16:18 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Πέτρος Ν. Πανταζής: Covid-19, «Κατάρτιση» και «κανονικότητα»!

Πέτρος Ν. Πανταζής: Covid-19, «Κατάρτιση» και «κανονικότητα»!

Η πανδημία, που ενέκυψε απρόοπτα και σαρωτικά σε όλη την Ευρώπη, επηρέασε δραματικά την επαγγελματική δραστηριότητα δεκάδων επαγγελματιών. Οι Έλληνες δικηγόροι, είδαν, εν μία νυκτί, να αναστέλλεται κάθε δικαστηριακή ενέργεια και να σταματά, ουσιαστικά, οποιαδήποτε βιοποριστική τους δυνατότητα. Με βάση αυτή τη, νέα, πραγματικότητα, η συμπερίληψη των δικηγόρων στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ήταν ηθικά και οικονομικά επιβεβλημένη, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα διαβίωσης πολλών συναδέλφων, που έμειναν χωρίς καμία στήριξη, με επαγγελματικά και οικογενειακά έξοδα να “τρέχουν” καθημερινά.

Για λόγους που, ενδεχομένως, χρήζουν ποινικής διερευνήσεως (άρθρο 37 Κ. Ποιν. Δ, 386 παρ. 2 και 405 παρ. 1 ΠΚ), επελέγη, ως δήθεν “οικονομική βοήθεια” των επιστημόνων της πατρίδας μας, η συμμετοχή τους σε προγράμματα “επαγγελματικής κατάρτισης”, που, όπως ξεκάθαρα αποδείχθηκε από την, όψιμη και εν πολλοίς καθυστερημένη, απόφαση της Κυβέρνησης να τα καταργήσει, ήσαν (όχι απλώς χαμηλής, αλλά) ανύπαρκτης επιστημονικής αξίας, βαθύτατα προσβλητικά για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, όσα δε (ευτυχώς) δημοσιοποιήθηκαν από τα social media (τραγικές μεταφράσεις επιστημονικών όρων, ακατάληπτες λέξεις που δεν βγάζουν νόημα, προχειρότητα της διαδικασίας) όζουν σκανδάλου.

Είναι, όμως, πανάκεια για τον δικηγορικό κόσμο η οικονομική αυτή βοήθεια του κράτους; Λύνει τα προβλήματα, που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας και θα ανακύψουν μετά την λήξη της; Όχι βέβαια… Είναι πρόδηλο, ότι μόνον η επιστροφή στην κανονικότητα, με την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών, θα αναπληρώσει, όσο γίνεται, την επαγγελματική «πανδημία» που βιώνουμε. Αυτή η κανονικότητα, όμως, δεν πρέπει να συγκρουσθεί με την υγειονομική ασφάλεια όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης.

Ήδη, μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται η σταδιακή άρση της αναστολής των δικονομικών προθεσμιών και διαδικασιών, με δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς γραμματείς και διαδίκους να ανησυχούν για την «επόμενη ημέρα»: Πώς άραγε θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες με βάση τα νέα υγειονομικά πρότυπα (αποστάσεις 2 μέτρων κλπ), όταν το 99% αυτών απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία δεκάδων δικηγόρων ή διαδίκων; Πώς θα περιοριστεί η φυσική παρουσία μας στις διάφορες γραμματείες των δικαστηρίων, όταν δεν υπάρχει ουδεμία δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ΄ αποστάσεως δηλαδή, παρακολούθησης υποθέσεων, εκδόσεως πιστοποιητικών ή καταθέσεως εγγράφων;

Εάν θέλουμε όλοι, λοιπόν, να επιστρέψουμε στο λειτούργημά μας, οφείλουμε να απαιτήσουμε την πλήρη υγειονομική θωράκιση των δικαστηρίων και, παράλληλα να προσαρμόσουμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα στα νέα δεδομένα. Η σύσταση υπηρεσιών, που θα διευκολύνει την συνέχιση της λειτουργίας των δικαστηρίων στα καινούργια, πρωτόγνωρα, δεδομένα, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει, με βεβαιότητα, στην πληρέστερη προστασία τόσο των δικαιωμάτων των διαδίκων, όσο και της υγείας όλων μας.

Πέτρος Ν. Πανταζής, Δικηγόρος

 

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας