16:07 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ποιες είναι οι γυναίκες πρωταγωνίστριες στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ποιες είναι οι γυναίκες πρωταγωνίστριες στη δίκη της Χρυσής Αυγής

∆υο γυναίκες, λειτουργοί της Θέμιδος, με διαφορετική νομική διαδρομή και πορεία, καθόλα έμπειρες, είναι τα πρόσωπα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου επί πεντέμιση χρόνια εκδικάζεται η δίκη της «Χρυσής Αυγής». Αδαμαντία Οικονόμου και Μαρία Λεπενιώτη.

Ρεπορτάζ Φώτης Ανδρέου

Η πρώτη εισαγγελέας της έδρας και η δεύτερη Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία διηύθυνε, μαεστρικά όπως συνομολογούν νομικοί κύκλοι της υπεράσπισης και της Πολιτικής Αγωγής, την πλέον πολύκροτη δίκη των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας. Η πρώτη με την πρότασή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «Χρυσή Αυγή» δεν είναι εγκληματική οργάνωση και ότι ο μαχαιροβγάλτης Γιώργος Ρουπακιάς έδρασε από μόνος του, χωρίς να λάβει εντολή από ανωτέρους του, δηλαδή από την πολιτική ηγεσία του κόμματος.

«∆εν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική, αν υπήρχε σχέδιο θα είχε λάβει και αυτός sms. ∆εν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοι του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του χωρίς να τον συνδράμει κανείς. ∆εν ήταν συντεταγμένοι», είχε πει, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, η οποία προκάλεσε αίσθηση αλλά και αντιδράσεις.

Στον αντίποδα, η απόφαση του δικαστηρίου, με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη, είχε αντίθετη άποψη. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης και τα υπόλοιπα πρωτοπαλίκαρα της «Χρυσής Αυγής» όχι μόνο ήταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης αλλά τη διεύθυναν κιόλας. Στα δικαστικά χρονικά δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο η απόφαση των τακτικών δικαστών να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την εισαγγελική πρόταση.

Ήταν αναμενόμενο, όμως, για μια τόσο σοβαρή ποινική αλλά και πολιτική υπόθεση η αντιφατική άποψη -για την ίδια δικογραφία- εισαγγελέως και δικαστών να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Σε τέτοιο σημείο ώστε στη συνεδρίαση της Παρασκευής η Αδαμαντία Οικονόμου να νιώσει την ανάγκη να διευκρινίσει ότι παραμένει πιστή στην πρότασή της (περί της μη ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης) στην οποία προέβη στηριζόμενη στους κανόνες δικαίου!

Η ικανή εισαγγελέας Αδαµαντία Οικονόµου

γυναίκες

Γεννηµένη το 1956, µε καταγωγή από τα Καλάβρυτα, η εισαγγελέας Εφετών, Αδαµαντία Οικονόµου, αποτελεί -όπως αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι- µια από τις πλέον ικανές εισαγγελικές λειτουργούς. ∆ικαστικοί κύκλοι µε τους οποίους επικοινώνησε η «Μ» αναφέρουν ότι η κυρία Οικονόµου είναι ιδιαίτερα ικανή, έντιµη και επιστηµονικά καταρτισµένη εισαγγελική λειτουργός. «Η ιστορία της εγκληµατικής οργάνωσης δεν µου έβγαινε, στηριζόµενη στο υλικό της δικογραφίας», φέρεται να εκµυστηρεύθηκε σε συναδέλφους αµέσως µετά την αγόρευσή της τον ∆εκέµβριο του 2019. Η ίδια φερόταν ιδιαίτερα πιεσµένη, αλλά πεπεισµένη ότι είχε λάβει τη σωστή απόφαση. Συνάδελφοί της στο Εφετείο αλλά και τον Άρειο Πάγο επισηµαίνουν ότι από εκείνη τη στιγµή η ανώτερη εισαγγελική λειτουργός «στοχοποιήθηκε» και γι’ αυτό τον λόγο φυλάσσεται από αστυνοµικούς. Η Αδαµαντία Οικονόµου εισήχθη στο δικαστικό σώµα το 1984, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας της έχει χειριστεί µείζονος σηµασίας υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, µεταξύ άλλων, είχε αγορεύσει στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, ζητώντας την ενοχή του για συµµετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Η πρότασή της, όπως και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δεν υιοθετήθηκε τελικά από το δικαστήριο. Το προσεχές καλοκαίρι η κυρία Οικονόµου αναµένεται να προαχθεί σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η πρόεδρος-µαέστρος Μαρία Λεπενιώτη

γυναίκες

Από την πλευρά της η αρεοπαγίτης Μαρία Λεπενιώτη, χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους της και όχι µόνο ως η «σιδηρά κυρία της ∆ικαιοσύνης». Όταν τον µακρινό Μάρτιο του 2015 η κληρωτίδα την έφερε ως Πρόεδρο του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων όπου θα διεξαγόταν η πολύκροτη δίκη, άπαντες και άπασες στο ∆ικαστικό Σώµα, χαµογέλασαν. Γνώριζαν ότι δεν θα µπορούσε να τοποθετηθεί ικανότερος δικαστικός λειτουργός ως επικεφαλής µιας ακροαµατικής διαδικασίας µε δεκάδες κατηγορούµενους και µάρτυρες και ογκώδες υλικό. Κατά κοινή οµολογία κατά τη διάρκεια της πολυετούς εκδίκασης της υπόθεσης η κυρία Λεπενιώτη κατεύθυνε άψογα τη δίκη. Το έργο της ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Για πολλούς ακόµη και ακατόρθωτο!

Η Μαρία Λεπενιώτη εισήλθε στο ∆ικαστικό Σώµα το 1984, σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νοµικός, µε µεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και στη συνέχεια σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, στο παρελθόν, ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του ∆ηµήτρη Κουσουρή από οµάδα µελών της Χρυσής Αυγής, µε επικεφαλής το τότε στέλεχός της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο». Παράλληλα, στο παρελθόν, έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες υποθέσεις, όπως το αποκαλούµενο «συνδικάτο του εγκλήµατος», τη δίκη για εξοπλιστικά µε βασικό κατηγορούµενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.ά, ενώ είναι παντρεµένη µε τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νίκο Καρακούκη.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος Λαγού

Έστειλε τον 10χρονο γιο του στο νοσοκομείο γιατί έβλεπε βίντεο στο youtube!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας