2:08 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ποινικός Κώδικας:Νομοπαρασκευαστική επιτροπή και όχι αναστολή των προβληματικών άρθρων

Ποινικός Κώδικας:Νομοπαρασκευαστική επιτροπή και όχι αναστολή των προβληματικών άρθρων

Άμεσα αναμένονεται να προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην αλλαγή των “προβληματικών” άρθρων που περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, εγκαταλείπει την ιδέα αναστολής δυο συγκεκριμένων άρθρων και θα προχωρήσει στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα κληθεί να χειριστεί την “καυτή πατάτα” την οποία κληροδότησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είχε αποκαλύψει στην συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” ο κ. Τσιάρας αναμένεται να αντικατασταθούν αρκετά άρθρα τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με την ποινική μεταχείριση τρομοκρατών και σκληρών ποινικών, όσο και με οικονομικής φύσεως εγκλήματα όπως εκείνο της ενεργητικής δωροδοκίας που μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από τον ΟΟΣΑ αλλά και την Greco.

Eιδικότερα, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές οι αλλαγές αυτές αφορούν εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα (όπως κρίνει η νέα κυβέρνηση) και έχουν  βέβαια και ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται  τη λειτουργία απονομής δικαιοσύνης.

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν:

-Στη διαδικασία της με όρους απόλυσης από τις φυλακές, κυρίως των πολυισοβιτών αφού θα καταργηθεί η δυνατότητα  που δίνει ο νέος Ποινικός να υποβάλλουν με την έκτιση 16 ετών αίτηση να εκτίσουν το υπόλοιπο στο σπίτι τους. Η αντίδραση ήρθε όταν έγινε αντιληπτό πως αφορά και πολυισοβίτες της 17Ν.

-Τον χαρακτηρισμό ως πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας εκ μέρους ιδιωτών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΟΟΣΑ όσο και της GRECO

-Την πλημμεληματική μορφή της κατοχής μολότοφ

-Το γεγονός ότι είχε καταργηθεί η αυτεπάγγελτη δίωξης κλοπών και διαρρήξεων (άλλαξε μερικώς πάντως το εν λόγω άρθρο)

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αυστηροποίηση (όπως είπε ο κ. Τσιάρας) των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας σε κρατούμενους (βαρυποινίτες) αλλά δεν αποκλείεται να πάει σε πλήρη κατάργηση για συγκεκριμένες  κατηγορίες (π.χ τρομοκρατία). Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει μέσα από την επαναφορά των φυλακών Τύπου Γ, οι οποίες στη μορφή που είχαν το 2014, προέβλεπαν πως φιλοξενούσαν τους ισοβίτες και βαρυποινίτες στους οποίους δεν δίνονταν άδειες.

Ήδη δυο περιπτώσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είναι τεχνικά αδύνατη η εφαρμογή τους θα αναστείλει η κυβέρνηση άμεσα. Πρόκειται για την ποινή της κοινωφελούς εργασίας και την ποινική διαπραγμάτευση, η αναστολή των οποίων για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα περάσει μέσα από το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Σε ότι αφορά την επιλογή των επικεφαλής στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, αναμένονται εξελίξεις την προσεχή εβδομάδα.

Όπως έχουμε ήδη γράψει πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τηρηθεί η ιεραρχία, ωστόσο υπάρχει μια άποψη που αναφέρει πως θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας