More

  Ποιον «αξιωματούχο» καίει το πόρισμα της Novartis

  Έλληνας αξιωματούχος με προσβάσεις στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, ισχυρές διασυνδέσεις με την εκτελεστική εξουσία, καθώς και ιδιαίτερο ρόλο στην αμερικανική αλλά και ελληνική έρευνα, φέρεται να είναι το πρόσωπο-κλειδί, όπως προκύπτει από την πολυσέλιδη απόφαση των αμερικανικών Αρχών για το συμβιβασμό μαμούθ ύψους 312 εκατ. δολαρίων της Novartis σχετικά με τις παράνομες πρακτικές που ακολούθησε στην Ελλάδα την περίοδο 2012-‘16.

  Του Πέτρου Κουσουλού

  Στην 15η σελίδα της απόφασης η οποία γνωστοποιήθηκε στον διεθνή αλλά και ελληνικό Τύπο τις απογευματινές ώρες της περασμένης Πέμπτης δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας για τον ρόλο του συγκεκριμένου «αξιωματούχου» του χώρου της Υγείας, ο οποίος φέρεται να επιστρατεύτηκε από τον φαρμακευτικό κολοσσό, προκειμένου να εξυπηρετήσει, παράνομα, τα συμφέροντα της εταιρείας εκμαυλίζοντας συνειδήσεις και επηρεάζοντας εκείνους που συμμετείχαν στις καθοριστικές αποφάσεις. Στη συγκεκριμένη σελίδα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα στελέχη της Novartis διέφθειραν αξιωματούχους (σ.σ. δεν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα) στον χώρο της Υγείας με στόχο να επηρεάσουν καθώς και ότι συνωμότησαν και συγκρότησαν συμμορίες για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Έλληνα αξιωματούχου ώστε εκείνος να παραβιάσει τον νόμο και να επηρεάσει την κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Ελλάς.

  ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΚΑΠΕΛΑ

  Ποιος όμως είναι ο αξιωματούχος-κλειδί που – κατά την αμερικανική απόφαση – προσπαθούσε με αθέμιτο τρόπο να επηρεάσει αξιωματούχους; Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της «Μ», οι οποίες προέρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, πρόκειται για πρόσωπο το οποίο έχει παίξει κομβικό ρόλο, τόσο στην αμερικανική όσο και στην ελληνική έρευνα, καθώς ανάλογα με το που… φυσάει ο άνεμος, φρόντιζε να φοράει το αντίστοιχο καπέλο.

  Το συγκεκριμένο πρόσωπο που βρισκόταν λόγω του τεχνοκρατικού του ρόλου στην πρώτη γραμμή του πυρός, όντας στρατηγικός συνεργάτης του εκάστοτε υπουργού Υγείας, προσήλθε στις αμερικανικές Αρχές προσδοκώντας να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Σε καταθέσεις τις οποίες έδωσε φέρεται να ομολόγησε τα πάντα για τον κομβικό του ρόλο στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών του φαρμάκου που ευνοούσαν τον ελβετικό κολοσσό παραδεχόμενος έκνομες πράξεις.

  Την ίδια τακτική τήρησε και ενώπιον των ελληνικών Αρχών, τουλάχιστον μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Ο σκοπός του, όπως λέγεται, ήταν να γίνει αρεστός στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να γλιτώσει από τις ποινικές επιπτώσεις.

  Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έπαιζε διπλό ρόλο, καθώς συνεργαζόταν με τις διωκτικές Αρχές εκθέτοντας μέσω των στοιχείων που έδινε ακόμη και πολιτικούς, οι οποίοι ήταν ανίκανοι να ελέγξουν τον ρόλο του.

  Η ατυχία του ήταν ότι οι Αμερικανοί ναι μεν δεν τον έχρισαν προστατευόμενο μάρτυρα, ωστόσο κράτησαν τα στοιχεία τα οποία έδωσε με αποτέλεσμα να τον καταστήσουν πρόσωπο-κλειδί και να τον περιγράψουν στην απόφασή τους ως τον αξιωματούχο ο οποίος είχε εκ των ηγετικών ρόλων στις παράνομες πράξεις της εταιρείας.

  Η απόφαση των ΗΠΑ και ο συμβιβασμός στον οποίο σύρθηκε η Novartis για τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, αποτελεί πρόδρομο για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει και εκείνη από την πλευρά της αποζημίωση από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

  Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν όλες οι δέουσες, νομικές, ενέργειες προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει χρήματα από την εταιρεία. Πληροφορίες της «Μ» αναφέρουν ότι ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση που χειρίστηκαν, με απόλυτη σοβαρότητα, οι αμερικανικές Αρχές είχε ο τρίτος μάρτυρας, ο οποίος κατέθεσε τους πρώτους μήνες του 2017 συνεισφέροντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο στελέχη της Novartis Hellas συνομολογούσαν τις έκνομες ενέργειες. Σημειώνεται ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη δεν έχει αναστείλει τις διώξεις σε βάρος στελεχών του κολοσσού.

  Τις έχει αναβάλει για μια τριετία ενώ μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινήσει ποινικές διαδικασίες σε περίπτωση που αντιληφθεί ότι η εταιρεία δεν έχει συμμορφωθεί ως προς τις πρακτικές της.

  ΕΚΘΕΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

  Η αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Την ανικανότητα ή την απροθυμία των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών να ασχοληθούν με το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis.

  Από την πρώτη στιγμή της έρευνας η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση. Αυτό όμως δεν αποτελεί «άλλοθι» για τους εισαγγελείς Διαφθοράς, καθώς όφειλαν να είχαν ολοκληρώσει την έρευνα για τους γιατρούς και τους μεσάζοντες, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

  Αντιθέτως, παρατηρήθηκε το φαινόμενο η εισαγγελική Αρχή να έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ κάτι το οποίο κατήγγειλε και μέσω των αναφορών του ο πρώην επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι και την ημέρα της παραίτησής του οι κ.κ. Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης δεν είχαν ασχοληθεί με την έρευνα που αφορούσε μη πολιτικά πρόσωπα.

  Σαράκης: Θέλω να εκπροσωπήσω δωρεάν το ελληνικό ∆ηµόσιο

  Ο ποινικολόγος, Παύλος Σαράκης

  Ο Παύλος Σαράκης ήταν ο δικηγόρος των δύο προστατευόμενων Ελλήνων μαρτύρων της έρευνας των αμερικανικών Αρχών για την υπόθεση της Novartis. Μετά τη νίκη που πέτυχε σε ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «H Novartis AG καλείται να καταβάλλει συνολικά 345.000.000 $ για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα – Ν. Κορέα – Βιετνάμ.

  Τα 310.000.000 $ αφορούν τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis Hellas. (Το υπόλοιπο πρόστιμο αφορά Ν. Κορέα – Βιετνάμ). Το δικηγορικό μας γραφείο με αυτή την εξέλιξη αισθάνεται πλήρη δικαίωση για το τιτάνιο αγώνα που έδωσε ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στην πατρίδα μας».

  Μάλιστα, την επόμενη ημέρα ο δικηγόρος ζήτησε από τον Άδωνι Γεωργιάδη να εκπροσωπήσει δωρεάν το ελληνικό Δημόσιο στη Novartis. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αποφασίστε σαν κυβέρνηση να μου δώσετε την εξουσιοδότηση, διότι γνωρίζω τον δρόμο πώς το ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιωθεί, με μεγάλο χρηματικό ποσό από τη Novartis. Δώστε μου την εντολή να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης, μαζί με τους Αμερικανούς συναδέρφους μου που γνωρίζουμε την υπόθεση. Σας υπόσχομαι πως δε θέλω καμία αμοιβή. Όλα τα χρήματα θα πάνε στο ελληνικό Δημόσιο».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Δήλωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου μετά τις επικρίσεις για τις εκκρεμείς υποθέσεις Novartis και “Noor 1”

  Novartis: Τι προβλέπεται για την αποζημίωση δικηγόρων και προστατευόμενων μαρτύρων

   

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  ΕΜΑ: Η δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech να χορηγείται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι συνιστά η δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech να χορηγείται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αφού...

  Έκτακτο : Προφυλακιστέος ο 38χρονος προπονητής

  Το δρόμο για τις φυλακές πήρε αμέσως μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ο 38χρονος προπονητής, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό της ανήλικης...

  Καθηγητής Θωμαΐδης: Αύξηση των κρουσμάτων δείχνουν τα λύματα στην Αττική

  «Εδώ και τέσσερις εβδομάδες εμείς παρατηρούμε την αύξηση στα κρούσματα που υπάρχουν στην Αττική» σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως τόνισε...

  Σε στενό κύκλο η κηδεία Βαλυράκη – Υποβασταζόμενη η σύζυγός του Μίνα – Bίντεο επιβεβαιώνει ότι υπήρχε δεύτερο σκάφος

  Σε κλίμα οδύνης και σε στενό κύκλο η οικογένεια , συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον Σήφη Βαλυράκη - Σε πλήρη εξέλιξη...

  ΔΝΤ: Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης πρέπει να συνεχισθούν

  Η δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις πρέπει να συνεχισθεί έως ότου παγιωθεί η ανάκαμψη, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του. Το...