Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Politico για Α. Τζιτζικώστα: «Ο γαιοκτήμονας Επίτροπος»

Έρευνα στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των νέων υποψηφίων Επιτρόπων πραγματοποίησε το Politico, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να κατέχει περίοπτη θέση.

Το Politico τοποθετεί τον πρώην περιφερειάρχη στην κορυφή της λίστας με τους «γαιοκτήμονες Επιτρόπους», καθώς «διαθέτει τον πιο εντυπωσιακό κατάλογο ακινήτων, με τις τέσσερις σελίδες της δήλωσής του να καταγράφουν μερική ή ολική ιδιοκτησία σε 16 διαμερίσματα, 655.463 τ.μ. γης, έξι καταστήματα, καθώς και αρκετά γκαράζ και αποθηκευτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα».

«Η οικογένεια Τζιτζικώστα είναι μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, όσον αφορά την ιδιοκτησία γης, αλλά και μία από τις πλουσιότερες», σύμφωνα με τα όσα ανέφρε στο Politico Έλληνας αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Στην εν λόγω έρευνα διατυπώνεται και ένα ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που ο Έλληνας επίτροπος θα διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιό του, καθώς  αυτό θα περιλαμβάνει και την τουριστική βιομηχανία.

«Παράλληλα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει ότι κατέχει μετοχές άνω των 200.000 ευρώ σε πλήθος επιχειρήσεων (από τη γαλακτοκομία έως τη φωτοβολταϊκή ενέργεια), ενώ έλαβε χρηματοδότηση από την ΚΑΠ για μία από τις φάρμες του, αξίας 18.116 ευρώ», επισημαίνει το Politico, που επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Έλληνα Επίτροπο, δίχως ανταπόκριση.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των Επιτρόπων εξετάζονται από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (JURI). Εκεί, οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν οι 26 υποψήφιοι Επίτροποι είναι κατάλληλοι να εργαστούν υπό πλήρη ανεξαρτησία.

Το Politico σημείωσε ότι αναζήτησε και βρήκε όλες τις δηλώσεις, αν και κανένας από τους 26 υποψηφίους δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ιστοσελίδας για κοινοποίηση των «πόθεν έσχες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο έλεγχος δεν διεκδικεί… δάφνες ποιότητας, καθώς  τα μέλη της Επιτροπής JURI του Ευρωκοινοβουλίου  είχαν στη διάθεσή τους μόλις τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Πέμπτης για να ελέγξουν σελίδες επί σελίδων που αφορούσαν την περιουσία των 26 υποψηφίων επιτρόπων.

«Κανονικά, οι δηλώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν, πληροφορίες από την προηγούμενη δεκαετία, όπως λίστα με προηγούμενους εργοδότες, λεπτομερειακή παρουσίαση των μετοχών, άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμμετοχή σε think tanks, πολιτικά κόμματα ή ακόμη και ΜΚΟ. Επίσης οι δηλώσεις αφορούν τους συντρόφους και τα παιδιά των επιτρόπων, αλλά όχι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Πάντως, υπάρχει μία σχετική… ευελιξία, καθώς οι Επίτροποι μπορούν να μην συμπληρώσουν ορισμένα πεδία, εάν θεωρούν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές έχουν μεν δικαίωμα να ανοίξουν πρόσθετη έρευνα για κάθε Επίτροπο, πέρα από την εξέταση των δηλώσεων, όπως και το να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες οι οποίες έχουν βγει δημόσια, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλήρη έρευνα.

Η πολιτική που ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καθορίζει επίσης και το τι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων. Ορισμένες ομάδες αποφασίζουν να μην κάνουν ερωτήσεις σχετικά με έναν Επίτροπο προερχόμενο από ομάδα της αντιπολίτευσης, με αντάλλαγμα δωρεάν άδεια για τον Επίτροπο της δικής τους πολιτικής ομάδας. Φυσικά, αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται σε… κοινή θέα, αλλά παραμένουν μυστικές», επισημαίνει το Politico, μια διαδικασία  «ελαττωματική και αδιαφανής, καθώς οι κανόνες εμποδίζουν τον ουσιαστικό έλεγχο των δηλώσεων», όπως δήλωσε  ο διευθυντής της ΜΚΟ, Transparency International EU, Νίκολας Αιόσα.

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Τζιτζικώστας επίτροπος: Οι πρώτες δηλώσεις

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους – Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ