτοψία του χώρου (σ.σ. στην Ίριδα) καθόσον, εκτός των άλλων, η σορός της Ίριδος είχε μετακινηθεί από τον χώρο και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο… Το ιστοπαθολογικό εύρημα του φλεβόκομβου που συνιστά εύρημα και ουχί αιτία θανάτου αναγράφεται στην ιστοπαθολογική έκθεση της κυρίας Μητσέλου και σε ό,τι με αφορά κατέγραψα στην ιατροδικαστική μου έκθεση όλα τα ευρήματα τα οποία αξιολογούμενα αρμοδίως δύνανται να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας…».

Σημειώνεται ότι στην ιατροδικαστική έκθεσή της η οποία επανεξετάζεται από τους κ. Καρακούκη και Καλόγρηα, η κ. Τσιόλα είχε γράψει ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου και το πνευμονικό οίδημα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαδρομή της κεταμίνης σε Αθήνα και Πάτρα – Η αποκάλυψη της ΜΠΑΜ και του ereportaz.gr (βίντεο)

Πάτρα – Ρ. Πισπιρίγκου: «Θλίψη, σοκ και οργή» όταν άκουσε το ηχητικό με την Τζωρτζίνα – «Η μηχανή ήταν δώρο της σπιτονοικοκυράς»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας