12:46 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Ποια είναι τα ραντεβού με την εφορία έως το τέλος του μήνα

Ποια είναι τα ραντεβού με την εφορία έως το τέλος του μήνα

Την Κυριακή έφυγε ένα μαζικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ προς όλους, εγώ το είδα στις τρεις ή τέσσερις η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ότι πρέπει να συνδέσουν τις ταμειακές με τα POS, αλλιώς θα υπάρχει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το μήνυμα αυτό μπήκε και σε κατηγορίες επαγγελματιών που δεν είναι υπόχρεοι, να έχουν ταμειακές μηχανές, είπε στο ΕΡΤNEWS ο φοροτεχνικός Στάθης Βελισσαράκος.

«Αυτό το μήνυμα αφορά μόνο σε αυτούς που δεν έχουν ήδη συνδέσει τις ταμειακές τους με τα POS, αυτοί είναι πολύ λίγες κατηγορίες επαγγελματιών, και οι λόγοι είναι αποκλειστικά τεχνικοί.

Υπάρχουν και φορολογούμενοι και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανοιχτές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα μέχρι τις 29 Ιουνίου, με μία αίτηση που κάνουν στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών να κάνουνε κούρεμα στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που φτάνει ακόμα και το 75%.

Όταν γίνει δεκτή από την Επιτροπή η αίτηση θα πρέπει εντός 5 ημερών να καταβληθεί το 30% της οφειλής και μετά αναλόγως τις δόσεις που θα επιλέξει ο καθένας, υπάρχει και το αντίστοιχο κούρεμα σε προσαυξήσεις και στα πρόστιμα.

Αν το χρέος πληρωθεί ολόκληρο σε μια δόση τότε υπάρχει κούρεμα σε προσαυξήσεις και σε πρόστιμα κατά 75%.
Παράδειγμα, αν χρωστάμε 10.000 συνολικά και η βασική οφειλή είναι 4.000 και οι προσαυξήσεις είναι 6.000, τότε αν πληρώσουμε τις 4.000 σε μία δόση πληρώνουμε το 75% των προσαυξήσεων, άρα δίνουμε 5.500.

IRIS και POS

Το σύστημα IRIS θα πρέπει να το έχουν εγκαταστήσει μέχρι τις 30 Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις, αλλιώς θα υπάρξει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Η εγκατάσταση και η διασύνδεση είναι εύκολη μέσω της τράπεζας, και να πούμε εδώ για τους επαγγελματίες ότι είναι φθηνή υπηρεσία, έχει πολύ λιγότερες προμήθειες και μέχρι 500 ευρώ η προμήθεια είναι μηδενική.

Επίσης υπάρχει ο επαγγελματικός λογαριασμός. Μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό, αλλιώς κι εκεί το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ.

Πλέον πρέπει μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού η κάθε επιχείρηση να κάνει τις συναλλαγές της γιατί πολλές ατομικές επιχειρήσεις βλέπουμε ότι το κάνουν από προσωπικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον έχουμε και τα POS, όπου η διασύνδεση πρέπει να γίνει έως 30 Ιουνίου, δεν θα δοθεί άλλη παράταση.
Το πρόστιμο είναι μεγάλο, 10.000 ευρώ για τα απλογραφικά βιβλία που τηρούν οι επιχειρήσεις και 20.000 για όσες επιχειρήσεις τηρούν διπλογραφικά βιβλία».

Σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις είπε ότι για τρία εκατομμύρια συνταξιούχους θα γίνει αυτόματα η υποβολή της δήλωσης μέχρι τις 2 Ιουλίου και θα πρέπει οι ίδιοι να ελέγξουν και τους μισθούς και τους τόκους και όλα αυτά που έχουν υποβληθεί από την ΑΑΔΕ γιατί στις 2 του μηνός θα σταλθεί αυτόματα η δήλωση, θα βγει εκκαθαριστικό και μετά όποιος έχει διαφωνία μπορεί να κάνει τροποποιητική δήλωση.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας