4:19 Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Πενταετής κάθειρξη σε ναζί ηλικίας 101 ετών στη Γερμανία

Πενταετής κάθειρξη σε ναζί ηλικίας 101 ετών στη Γερμανία

Σε πενταετή κάθειρξη καταδικάστηκε ένας υπεραιωνόβιος Γερμανός, ο οποίος κατηγορείτο για βιαιότητες που διέπραξε στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όταν ήταν φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο ηλικίας 101 ετών Γιόζεφ Σ., πρώην υπαξιωματικός των Waffen SS, κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στον φόνο 3.518 κρατουμένων, όταν δραστηριοποιούνταν από 1942 έως το 1945 στο στρατόπεδο του Ζάξενχαουζεν, βόρεια του Βερολίνου.

«Κύριε Σ., δραστηριοποιηθήκατε επί περίπου τρία χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζαξενχάουζεν, όπου ήσασταν συνεργός σε ομαδικούς φόνους», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Βραδεμβούργου Ούντο Λέχτερμαν. «Είχατε συνείδηση του γεγονότος ότι οι φυλακισμένοι εκεί σκοτώνονταν. Με την παρουσία σας, υποστηρίξατε» αυτές τις πράξεις, πρόσθεσε.

«Κάθε πρόσωπο που ήθελε να διαφύγει από το στρατόπεδο τουφεκιζόταν. Έτσι, κάθε φύλακας του στρατοπέδου συμμετείχε ενεργά σ’ αυτούς τους φόνους», τόνισε.

Κατά την ανακοίνωση της βαριάς ποινής, μεγαλύτερης από την ελάχιστη ποινή των τριών ετών φυλάκισης για συνέργεια σε φόνους που προβλέπεται από το γερμανικό δίκαιο, ο κατηγορούμενος παρέμεινε ανέκφραστος. «Είμαι έτοιμος», είχε δηλώσει ο Σ., εισερχόμενος νωρίτερα στην αίθουσα του δικαστηρίου σε αναπηρική καρέκλα.

Ο δικηγόρος του είχε ήδη ανακοινώσει πως θα καταθέσει έφεση σε περίπτωση που η ποινή του πελάτη του θα ήταν βαριά, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της να αναβληθεί το συντομότερο για τις αρχές του 2023. Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της υγείας του Σ., η προσωρινή κράτηση του οποίου έχει αρθεί από τον Οκτώβριο, η φυλάκισή του δεν μοιάζει πολύ πιθανή.

Στη διάρκεια των περίπου τριάντα ακροαματικών συνεδριάσεων της δίκης, ο Γιόζεφ Σ. ουδέποτε εξέφρασε την παραμικρή μεταμέλεια. Αντίθετα, μόλις τη Δευτέρα αρνήθηκε και πάλι οποιαδήποτε ανάμιξη, αναρωτήθηκε «γιατί βρίσκεται εδώ» και υποστήριξε πως όσα λέγονται γι’ αυτόν «είναι όλα ψέματα».

Από τα εγκαίνιά του το 1936 μέχρι την απελευθέρωσή του από τους Σοβιετικούς στις 22 Απριλίου 1945, από το στρατόπεδο του Ζαξενχάουζεν πέρασαν περίπου 200.000 κρατούμενοι, κυρίως πολιτικοί αντίπαλοι των ναζί, εβραίοι και ομοφυλόφιλοι. Δεκάδες χιλιάδες απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους, θύματα κυρίως της εξάντλησης λόγω της καταναγκαστικής εργασίας και των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης.

Διαβάστε επίσης

5 χρόνια φυλακή για τον γηραιότερο πρώην αξιωματικό των Ες Ες

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο στρατόπεδο Νατζβάιλερ-Στρούτχοφ: Φόρος τιμής στα θύματα των ναζί

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας