6:54 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πάτρα: Ψάχνουν το ανθρώπινο χέρι στους θανάτους των τριών παιδιών

Πάτρα: Ψάχνουν το ανθρώπινο χέρι στους θανάτους των τριών παιδιών

• Τι ΔΕΝ ερευνήθηκε αρχικά από τους ειδικούς και οι μεγάλες αντιφάσεις της μητέρας
• Νέα στοιχεία από τον φάκελο των «ξαφνικών θανάτων» Μαλένας, Ίριδας και Τζορτζίνας
• «Μιλούν» οι τοξικολογικές του 9χρονου κοριτσιού και η επανεξέταση της ιατροδικαστικής έκθεσης για τον θάνατο του 3,5 ετών παιδιού δια χειρός Καρακούκη.

Του Πέτρου Κουσουλού

Τη διαφοροδιαγνωστική, έναν απλό κανόνα της Ιατρικής, ακολουθούν, πλέον, οι εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές οι οποίες ασχολούνται με το θρίλερ των αιφνίδιων θανάτων των τριών κοριτσιών από την Πάτρα.

Τη στιγμή που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένονται εντός της εβδομάδας τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων (σ.σ. πάντως ακόμη και το αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας) της 9χρονης Τζορτζίνας η οποία κατέληξε την 29η Ιανουαρίου 2022, το Ανθρωποκτονιών αλλά και οι ιατροδικαστές δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να ξεδιαλύνουν το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης και να απαντήσουν στο παλλαϊκό, πλέον, ερώτημα «από τι κατέληξαν τα τρία παιδιά».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές, τα πάντα εξετάζονται από την αρχή, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» από την προηγούμενη Κυριακή, οι πρώτες ιατροδικαστικές πράξεις αλλά και οι τοξικολογικές εξετάσεις χαρακτηρίζονται ως ελλιπείς και «άστοχες». Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα της «Μ» σχετικά με τον ιατρικό φάκελο της μόλις 3,5 ετών Μαλένας, ο θάνατος της οποίας αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια, που όμως δεν μπορεί να εξηγηθεί από την κλινική της εικόνα και τις εξετάσεις της, ο πλέον έμπειρος ιατροδικαστής της Ελλάδος, Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, με την αρωγή του Νίκου Καλόγρια και της Χριστίνας Τσάκωνα, παίρνει επάνω του την πλήρη επανεξέταση του φακέλου. Μέσω της άτυπης επιτροπής που συνέστησε θα υπάρξουν συγκεκριμένες επιστημονικές ενέργειες (οι οποίες δεν θα υποκαθιστούν την έρευνα του Ανθρωποκτονιών), προκειμένου να καταφέρουν να εξηγήσουν το δυσεξήγητο, πώς δηλαδή ένα κοριτσάκι το οποίο είχε ιάσιμη λευχαιμία με καθαρές εξετάσεις κατέληξε τόσο γρήγορα και αιφνίδια στον θάλαμο του νοσοκομείου τη στιγμή που βρισκόταν στο πλευρό του η μητέρα του, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σήμερα η «Μ» φέρνει στο φως νέα έγγραφα-ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτουν (για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας) περίεργες αντιφάσεις για τις ώρες θανάτου μεταξύ εκείνων που κατέθεσε η Ρούλα Πισπιρίγκου και τους επίσημους ιατρικούς φακέλους. Πρόκειται για υλικό το οποίο έχει ήδη εισαχθεί στην προανακριτική έρευνα και εξετάζεται λεπτομερώς από τους αστυνομικούς.

Παρέμβαση

Μέχρι στιγμής όλα τα στοιχεία τα οποία επεξεργάζονται οι Αρχές συντείνουν στο ότι τα τρία παιδιά «έφυγαν» από… ανθρώπινο χέρι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, μοιάζει να εξαντλείται το ενδεχόμενο κάποιου απίθανου σεναρίου να κατέληξαν από γενετικά ή παθολογικά αίτια.

«Θα μπορούσαν τα τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας να πεθάνουν από διαφορετικά αίτια και συγκεκριμένα το ένα (Μαλένα) από ηπατική ανεπάρκεια, το άλλο (Ίριδα) από αγενεσία φλεβόκομβου και το τρίτο (Τζορτζίνα) από ανακοπές, χωρίς συγκεκριμένη αιτία;

Η απάντηση είναι όχι. Έπαθαν τα παιδιά μήπως κάποιο ατύχημα; Η απάντηση και πάλι είναι όχι. Μήπως αυτοκτόνησαν; Φυσικά και όχι. Εάν αποκλείσουμε τις άνω αιτίες θανάτου, τι μένει; Η δηλητηρίαση και η ασφυξία. Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από τα περιστατικά που παρακολουθούμε με τόσο πολλές ‘‘συμπτώσεις’’ (θάνατοι τα Σαββατοκύριακα και θάνατοι όταν ήταν δίπλα μόνο η μητέρα τους) για τρία παιδιά που ενταφιάστηκαν με απροσδιόριστα αίτια θανάτου, με τα δύο εξ αυτών (Μαλένα και Ίριδα) να έχουν λάβει αμφισβητήσιμες και μάλλον μη ορθές διαγνώσεις;» είναι τα ακριβή λόγια καλά ενημερωμένων «πηγών» προς την «Μ».

Τι (δεν) διερευνήθηκε

Ο γρίφος του μυστηρίου θα ήταν πολύ πιο εύκολο να λυθεί εάν από την πρώτη στιγμή στο θρίλερ της οικογένειας Δασκαλάκη, με τις τέσσερις ανακοπές και τους τρεις θανάτους, είχαν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της Μαλένας, η οποία κατέληξε σε ηλικία 3,5 ετών το απόγευμα της 13ης Απριλίου 2019, στην ιατροδικαστική έκθεση την οποία υπογράφει η Χριστίνα Τσάκωνα καταγράφεται «ότι δεν διαπιστώθηκε η παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου εκ των ανηκόντων στις ερευνηθείσες ομάδες, καθώς και οινοπνεύματος». Βάσει των τοξικολογικών εξετάσεων που βρίσκονται στη διάθεσή μας προκύπτει ότι μεταξύ άλλων ερευνήθηκε εάν η Μαλένα είχε καταναλώσει αλκοόλ!

Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι εάν είναι δυνατόν ένα παιδί να κατανάλωσε αλκοόλ ενώ νοσηλευόταν. Παράλληλα, ερευνήθηκαν οπιούχα, μεθαδόνη και κοκαΐνη αλλά όχι τα κανναβινοειδή. Όπερ σημαίνει ότι ένα παιδί θα μπορούσε να είχε κάνει χρήση ηρωίνης ή κοκαΐνης, αλλά δεν θα μπορούσε να καπνίσει ινδική κάνναβη! Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι ότι στις άκρως «τυπικές» εξετάσεις δεν ερευνήθηκαν δηλητηριώδη αέρια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και πτητικά δηλητήρια (π.χ. βενζόλιο κ.ά.) τα οποία κάποιος μπορεί να προμηθευτεί πολύ εύκολα από κάποιο χρωματοπωλείο. Όπως επισημαίνουν συγκεκριμένοι ιατροί, τα εν λόγω δηλητήρια θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αίμα της μικρής Μαλένας και να προκαλέσουν ψευδοεικόνα πολλών παθολογικών προβλημάτων, ακόμη και αναιμίας. Επίσης, από τα έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία βρίσκονται στη διάθεσή μας προκύπτει ότι ο τοξικολογικός έλεγχος δεν εστίασε στα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο, το αρσενικό, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, και τα οποία όμως είναι δυνητικά επικίνδυνα λόγω της εγγενούς ή επιλεκτικής τοξικότητάς τους.

Αποτελέσματα

Το πλέον παράδοξο όμως είναι ότι στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων από τους ιατροδικαστές συνέβησαν τα εξής παράδοξα: Η Μαλένα έλαβε αιτία θανάτου, μετά τις ιστολογικές εξετάσεις, την ηπατική ανεπάρκεια, μια παθολογία η οποία δεν προέκυπτε από την κλινική εικόνα, καθώς όπως είχαμε αποκαλύψει οι εξετάσεις της ήταν άψογες λίγες ώρες προτού καταλήξει. Το ερώτημα το οποίο πλέον διερευνούν οι Αρχές είναι μήπως η ηπατική ανεπάρκεια οφείλεται σε δηλητηρίαση με ουσία η οποία δεν ανιχνεύθηκε από τις τυπικές τοξικολογικές εξετάσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο δεύτερος ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος διορίστηκε από την Εισαγγελία μετά τη μήνυση των γονέων, δεν μπόρεσε να διαπιστώσει από τι κατέληξε το μικρό κορίτσι, αποκλείοντας, πάντως, το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας.

Ίριδα

Στο μικροσκόπιο όμως τίθεται, πλέον, και ο θάνατος της Ίριδας, η οποία απεβίωσε στην κούνια της στις 21 Μαρτίου 2021 ενώ στο σπίτι βρισκόταν η μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου και η αδελφή της Δήμητρα. Μετά τις εκτεταμένες εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την ειδική παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου, ο θάνατος του έξι μηνών βρέφους προήλθε από αγενεσία φλεβόκομβου, μια διάγνωση η οποία πάντως δεν συνάδει με το ιατρικό ιστορικό του βρέφους. Παρότι και στη συνέντευξή της στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» η κυρία Μητσέλου υπεραμύνθηκε της διάγνωσής της, εντούτοις γεννώνται εύλογα ερωτήματα, καθώς ο πλέον διακεκριμένος παιδοκαρδιολόγος – αρρυθμιολόγος Δημοσθένης Αβραμίδης με τοποθέτησή του αποκλείει το ενδεχόμενο ένα βρέφος να καταλήξει από αυτήν τη σπάνια έως απίθανη πάθηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αφενός η αγενεσία φλεβόκομβου θα μπορούσε πολύ εύκολα να διαγνωστεί από τις τυπικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται τα βρέφη και αφετέρου δεν είναι ικανή να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ενεργοποιείται το κατώτερο σύστημα.

Την ίδια στιγμή η μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου, στη συνέντευξή της επεσήμανε ότι η Ίριδα είχε υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις χωρίς όμως, όπως είπε, να διαγνωστεί η ανάλογη πάθηση. Ως εκ τούτου το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι εάν το βρέφος ήταν δυνατόν να έπασχε από μια τόσο σοβαρή πάθηση χωρίς συμπτώματα η οποία διέδραμε υποκρυπτόμενη και να διαγνώστηκε μόνο ιστολογικά! Μάλιστα ιατρικές «πηγές», πλέον, θέτουν ευθέως το ενδεχόμενο της υπερδιάγνωσης από μέρους της κυρίας Μητσέλου, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη αιτία θανάτου (που δεν είναι αιτία) δόθηκε ως απάντηση στον πατέρα του βρέφους, Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος ταξίδευσε έως τα Ιωάννινα, κατόπιν ειδικής άδειας, κουβαλώντας τα σπλάχνα του παιδιού του.

Τζορτζίνα

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Τζορτζίνας, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Ως εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι οι αρμόδιοι ιατροί δεν κατάφεραν να διαγνώσουν τα αίτια της πρώτης ανακοπής που υπέστη στις 11 Απριλίου 2021, δηλαδή λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της αδελφής της Ίριδας. Ανώτατες εισαγγελικές πηγές με τις οποίες επικοινωνήσαμε διερωτώνταν «γιατί»; Όπως λένε, μήπως δεν υπήρχε παθολογία η οποία μπορούσε να διαγνωστεί; «Μήπως προκλήθηκε από βίαια αίτια που ακόμη και οι ίδιοι οι γιατροί δεν μπορούσαν να διαγνώσουν;» υποστηρίζουν προσθέτοντας ότι στις 29 Ιανουαρίου 2022 υπέστη για δεύτερη φορά ανακοπή ενώ είχε τοποθετηθεί για προληπτικούς λόγους βηματοδότης και απινιδωτής. Σε συνεντεύξεις τους οι ιατροί ανέφεραν ότι είχαν «θωρακίσει» το παιδί, ενώ το ερώτημα το οποίο, πλέον, μένει να απαντηθεί είναι εάν πρόκειται για υπόθεση δηλητηρίασης η οποία αποτελεί γνωστή αιτία καρδιακής ανακοπής.


 ΕΝΘΕΤΟ

Οι (μεγάλες) αντιφάσεις της μαμάς Ρούλας!

Δυσεξήγητες αντιφάσεις μεταξύ όσων έχει καταθέσει, επίσημα, η μητέρα των τριών παιδιών Ρούλα Πισπιρίγκου και των επίσημων ιατρικών εγγράφων που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές προκύπτουν από τα στοιχεία που ήδη επεξεργάζεται το Ανθρωποκτονιών και αποκαλύπτει η «Μ». Σε ό,τι αφορά την περίπτωση θανάτου της μικρής Μαλένας, η «τραγική» μητέρα κατέθεσε στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 ότι η κόρη της κατέληξε στις 16.40 το μεσημέρι της 13ης Απριλίου, ξαφνικά ενώ εκείνη κοιμόταν στο πλάι της. «…Της μίλησα, της φώναξα Μαλένα, Μαλένα, της πήρα από τα χέρια τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών, να τις φωνάξω. Δεν τις βρήκα, πήγα στο δωμάτιο των ιατρών και πάλι δεν βρήκα κανέναν. Σε κάποιο δωμάτιο άκουσα φωνές και έτρεξα… Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη… Μετά από 10 λεπτά έφτασαν οι γιατροί της ΜΕΘ και με έβγαλαν από το δωμάτιο…», αναφέρει στην επίσημη κατάθεσή της η κυρία Πισπιρίγκου. Ωστόσο στα επίσημα έγγραφα της δικογραφίας που σχηματίσθηκε και κατέληξε ότι δεν υπήρξε ιατρική αμέλεια των ειδικών επιστημόνων του νοσοκομείου, παρατίθεται μια άλλη αλήθεια.

Δεν ενημέρωσε

Όπως αποκαλύπτει η «Μ», η κυρία Πισπιρίγκου δεν ενημέρωσε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις 16.40, οπότε και ουσιαστικά κατέληξε το παιδί μπροστά στα μάτια της, αλλά στις 17.15, δηλαδή μετά από 35 λεπτά! Όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο του νοσοκομείου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενημερώθηκε από τη μητέρα στις 17.15, δηλαδή με απόκλιση 35 λεπτών! «…Έλαβε έκκληση από τη μητέρα του κοριτσιού ότι το κορίτσι είναι «μπλε» και ότι «χτυπάει» η αντλία. Έγινε άμεση εκτίμηση. Το παιδί βρέθηκε στο κρεβάτι σε πλάγια θέση…». Στο ίδιο έγγραφο-ντοκουμέντο αναφέρεται ότι βρέθηκε «χωρίς σφυγμό, με μυδρίαση, υποτονία άκρων και ψυχρό…». Παράλληλα οι γιατροί διαψεύδοντας τη μητέρα ανέφεραν ότι έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ και κλήθηκε η ΜΕΘ για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Την ίδια στιγμή ένα τεράστιο ερωτηματικό ανακύπτει και για την ακριβή ώρα θανάτου της μικρής Ίριδας η οποία κατέληξε μέσα στο σπίτι της. Σε αρχικές δηλώσεις της η θεία του κοριτσιού, Δήμητρα, η οποία και φέρεται να την εντόπισε, ανέφερε ότι την βρήκε νεκρή στις 10.30 το πρωί. Το γεγονός αυτό διαψεύδεται από την κλήση στο ΕΚΑΒ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11.37, αλλά και από τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, την οποία αποκαλύπτουμε ,η οποία προσδιορίζει την ώρα θανάτου στις 11.55!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας