20:38 Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024
eReportaz

Live:

Πάτρα: Πώς συνδέουν τους τρεις θανάτους - Το "Σημάδι" που δείχνει παιδοκτονία

Πάτρα: Πώς συνδέουν τους τρεις θανάτους - Το "Σημάδι" που δείχνει παιδοκτονία

• Το εύρημα στο σώμα της Τζωρτζίνας που δένει την υπόθεση
• Εντοπίσθηκε πνευμονικό οίδημα, όπως και σε Μαλένα και Ίριδα
• Για κλασική μέθοδο βρεφοκτονίας, μέσω ασφυξίας, κάνουν λόγο τώρα οι ειδικοί

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Ένα εύρημα το οποίο συνδέει τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας με εκείνους των αδελφών της, Μαλένας και Ίριδας, εντοπίζεται αρχικά από την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργείται στο σώμα του κοριτσιού και προσδίδει διαφορετική τροπή στο θρίλερ της Πάτρας με τους αιφνίδιους θανάτους των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη. Τη στιγμή που η διπλή έρευνα του Ανθρωποκτονιών και των ιατροδικαστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον κλοιό να σφίγγει ασφυκτικά καθώς όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι οι θάνατοι είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας από αόρατο χέρι το οποίο ενδεχομένως «έπνιξε» τα παιδιά, η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το εύρημα το οποίο προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση του κ. Μπουζιάνη είναι το πνευμονικό οίδημα. Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων των ιστολογικών εξετάσεων (σ.σ.: εντός της εβδομάδας), μέσω των οποίων αναμένεται να επιβεβαιωθεί το πνευμονικό οίδημα και να διακριβωθεί η ένταση του ευρήματος, οι ιατροδικαστές θα έχουν στα χέρια τους ένα κοινό εύρημα που θα συνδέει και τους τρεις θανάτους, με ό,τι αυτό και αν συνεπάγεται.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σημειώνεται, δε, ότι κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Νοσοκομείο «Παίδων» στην Αθήνα δεν αναφέρεται προηγηθείσα εξέλιξη πνευμονικού οιδήματος ή κάποιας νόσου ή πάθησης που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο στις 29 Ιανουαρίου 2022, όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση της Μαλένας, η οποία κατέληξε, στα καλά καθούμενα, το απόγευμα της 13ης Απριλίου 2019, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα έπαιζε στον παιδότοπο του νοσοκομείου και έτρωγε σουβλάκι κοτόπουλο!

Σύμφωνα με ιατροδικαστικές «πηγές» με τις οποίες επικοινώνησε η «Μ», θεωρείται πλέον ξεκάθαρο ότι στο τέλος της ημέρας οι αρμόδιοι επιστήμονες θα καταφέρουν να συνδέσουν τους τρεις θανάτους, διότι, όπως χαρακτηριστικά λένε, όλοι επήλθαν εν μέσω πνευμονικού οιδήματος. Σημειώνεται επίσης ότι από τα πρώτα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων του 9χρονου κοριτσιού δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά της ικανό να εξηγήσει τις ανακοπές τις οποίες υπέστη. Την ίδια στιγμή, ιατρικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η εφημερίδα επεσήμαναν με νόημα ότι «στα αίτια πρόκλησης του πνευμονικού οιδήματος, το οποίο είναι εύρημα μη ειδικό, εκτός από παθολογικά αίτια είναι και η ασφυξία από απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων
οδών».

Ασφυξία!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «πιθανή είναι η διάγνωση της πνιγμονής από απόφραξη των εξωτερικών στομίων των αεροφόρων οδών». Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζουν, «προκαλείται θάνατος με τον μηχανισμό της ασφυξίας, αφού με την απόφραξη της μύτης και του στόματος παρεμποδίζεται η αναπνευστική λειτουργία και αυτό συμβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες… Η απόφραξη της μύτης και του στόματος με το χέρι ή με άλλο μέσο (π.χ. πανάκι) είναι μια ενέργεια η οποία συναντάται ιδιαίτερα συχνά στις βρεφοκτονίες… Για την ακρίβεια, σε όλα τα κλασικά συγγράμματα ιατροδικαστικής περιγράφεται ως μία κλασική μέθοδος βρεφοκτονίας».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα βιβλία ιατροδικαστικής στα οποία ανέτρεξε η «Μ» για επιβεβαίωση του δημοσιογραφικής έρευνας, τα ευρήματα που αναζητούνται είναι οι «χαρακτηριστικές κακώσεις, ιδιαίτερα γύρω από τους ρώθωνες και το στόμα, όπως αμυχές, εκχυμώσεις, εντυπώματα από τα άκρα των δακτύλων του δράστη».

Υπενθυμίζουμε τα εξής:

α) Η Μαλένα είχε εκδορές στη μύτη, προκληθείσες από νύχια, και ερυθρότητα στο δεξί μάγουλο (σ.σ.: δεν καταγράφηκε στην ιατροδικαστική έκθεση) ως τυπικό δακτυλικό εντύπωμα στην προσπάθεια του πιθανού δράστη να προκαλέσει απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών, δηλαδή του στόματος και της μύτης. Περαιτέρω, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι οι κακώσεις αυτές ήταν όλες πρόσφατες – προθανάτιες.

Άλλωστε, όπως προέκυψε, οι κακώσεις αυτές δεν προϋπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες από τις φωτογραφίες της οικογένειας αλλά και από τον ιατρικό φάκελο, όπου δεν περιγράφονται ανάλογες κακώσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν έχει κατορθώσει, ακόμη και σήμερα, να δώσει μια σαφή απάντηση για το πώς ενδεχομένως προκλήθηκαν αυτές οι αμυχές.

β) Σε ό,τι αφορά την Ίριδα, εκτός του εκζέματος γύρω από τα χείλη, εντοπίστηκε (όπως αποκάλυψε η «Μ» την περασμένη Κυριακή) μέσα στο στόμα μια πρόσφατη κάκωση- τραύμα, το οποίο καταγράφηκε στην ιατροδικαστική έκθεση της Αγγελικής Τσιόλα ως λύση της συνεχείας του δέρματος. Έτσι λοιπόν το ενδεχόμενο το οποίο εξετάζει πλέον το Ανθρωποκτονιών είναι ως μέσο ενδεχόμενης δολοφονίας να χρησιμοποιήθηκε το ματωμένο πανάκι, το οποίο βρέθηκε εκ των υστέρων και η κυρία Πισπιρίγκου παρέδωσε στις Αρχές, για να το ζητήσει πίσω δυόμισι μήνες μετά εν είδει… ενθυμίου, όπως η ίδια υποστηρίζει. Έμπειρος αξιωματικός εξηγεί στην «Μ» ότι εάν το πανάκι εισήλθε βίαια «στη στοματική κοιλότητα, τότε μπορεί από τα νύχια του δράστη να προκλήθηκε η μικρή λύση της συνεχείας (τραύμα) εντός του στόματος». Και συνεχίζει: «…Με κανέναν άλλον τρόπο δεν θα μπορούσε να προκληθεί τραύμα εντός του στόματος, διότι οι πιπίλες είναι ατραυματικές, τα βρέφη 6 μηνών δεν έχουν δόντια και δεν καταναλώνουν στερεές τροφές».

Σύμφωνα πάντα με τα ιατροδικαστικά συγγράμματα, ιδιαίτερης αξίας είναι ο έλεγχος της έσω επιφάνειας των παρειών. Δηλαδή, αιμορραγικές διηθήσεις και διασχίσεις του βλεννογόνου κ.λπ. προσανατολίζουν προς την εγκληματική ενέργεια (ανθρωποκτονία), αφού η δημιουργία του μπορεί να αποδοθεί στην ισχυρή πίεση που ασκείται από τον δράστη στην περιοχή αυτή, με συνέπεια τον τραυματισμό του βλεννογόνου. Η Ίριδα είχε την ανάλογη βλάβη εντός του στόματος, η οποία πλέον ερευνάται πώς προκλήθηκε.

Ασφυκτικές κηλίδες;

Υπενθυμίζουμε ότι τα τέκνα της οικογένειας Πισπιρίγκου και Δασκαλάκη έφεραν εντόνου βαθμού πνευμονικό οίδημα και έντονη πνευμονική συμφόρηση. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ιατρός ή ιατροδικαστής που να μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτό οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια-κάμψη, διότι τα δύο αυτά παιδιά δεν έπασχαν από ανάλογα νοσήματα. Ειδικά η Μαλένα, κατά τη νοσηλεία της λίγες ημέρες προ του θανάτου (και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου 2019), είχε υποβληθεί σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου και υπερηχογραφήματος καρδίας, και δεν διαπιστώθηκε καμία πάθηση, όπως άλλωστε και από την ιστολογική εξέτασης της καρδιάς της δεν προέκυψε  κάποια καρδιακή πάθηση.

Αναζητούνται ασφυκτικές κηλίδες στα εσωτερικά όργανα. Σύμφωνα με την ιστολογική εξέταση των πνευμόνων της Ίριδας, χωρίς καμία αμφιβολία προκύπτει ότι διαπιστώθηκαν διάσπαρτες στικτές αιμορραγικές διηθήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως ασφυκτικές κηλίδες.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά συγγράμματα που αναζητήσαμε, στην ιατρική βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ, η παρουσία αυτών των ασφυκτικών κηλίδων – στικτών αιμορραγικών εστιών είναι για την ασφυξία καθοριστικής σημασίας διαγνωστικό στοιχείο, σε σημείο ώστε όταν υπάρχουν δεν αναζητείται άλλη αιτία θανάτου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και σύμφωνα πάντα με τη βιβλιογραφία, ο μεγαλύτερος αριθμός αιφνίδιων θανάτων των βρεφών (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) αποδίδεται σε απόφραξη των εξωτερικών στομίων των αεροφόρων οδών.

Πλέον οι επιστήμονες μετά τη διεξοδική διερεύνηση της «υπόθεσης Δασκαλάκη» δηλώνουν βέβαιοι ότι οι τρεις θάνατοι δεν μπορούν να αποδοθούν σε τρεις διαφορετικές νοσολογικές οντότητες και άρα ή έχουν προκληθεί από κοινή παθολογική αιτία (γενετική/κληρονομική ή επίκτητη) ή από ασφυξία. «Μέχρι σήμερα έχει αποκλειστεί η κοινή παθολογική αιτία και πια δεν μιλάμε για διάγνωση εξ αποκλεισμού, αλλά για ανάδειξη ευρημάτων που τεκμηριώνουν ασφυξία!», λένε χαρακτηριστικά.

ΕΝΘΕΤΟ


Η έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», η εισαγγελέας Πατρών που διερευνά την υπόθεση επεξεργάζεται δύο σενάρια προκειμένου να έχει στα χέρια της ένα «ισχυρό χαρτί» που θα δρομολογήσει τις δικαστικές εξελίξεις. Το πρώτο σενάριο αφορά τον διορισμό ενός ή δύο ιατροδικαστών εν είδει πραγματογνωμόνων προκειμένου να καταθέσουν επίσημα για τα στοιχεία που συνδέουν τους τρεις θανάτους των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Το δεύτερο σενάριο θέλει να καταθέτει τελικά ένας ιατροδικαστής και για τις τρεις περιπτώσεις! Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο χαρακτηρίζεται «επιτακτικό» από κύκλους του Αρείου Πάγου είναι να διερευνηθούν και οι τρεις υποθέσεις σαν μία! Όπως χαρακτηριστικά λένε, «δεν μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες καταθέσεις και έγγραφα (γνωματεύσεις και εξετάσεις) ξεχωριστά για κάθε παιδί και θάνατο, ενώ προφανώς διερευνώνται τρία περιστατικά ενδεχόμενης ανθρωποκτονίας και μία σωματική βλάβη (δεδομένου ότι η Τζωρτζίνα στις 11/3/2021 υπέστη σωματική βλάβη λόγω της ανακοπής (προφανώς διερευνάται και απόπειρα ανθρωποκτονίας)». Τη στιγμή λοιπόν που οι ιατροδικαστές αναζητούν τη λύση σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό θανάτου που οδήγησε στον άλλο κόσμο τα τρία παιδάκια, οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία της προσωπικότητας και το προφίλ του δράστη, κάτι που, όπως λένε, θα τους οδηγήσει στο κίνητρο τέλεσης των ενδεχόμενων εγκλημάτων! Ανώτατη «πηγή» ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση διερευνώνται τουλάχιστον τέσσερα κακουργήματα και η τελική ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη θα είναι καταλυτική για την ποινική αξιολόγηση των δραστών, μέσω της ανάδειξης του τρόπου, του μέσου και του είδους του θανάτου.

Σημειώνουμε ότι οι έμπειροι αστυνομικοί και εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση έχουν λάβει υπόψη τους ότι ο νεοδιοριζόμενος συνήγορος υπεράσπισης της κυρίας Πισπιρίγκου, Απόστολος Λύτρας, ήδη έχει τρέξει (ενώ δεν έχει ακόμα δικαίωμα σε αυτό το στάδιο της ποινικής διερεύνησης, αφού δεν έχει επίσημα απαγγελθεί κατηγορία) να εξασφαλίσει τη συμμετοχή ως τεχνικού συμβούλου της κυρίας Σπηλιοπούλου, της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», ο κ. Λύτρας έχει αναζητήσει από τώρα ιατροδικαστές που θα υποστηρίξουν την υπεράσπιση της κυρίας Πισπιρίγκου σαν να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει. Οι περισσότεροι τού έχουν απορρίψει ανάλογη πρόταση, δηλώνοντας ότι αναμένουν πρώτα τις εξελίξεις γύρω από αυτή την υπόθεση που παρακολουθεί το σύνολο της κοινής γνώμης, ενώ η κυρία Σπηλιοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει έρθει σε τουλάχιστον τηλεφωνική επαφή μαζί του.

Οι εξετάσεις μέχρι και σήμερα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Τα υλικά (βιολογικά υγρά και τμήματα οργάνων) έχουν ήδη επεξεργαστεί και διερευνώνται. Δεν υπάρχει όμως ακόμα σαφής εικόνα και κατεύθυνση. Αποτελεί όμως αναμενόμενη εξέλιξη, διότι ειδικά για την Τζωρτζίνα η πρώτη ανακοπή που επήλθε ως αποτέλεσμα απόπειρας ανθρωποκτονίας αποτέλεσε αιτία βαριάς σωματικής βλάβης και προφανώς πολλαπλών εσωτερικών παθολογιών (αναπηρίας) που επισκιάζουν την αποκάλυψη νέων κρίσιμων ευρημάτων.

Αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης, προκειμένου μέσα από τον διαχωρισμό των ευρημάτων και ειδικά όσον αφορά, π.χ., τις τοξικολογικές εξετάσεις να υπάρξει ανάδειξη πολλαπλών φαρμάκων για θεραπευτικούς λόγους και προσδιορισμός συγκεντρώσεων και όσον αφορά τις ιστολογικές εξετάσεις διαχωρισμός παλαιών και νέων ευρημάτων και η σημασία αυτών.

 Τι δείχνει έγκλημα

Η Τζωρτζίνα, μετά την ανακοπή που υπέστη στις 11/4/2021, διερευνήθηκε από καρδιολόγους και πλήθος άλλων ιατρών, υποβλήθηκε σε πολλαπλές εξετάσεις και δεν διαπιστώθηκε καμία παθολογική αιτία ικανή να προκαλέσει αιφνίδια και απρόσμενη ανακοπή. Άρα τα αίτια της ανακοπής θα πρέπει να αναζητηθούν σε εξωτερική επίδραση και η απόφραξη των αεροφόρων οδών είναι γνωστό ότι προκαλεί ασφυξία και ανακοπή.

Η Μαλένα απεβίωσε 13/4/2019, νοσηλευόμενη και ενώ είχαν προηγηθεί εξετάσεις καρδιολογικές, πνευμονολογικές και αιματολογικές και καμία εσωτερική παθολογία δεν είχε διαγνωστεί, ικανή να προκαλέσει θάνατο εν μέσω εντόνου πνευμονικού οιδήματος.

Άλλωστε η ίδια η οικογένεια δεν ανέφερε κανένα σύμπτωμα του παιδιού. Συγκεκριμένα μπορούσε 2-3 ώρες περίπου προ του θανάτου της να παίξει στην παιδική χαρά και να φάει σουβλάκι κοτόπουλο, καταστάσεις που δεν μπορούν να συνδεθούν με προηγηθείσα ασυμπτωματική ασθένεια. Αντίθετα διαπιστώθηκαν οι κακώσεις στο πρόσωπο και εντόνου βαθμού πνευμονικό οίδημα, ως αποτέλεσμα και ασφυξίας από απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών.

Η Ίριδα ανευρέθη στην κούνια της με ένα πανάκι με κηλίδες από αίμα, όπως η ίδια η κυρία Πισπιρίγκου είπε στην τηλεόραση και στην εκπομπή της κυρίας Νικολούλη και ενώ είχε τραύμα στο εσωτερικό του στόματος.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας