10:37 Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Politico: Το νέο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Politico: Το νέο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Ο Σαρλ Μισέλ έχει καταλήξει στο τελευταίο του σχέδιο για την «εξόντωση» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γράφει το Politico.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβιβάζει την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τη δουλειά της φον ντερ Λάιεν, είπαν στο POLITICO πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ για τους οποίους ζητήθηκε να μην κατονομαστούν. Το να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μπορεί να είναι περίπατος για τη φον ντερ Λάιεν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μισέλ να προτείνει εναλλακτικές.

Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ακόμη μια απέλπιδα προσπάθεια να ρίξουν τη φον ντερ Λάιεν. «Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να κάνει τη φον ντερ Λάιεν να γλιστρήσει και το αδειάζει», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό».

Αυξάνοντας την ένταση, ο Μισέλ εκφράζει την άποψη στις επί μέρους συνομιλίες του ότι η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν μπορεί να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αρέσει πολύ στη φον ντερ Λάιεν και του οποίου η υποψηφιότητα για τη θέση διακωμωδείται.

«Για άλλη μια φορά, αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις και ψέματα. Ο πρόεδρος έχει διαβουλεύεται με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά σχετικά με τη διαδικασία των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον πρόεδρο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε η Εκατερίνα Κασίνγκε, εκπρόσωπος του Μισέλ ενώ και ο ίδιος το βράδυ της Παρασκευής χαρακτήρισε Fake news  τα δημοσιεύματα περί σχεδίου υπονόμευσης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προώθησης του Έλληνα πρωθυπουργού στο τιμόνι της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για τη χάραξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. «Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν πρέπει να πάρει μια δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σημερινή δουλειά του Μισέλ). Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά από χρόνια εσωτερικών καυγάδων μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν.

Παρόλα αυτά, ο Μισέλ συνεχίζει να πετάει εναλλακτικές λύσεις στη φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναζητήσει δουλειά στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, διευθύντρια διεθνών στρατηγικών επικοινωνιών του Πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης «έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενδιαφέρεται για κάποια από τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες. Και έχει μιλήσει ξεκάθαρα. Υποστηρίζει 100% την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Επιτροπής, όπως το έκανε από την αρχή».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντερικσεν «εντελώς γελοίο. Δεν μιλάμε για μία στο εκατομμύριο, ούτε μία στο τρισεκατομμύριο».

Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, είπε ότι είναι φυσιολογικό να δοκιμάζει με διαφορετικά ονόματα για το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας.

Μερικοί από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι η συνεχής ανάγκη του Μισέλ για εκδίκηση έρχεται σε αντίθεση με τις ελπίδες των ηγετών για μια γρήγορη συμφωνία. Αφού το κεντροδεξιό ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών, ήταν ξεκάθαρη πρωτοπόρος για τη θέση της Επιτροπής.

Οι συνεχείς προσπάθειες του Μισέλ να υπονομεύσει τη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν έχουν αποδυναμώσει κάθε αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις από τις οποίες είχε αποχωρήσει ο Μισέλ, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι που αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απωθήσει τις προηγούμενες προσπάθειες του Μισέλ να απορρίψει τη φον ντερ Λάιεν, όπως η αναβολή της διαδικασίας για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας για μετά το καλοκαίρι και η προσπάθεια αποκλεισμού της από ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η φον ντερ Λάιεν δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση για το δείπνο των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα. «Ο επαναδιορισμός της φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητος μέχρι στιγμής, οπότε όλοι το βλέπουν ως αυτό που είναι: παιδική εκδίκηση. Μετά το Sofagate παίρνουμε τώρα το dinnergate. Θλιβερό», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Έξι διπλωμάτες συμφώνησαν ότι ο Μισέλ πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση των υπόλοιπων συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να αφήσει το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Καθεμία από τις τρεις κύριες πολιτικές οικογένειες – το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι – έχουν ορίσει δύο ηγέτες ως πολιτικούς διαπραγματευτές τους κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών. «Τα κόμματα και οι ηγέτες θα το κανονίσουν μεταξύ τους», είπε ο πρώτος διπλωμάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σαρλ Μισέλ διαψεύδει το Politico για υποψηφιότητα Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας