17:01 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Bayer και τη Monsanto

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Bayer και τη Monsanto

Η δικαστική ήττα του αμερικανικού παραγωγού φυτοφαρμάκων Monsanto από τον «καρκίνο», θα μπορούσε να αποτελέσει πλημμυρίδα από μια σειρά παρόμοιων αγωγών, μετατρέποντας ενδεχομένως τον νέο Γερμανό ιδιοκτήτη της επιχείρησης (Bayer) σε μια σημαντική περίπτωση αγοραστή με «βάσανα». Από την «τοξική», όπως έχει χαρακτηριστεί, εξαγορά της Monsanto από την Bayer αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε πέντε σημαντικά σημεία των δύο εταιρειών…

Ηρωίνη

Bayer: Ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1863 και εξακολουθεί να είναι γνωστή για την παραγωγή ασπιρίνης. Στις αρχές του 20ού αιώνα πωλούσε για λίγο την ηρωίνη ως θεραπεία για τον βήχα και αποτελούσε υποκατάστατο μορφίνης.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Bayer συμμετείχε σε μια κοινοπραξία που ονομαζόταν IG Farben, η οποία δημιούργησε το παρασιτοκτόνο Zyklon Β, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους αερίων του Αδόλφου Χίτλερ.
Μέσα από μια σειρά από εξαγορές με την πάροδο των ετών, η Bayer έχει εξελιχθεί σε μεγαθήριο στον χώρο του φαρμάκου και τώρα απασχολεί περίπου 100.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Agent Orange

Η Monsanto ιδρύθηκε το 1901 στο Σεντ Λούις του Μισούρι και ξεκίνησε να παρασκευάζει σακχαρίνη. Μέχρι τη δεκαετία του 1940 παρήγαγε αγροτικά χημικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του ζιζανιοκτόνου 2,4-D, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλο επικίνδυνο χημικό προϊόν, χρησιμοποιήθηκε για να κάνει τη διαβόητη αποτυχημένη πολεμική επιχείρηση του Βιετνάμ «Agent Orange».
Το 1976 η εταιρεία ξεκίνησε πιθανότατα το πιο γνωστό προϊόν της, το Roundup.
Στη δεκαετία του 1980 οι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που τροποποίησαν γενετικά ένα φυτικό κύτταρο. Στη συνέχεια η Monsanto άρχισε να αγοράζει άλλες εταιρείες σπόρων προς σπορά και άρχισε δοκιμές στο πεδίο των γενετικών τροποποιήσεων. Τελικά ανέπτυξε τη σόγια, το καλαμπόκι, το βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες που έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανεκτικές στο Roundup.

Αντίο «Monsatan»

Ονομάστηκε «Monsatan» και «Mutanto» η αμερικανική εταιρεία Monsanto, η οποία εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στο στόχαστρο των περιβαλλοντολόγων, ειδικά στην Ευρώπη, που πιστεύουν ότι τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα δεν είναι ασφαλή για φαγητό.
Οι εκστρατείες στοχεύουν επίσης στην αναστολή της παραγωγής του Roundup με βάση το Glyphosate της Monsanto, την οποία μερικοί επιστήμονες έχουν συνδέσει με τον καρκίνο, αν και άλλες μελέτες το αμφισβητούν.
Ελπίζοντας να αποτρέψει τη δηλητηριώδη φήμη της Monsanto, η Bayer δήλωσε ότι σκοπεύει να αποβάλει το όνομα της εταιρείας από τα προϊόντα της. Αλλά οι «Φίλοι της Γης», που χαρακτήρισαν τη συγχώνευση ως «γάμο που έγινε στην Κόλαση», δήλωσαν ότι απλώς θα αλλάξουν τις διαμαρτυρίες τους εναντίον της Bayer όσο συνεχίζει τις πρακτικές της Monsanto.
Μια άλλη καταγγελία σχετικά με την τελευταία ενοποίηση στη βιομηχανία είναι ότι αφήνει την παγκόσμια αγορά σπόρων και φυτοφαρμάκων στα χέρια μόνο λίγων παικτών, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να ωθηθούν οι τιμές προς τα πάνω και να περιοριστούν οι επιλογές για τους αγρότες και τους καταναλωτές.

Αγωγές;

Μια δικαστική απόφαση της Καλιφόρνιας πριν από λίγο καιρό, διέταξε τη Monsanto να πληρώσει περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές σε έναν πεθαμένο αιμοδότη, αφού διαπίστωσε πως η εταιρεία δεν κατάφερε να τον προειδοποιήσει ότι η χρήση των προϊόντων Roundup μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η νίκη της Dewayne Johnson, που έχει λέμφωμα μη Hodgkin, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε χιλιάδες περιπτώσεις για αγωγές κατά της Monsanto. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η τιμή της μετοχής της Bayer να υποχωρήσει περισσότερο από 10 τοις εκατό.
Η Monsanto έχει ορκιστεί να προσφύγει κατά της απόφασης, ενώ η Bayer επέμεινε ότι τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν Glyphosate είναι «ασφαλή». Ο αναλυτής Michael Leacock, της MainFirst Bank, δήλωσε ότι η νομική εξέλιξη ήταν «άτυχη έκβαση» για την Bayer μόλις δύο μήνες μετά τη σφράγιση της εξαγοράς.

Υψηλή τιμή για πληρωμή

Σε μια βιομηχανία που προετοιμάζεται για μια παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού με πολύ περισσότερα στόματα για ζωοτροφές, η Bayer ήταν πρόθυμη να πάρει στα χέρια της τη γραμμή της Monsanto στην παραγωγή σπόρων γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών, σχεδιασμένων να αντιστέκονται σε ισχυρά φυτοφάρμακα όπως το Roundup. Επίσης, παρασύρθηκε από την εταιρεία αναλύσεων δεδομένων της Monsanto, Climate Corp, πιστεύοντας ότι οι αγρότες θα βασίζονται στο μέλλον στην ψηφιακή παρακολούθηση των καλλιεργειών τους.
Ωστόσο, η εξαγορά, μία από τις μεγαλύτερες που έχει κάνει ποτέ μια γερμανική εταιρεία παρουσιάζει υψηλό κόστος. Εκτός από την τιμολόγηση, η Bayer έπρεπε να εγκαταλείψει μεγάλο μέρος των σπόρων και των αγροτικών δραστηριοτήτων της για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες του ανταγωνισμού.
Αυτές οι εκποιήσεις δεν πήγαν σε καμία άλλη από τον εγχώριο ανταγωνιστή της BASF, τον απροσδόκητο δικαιούχο της συμφωνίας-μαμούθ. Και μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Καλιφόρνιας, η Bayer μπορεί τώρα να χρειαστεί να αφαιρέσει τεράστια ποσά για να διευθετήσει τις μελλοντικές αξιώσεις του Roundup.
«Το συνολικό κόστος, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε εύκολα να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια εάν η Bayer επρόκειτο να βρεθεί με έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εναγόντων» δήλωσε ο Leacock.

Νίκη Uni-Pharma έναντι Bayer

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια απόφαση της 24ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει τη Uni-Pharma, φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, να χρησιμοποιεί στη συσκευασία της τον χρωματικό συνδυασμό πράσινο και λευκό για το σκεύασμα Salospir. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της 24ης Οκτωβρίου, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι οι καταναλωτές δεν είναι πιθανό να συγχέονται από τη συσκευασία των διακριτών εμπορικών σημάτων ασπιρίνης της Bayer και Salospir της Uni-Pharma για τις συσκευασίες.
Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά το Bloomberg, «η Bayer AG δεν κατάφερε να πείσει ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο ότι ένας Έλληνας ανταγωνιστής παραβίασε τα δικαιώματά του ως προς τα εμπορικά σήματα χρησιμοποιώντας ένα μοτίβο κυματοειδούς πράσινης και λευκής λωρίδας στη συσκευασία του».
«Το πράσινο -και- λευκό χρώμα είναι συνηθισμένο στη φαρμακευτική βιομηχανία» ανέφερε το δικαστήριο, σημειώνοντας ακόμη: «Επιπλέον, οι αγοραστές είναι πιο πιθανό να βασίζονται σε ονόματα προϊόντων».

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Bayer

Η Bayer είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για προσβολή της φήμης της συσκευασίας του φαρμάκου της, από τη συσκευασία του Salospir, υποστηρίζοντας ότι φέρει παρόμοιους με τη συσκευασία της ασπιρίνης χρωματικούς συνδυασμούς (λευκό και άσπρο δηλαδή). Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει και η Ελληνική Δικαιοσύνη πριν από περίπου τρία χρόνια. Το Πρωτοδικείο Αθηνών (απ. 270/20 15) είχε απορρίψει την αγωγή της Bayer, με το σκεπτικό ότι οι λεκτικοί όροι Aspirin και Salospir είναι αρκετά διαφορετικοί, ώστε να αναιρούν οποιαδήποτε ομοιότητα των χρωματικών αποχρώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας