3:34 Σάββατο 1 Απριλίου 2023
eReportaz

Live:

Πλειστηριασμούς ξεκινά η Εφορία στις 8 Φεβρουαρίου

Πλειστηριασμούς ξεκινά η Εφορία στις 8 Φεβρουαρίου

Στις 8 Φεβρουαρίου ξεκινούν ξανά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί της Εφορίας εναντίον των οφειλετών του δημοσίου που έχουν αρρύθμιστα χρέη.

Πρόκειται για την κλιμάκωση των πιέσεων εναντίον των οφειλετών οι οποίοι αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η ΑΑΔΕ, έχει εξαντλήσει το μέτρο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών ή των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

Στη λίστα του νέου κύκλου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκονται ακίνητα με τιμή πρώτης προσφοράς, από 11.000 ευρώ έως και 2.650.000 ευρώ και αφορούν σε διαμερίσματα, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες της Εφορίας με αρρύθμιστα χρέη ανέρχονται σε 4.094.981 ΑΦΜ, από τους οποίους:

Οι 2.049.218 φορολογούμενοι έχουν χρέη μέχρι 500 ευρώ και γλιτώνουν τις κατασχέσεις.
Οι 2.045.763 φορολογούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων καθώς έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ.
Σε 1.406.550 φορολογούμενους έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Σε 639.213 φορολογούμενους πρόκειται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα, καθώς έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι κατασχέσεις.

Πώς κλιμακώνει τις πιέσεις η ΑΑΔΕ
Για τα χρέη, άνω των 500 ευρώ το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με στόχο να εξασφαλίσει την είσπραξή τους. Ειδικότερα:

Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο κοινοποιείται η πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).
Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος, μέσω του auto reminder system λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
Ωστόσο, μπορούν να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) όσο και η πρόσφατη του Αρείου Πάγου (432/2017) κρίθηκε ότι η μη προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν από την επιβολή της κατάσχεσης, δεν αντίκειται σε υπέρτερης ισχύος κανόνες δικαίου, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλγα Κεφαλογιάννη για υποκλοπές και πλειστηριασμούς : Όχι στη καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων – Προστασία πρώτης κατοικίας

Πλειστηριασμοί – Αποκλειστικό: Η σκοτεινή πορεία των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς – Οι συστημικές Τράπεζες μαζεύουν τα ακίνητα

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας