3:26 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο για τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία

Πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο για τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία

Τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία ενίσχυσαν χθες, Κυριακή, την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτουν στο περιφερειακό κοινοβούλιο έπειτα από μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από την πανδημία, τρία και πλέον χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης αυτής της βορειοανατολικής ισπανικής περιφέρειας.

Μετά την καταμέτρηση του 80% και πλέον των ψηφοδελτίων, οι σοσιαλιστές με τον υποψήφιο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, τον πρώην υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, προηγούνται με 23,4% των ψήφων και 33 έδρες από τις 135 του καταλανικού κοινοβουλίου.

Όμως, καθώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεσμεύθηκαν γραπτώς να μην σφραγίσουν μια συμφωνία μαζί του, ο Ίγια δεν διαθέτει περιθώριο ελιγμών που θα του επέτρεπε να υπολογίζει στις απαραίτητες ψήφους στο καταλανικό κοινοβούλιο προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Καταλονίας.

Αποφασισμένος να σπάσει τον έλεγχο των αυτονομιστών, που βρίσκονται από το 2015 στην εξουσία στη Βαρκελόνη, ο Σάντσεθ είχε καλέσει τον Ίγια, μορφή της μάχης κατά της COVID-19 στην Ισπανία, να διεξαγάγει τη μάχη για τους σοσιαλιστές.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας μοιάζουν αντίθετα από την πλευρά τους να είναι σε θέση να διατηρήσουν την ηγεσία αυτής της πλούσιας περιφέρειας των 7,8 εκατ. κατοίκων.

Με 33 έδρες για την Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), 32 για το Μαζί για την Καταλονία (JxC) του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλος Πουτζντεμόν και εννέα για τους ριζοσπάστες του CUP, διαθέτουν 74 έδρες έναντι 70 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Θα πρέπει ωστόσο να ξεπεράσουν τις βαθιές διαφορές που εμφανίστηκαν μετά την αποτυχία της απόπειρας απόσχισης το 2017 προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για μία κυβέρνηση.

Η περιφέρεια διοικείται τώρα από έναν συνασπισμό ανάμεσα στο JxC, σχηματισμό που πρεσβεύει την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη και το πιο μετριοπαθές ERC.

Διαβάστε επίσης 

Κόσοβο: Επικράτηση του κινήματος “Αυτοδιάθεση”, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Τα θέματα που θα θέσει ο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας