9:30 Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Ποιος είναι ο Σφακιανάκης που επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας

Ποιος είναι ο Σφακιανάκης που επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας

Μπαράζ… μεσαζόντων, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να απαντήσει στην… αναπάντητη κατηγορία της αντιπολίτευσης για παράτυπη χρησιμοποίηση διαμεσολαβητή στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, έφερε στον αφρό το… δικό του όνομα, του Ζορζ (Τζον) Σφακιανάκη με καταγωγή από την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Σφακιανάκης θα ήθελε να είναι ο ίδιος μεσολαβητής – έστω και με μικρότερο τίμημα – και στην πραγματικότητα όλο αυτό το σκηνικό – το οποίο αποκάλεσε σκευωρία – στήθηκε χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, με τη Ν.Δ. να εμπλέκει το Διπλωματικό Σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Ποιος είναι, όμως, ο Τζον Σφακιανάκης:

Είναι Διευθυντής του “Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου” του ομίλου Ashmore.
Υπήρξε Επικεφαλής της Επενδυτικής Στρατηγικής της MASIC, μια επενδυτική εταιρεία 80 ετών που εδρεύει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και είναι μέλος της επενδυτικής επιτροπής της εταιρείας. Προηγουμένως, υπήρξε κύριος οικονομικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, κατείχε διάφορες τραπεζικές θέσεις, μεταξύ των οποίων του γενικού διευθυντή της ομάδας και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Banque Saudi Fransi και ο επικεφαλής οικονομολόγος της περιοχής της Βόρειας Αφρικής για την Credit Agricole C.I.B. Ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saudi British Bank (SABB / HSBC) στο Ριάντ και επίσης εργάστηκε για τον Samba Financial Group ως επικεφαλής περιφερειακού οικονομολόγου. Εργάστηκε επίσης ως σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας και Σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας. Γράφει συχνά για τις σαουδαραβικές και διεθνείς οικονομικές υποθέσεις και εξέδωσε την πρώτη έκθεση δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την πρώτη έκθεση δείκτη τιμών ακινήτων από μια Σαουδική τράπεζα. Εργάστηκε για τα Ηνωμένα Έθνη (UNDP) και την Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τι είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τον Ζορζ (που μάλλον είναι Τζον) Σφακιανάκη:

«Ο κ. Παπαδόπουλος ήρθε τον Μάιο του 2016 και παρουσίασε την εξουσιοδότηση που κατείχε από τον διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας.
Η ελληνική πλευρά έσπευσε να διαπιστώσει την γνησιότητά της. Ζήτησε από τον στρατιωτικό ακόλουθο της χώρας να προβεί στις προβλεπόμενες επίσημες ερωτήσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπάρχει επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Αμυνας της Σ. Αραβίας για την επικύρωση της γνησιότητας εξουσιοδότησης. Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε απάντηση από την Σ. Αραβία ότι το έγγραφο αυτό είναι αυθεντικό. Στις 17/11/2016 επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από τον διευθυντή της επιτροπής εξοπλισμών ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση.
Το έμαθε η πρεσβεία μας στο Ριάντ ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται για μεσάζοντα. Και έρχομαι στο ψητό.

Η αλληλογραφία του ΥΠΕΞ ο οποίος δυστυχώς είναι σε προγραμματισμένη αποστολή στο εξωτερικό, γίνεται με άκρως απόρρητα ειδικού χειρισμού τηλεγραφήματα. Εσείς στηρίζετε όλη την σκανδαλολογία στον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ ότι δεν ήταν αυθεντικός εκπρόσωπος. Ανέτρεξα σε αυτά τα τηλεγραφήματα. Δεν θα τα καταθέσω στα πρακτικά αλλά θα δώσω την δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη και στους αρχηγούς των κομμάτων να τα δουν.
Τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση του πιστοποιητικού έστειλε πράγματι ένα τηλεγράφημα στον οποίο λέγει μεταξύ άλλων: υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού και μου ζήτησε να συναντηθούμε και λέει ότι επειδή στην διαδικασία εμπλέκεται ελληνική εταιρεία θα έπρεπε να έρθει απευθείας ο ίδιος στην Ελλάδα για να έχει συνεργασία για να πάρει η σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα το υλικό. Ο σύνδεσμος αυτός του υπουργού Αμυνας προτίθεται να έρθει στην Αθήνα για συμφωνία και πληρωμή.
Κινήθηκε η διαδικασία, όχι δια της πηγής και όχι μέσω του ανθρώπου που εμφανίσθηκε ως ενδιάμεσος αλλά μέσω του επίσημου.
Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη μας στο Ριάντ να κατονομάσει τον άνθρωπο αυτό. Και τότε ο πρέσβης απάντησε ότι το πρόσωπο είναι ο Ζορζ Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης. Ενας Έλληνας, άλλος ενδιάμεσος, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση ήθελε να βρει καλύτερη τιμή για την σαουδαραβική πλευρά. Είναι στην διάθεσή σας να διαβάσετε τα ειδικού χειρισμού. Με τις πομφόλυγες σας! Ο θεός αγαπάει τον κλέφτη αγαπάει και το νοικοκύρη. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, μπορεί να είναι εντιμότατος. Το ποιος είναι αυτός να ψάξετε να τον βρείτε εσείς.
Το μόνο που βρήκα είναι ότι ήταν σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων το 2011 στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Άμεση διάψευση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου!

“Γιατί εκτίθεται έτσι ο Π/Θ στη Βουλή; Κανένας Σφακιανάκης δεν ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων το 2011. Η γνωστή λάσπη στον ανεμιστήρα”, ήταν η ταχύτατη αντίδραση του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Twitter, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε ακόμη

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας