More

  Πέτσας: «Tουρισμός με καραντίνα δεν υπάρχει» – Από Δευτέρα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ταξίδια

  Τους πολιτικούς συντάκτες ενημερώσε πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

  «Συνεχίζουμε με προσοχή και επαγρύπνηση την πορεία που μας πάει σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα επαναλειτουργούν πολλά από  τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

  »Έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

  »Επέστρεψαν ταυτόχρονα στα θρανία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου  και συνεχίζουν, κάτω από τις νέες συνθήκες, τα μαθήματα και την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου» λέει στην αρχή της ενημέρωσης ο κ. Πέτσας.

  Τουρισμός και Μετακίνηση

  «Πρέπει να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες. Για να το πετύχουμε αυτό, από νωρίς, πρώτη η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου.» λέει ο κ. Πέτσας.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε για το θέμα επανεκκίνησης του τουρισμού ότι, «Τα περισσότερα αιτήματα που έχουμε θέσει έχουν γίνει αποδεκτά. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που δεν εννοούταν αρχικά και θα ευνοεί χώρες όπως η Ελλάδα με χαμηλά επιδημιολογικά στοιχεία. Όσο για το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης θα συνεχίσουμε να πιέζουμε».

  Ερωτηθείς για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που ενδεχομένως να φοβούνται να ανοίξουν πάλι τις επιχειρήσεις τους, ο κ. Πέτσας απάντησε:

  «Δεν θέλουμε να στείλουμε σε κανέναν αντικρουόμενα μηνύματα. Θα φροντίσουμε να υπάρχει η διασφάλιση ότι είναι προς το συμφέρον τους να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.»

  «Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, εντάσσοντας σ’ αυτό προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.»

  »Συνεκτικός κρίκος του πλαισίου είναι η αρχή της μη-διάκρισης, που διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού. »

  »Έχοντας τώρα στα χέρια της το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα παρουσιάσει  το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού.»

  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατ’ επανάληψη, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε Συνόδους Κορυφής, ότι η Ενιαία Αγορά έχει ως πυλώνα την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, η οποία αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε..  Συνεργαστήκαμε, τόσο με άλλες χώρες όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πετύχουμε ένα κοινό πλαίσιο -που δεν ήταν αυτονόητο- για τη σταδιακή εξομάλυνση των μεταφορών και του τουρισμού,  με κοινούς κανόνες και κοινές  προϋποθέσεις.

  Σας ενημερώνω ότι, ενόψει της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τη Δευτέρα, αύριο θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν.

  Σάββατο 16 Mαΐου: Άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών

  Ο κ. Πέτσας για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών δηλώνει, «Από αυτό το Σάββατο, αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία.»

  «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας.»

  «Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι, με κανόνες και ωριμότητα, μπορούμε και αυτό το Καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της Πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για την επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο!»

  Κυριακή 17 Μαΐου: Επαναλειτουργία της Θείας Κοινωνίας

  Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι από την Κυριακή ξεκινά η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες με την παρουσία πιστών, πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις.

  Από Δευτέρα 18 Μαΐου

  Διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Μετακινήσεις από και προς την Κρήτη

  «Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

  Επιστροφή μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου – Ανοίγουν πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι

  Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων.

  Τη Δευτέρα ανοίγουν και τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

  Είναι αυτονόητο -και δεν σταματάμε να το υπογραμμίζουμε- ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας. Ασυνέπεια και εφησυχασμός, μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα. Και αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία, σε ολόκληρη τη χώρα.»

  Κλείνω την εισαγωγική μου τοποθέτηση, με μια αναφορά στη σημερινή, ιστορική ημέρα, για την Θράκη και τον Ελληνισμό. Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.»

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Βουλγαρία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ

  Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη Βουλγαρία, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ. Μάλιστα, την Παρασκευή τα μπλόκα στην πρωτεύουσα Σόφια...

  Για «παράλογες» κυρώσεις των ΗΠΑ κάνει λόγο το Γραφείο Σύνδεσης του Χονγκ Κονγκ

  Κατά των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κίνας τάχθηκε το Γραφείο Σύνδεσης του Χονγκ Κονγκ, η κυριότερη αντιπροσωπεία του Πεκίνου...

  Λατινική Αμερική: Ξεπέρασαν τις 213.000 οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού

  Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται για τα καλά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με την περιοχή να μετρά τους περισσότερους νεκρούς σε όλο τον κόσμο,...

  Κακοκαιρία “Θάλεια” με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

  Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας “Θάλεια”, που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σήμερα, αναμένονται βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ...

  Κορωνοϊός: Ωράριο στα μπαρ στη Θεσσαλονίκη -Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

  Με τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη να αυξάνονται χάρη και στους... γάμους, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη και πρόσθετων τοπικών μέτρων. Στο τραπέζι είναι...