20:08 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ποιες οι διαφορές μεταξύ Paradise και Panama papers;

Ποιες οι διαφορές μεταξύ Paradise και Panama papers;
  • Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα Paradise papers
  • Οπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αλλά και πληθώρα άλλων ΜΜΕ ανά τον κόσμο, η έρευνα των Paradise Papers δεν αφορά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος -όπως συνέβαινε με τα Panama Papers- αλλά αποκαλύπτει νόμιμα σχήματα, τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα.

Οι αποκαλύψεις για τα Paradise Papers έχουν προκαλέσει ποικίλει σχόλια στον κόσμο με 95 εφημερίδες και ιστοσελίδες να αποκαλύπτουν τα μυστικά των πλούσιων και ισχυρών του πλανήτη.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια τέτοιου μεγέθους διαρροή.

Υπενθυμίζουμε πριν από λίγο καιρό, οι αποκαλύψεις των «Panama Papers» κλυδώνισαν την παγκόσμια ελίτ.

Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές ανάμεσα στα «Paradise Papers» και τα «Panama Papers»;

Οπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αλλά και πληθώρα άλλων ΜΜΕ ανά τον κόσμο, η έρευνα των Paradise Papers δεν αφορά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος -όπως συνέβαινε με τα Panama Papers- αλλά αποκαλύπτει νόμιμα σχήματα, τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα.

Τα χρήματα, δηλαδή, είναι κέρδη ή περιουσιακά στοιχεία και έχουν «κρυφτεί» από τον έλεγχο με απόλυτα νόμιμο τρόπο, χάρη στα κενά που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.

Στα 13,4 εκατ. αρχεία των Paradise Papers δεν εμφανίζεται «εγκληματικό στοιχείο» αλλά ανάμεσα στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί, διάσημοι και πλούσιοι του πλανήτη. Ανάμεσα στα ονόματα που αποκαλύφθηκαν από τα 11 εκατ. αρχεία των Panama Papers, όμως, ήταν και αρκετά βαρώνων ναρκωτικών και «ύποπτων» πολιτικών όπως ο Μπασάρ αλ Ασαντ της Συρίας.

«Φορολογικά κόλπα» 

Δημοσίευμα της γερμανικής Der Tagesspiegel, που σχολιάζει τις αποκαλύψεις, τιτλοφορείται «ένα εντελώς νόμιμο σκάνδαλο».

«Τα Paradise Papers αφορούν τους πάντες. Διαχείριση των φορολογικών και απάτη δεν είναι το ίδιο πράγμα», γράφει από την πλευρά της η Die Welt.

Ποια είναι η εταιρία  Αppleby

Τα αρχεία Paradise Papers διέρρευσαν από την εταιρία παροχής offshore Αppleby, η οποία εδρεύει στις Βερμούδες.

H εν λόγω εταιρία, που έχει μακρά ιστορία καθώς ιδρύθηκε το 1890, έχει καταφέρει να αναδειχτεί σε μια από τις 10 μεγαλύτερες και 10 πιο γνωστές εταιρίες του χώρου.

Οι διαρροές από τα Panama Papers πέρσι επικεντρωνόταν κυρίως στο «μαύρο» χρήμα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας