4:30 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πολιτική Προστασία: «Αποκαθήλωση» του Ν. Χαρδαλιά

Πολιτική Προστασία: «Αποκαθήλωση» του Ν. Χαρδαλιά

Στο κτήριο «Φάρος» στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι στεγάζεται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν το «Αρχηγείο» του Νίκου Χαρδαλιά, σημερινού Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Η νέα ηγεσία του υπουργείου στέλνει στις καλένδες όλες τις βασικές εξαγγελίες που είχε κάνει ο ίδιος πριν από έναν χρόνο για την ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής!


Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έγινε ουσιαστικά η «αποκαθήλωση» του πρώην υπουργού Πολιτικής Προστασίας από τον διάδοχο του Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά, Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πώς; Στέλνοντας στις καλένδες όλες τις βασικές εξαγγελίες που είχε κάνει ο κ. Χαρδαλιάς πριν από έναν χρόνο για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Έκθεση

Μπορεί ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να είναι τα 48 έτη, όπως προέκυψε από την έκθεση του Αρχηγείου του Σώματος, και ο κ. Χαρδαλιάς να είχε εξαγγείλει την «πρόσληψη 3.000 μόνιμων ατόμων που θα κάλυπταν τις επιχειρησιακές ανάγκες», ωστόσο ο κ. Τουρνάς κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την αντιπυρική περίοδο υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε τόσο μεγάλο αριθμό πυροσβεστών διότι θα μας δημιουργούσε «κενό» όταν θα ερχόταν η ώρα της… συνταξιοδότησης τους!». Βέβαια, ο κ. Τουρνάς υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι «την φωτιά, όσα εναέρια μέσα και να έχεις, την σβήνει ο πυροσβέστης όταν φτάνει δίπλα της με την μάνικα». Παρόλα αυτά, ούτε και φέτος θα γίνουν προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το επόμενο «άδειασμα» του Νίκου Χαρδαλιά ήρθε όταν η νυν ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ρωτήθηκε για τα θηριώδη ρωσικά αεροπλάνα, Beriev και Ilyushin, τα οποία την περσινή χρονιά είχαν «θεοποιηθεί» για την ικανότητα τους να ρίχνουν μεγάλες ποσοτητες νερού. «Φέτος, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, οι επιτελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα ρώσικα «θηρία» ήταν… ακατάλληλα λόγω του ανάγλυφου της Ελλάδας όπου υπάρχουν πολλές χαράδρες και όχι ατελείωτες εκτάσεις όπως στην Ρωσία. Την περσινή χρονιά όμως όσοι υποστήριζαν κάτι τέτοιο θεωρούνταν αδαείς και με «ύποπτο» ρόλο, ανεξάρτητα αν επρόκειτο για στελέχη του πυροσβεστικού Σώματος με μεγάλη εμπειρία στο πεδίο των πυρκαγιών.

Αυτό όμως που προκάλεσε πολύ άσχημη εντύπωση όσων παρακολούθησαν την συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους κ. Στυλιανίδη και Τουρνά, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ήταν το γεγονός ότι σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και την Βόρεια Εύβοια, κανείς δεν έχει μάθει ποιος ευθύνεται. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης «πέταξε το μπαλάκι» στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος που ήταν παρούσα, λέγοντας ότι «ο κ. Αρχηγός είναι εδώ να σας ενημερώσει». Τότε τα «κάστανα από τη φωτιά» ανέλαβε να βγάλει ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής αλλά και ο Αρχηγός Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, λέγοντας ότι «η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης» χωρίς να πουν το παραμικρό για το πόρισμα της υπηρεσίας και αν καταλογίζονται ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Με απλά λόγια, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν και έχασαν τις περιουσίες τους δεν έχουν μάθει ακόμα αν ευθύνεται κάποιος και ποιος είναι αυτός.

Χαρδαλιάς

Οικόπεδα

Το επόμενο «αγκάθι» κάθε καλοκαιριού είναι οι καθαρισμοί των οικοπέδων. Ο κ. Στυλιανίδης υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας της Πολιτείας να δώσει «πιο νωρίς από ποτέ χρήματα στους Δήμους για το κόψιμο των χόρτων από τα οικόπεδα» αλλά παραδέχτηκε χωρίς περιστροφές ότι «τα χρήματα που δόθηκαν είναι λίγα, δεν φτάνουν και την μεγαλύτερη ευθύνη την φέρουν οι πολίτες που πρέπει να προχωρήσουν μόνοι τους στον καθαρισμό από τα χόρτα».

Η επόμενη έκπληξη για όσους παρακολούθησαν τις εξαγγελίες για την αντιπυρική περίοδο είχε να κάνει με τις κολώνες της ΔΕΗ και τις καταγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο ότι ευθύνονται για την πρόκληση πυρκαγιών. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς αποκάλυψε, αναπολώντας ίσως την εποχή που δημοσιογραφούσε, ότι «μέχρι πέρσι ο ΔΕΔΔΗΕ έκοβε τα κλαδιά που ήταν κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ αλλά δεν τα… απομάκρυνε από τις κολώνες» δημιουργώντας ουσιαστικά τις καλύτερες συνθήκες για να ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Ένας σπινθήρας αρκούσε καθώς υπήρχε άφθονη καύσιμη ύλη για την έναρξη μιας φωτιάς. «Φέτος όμως έχουμε συνεννοηθεί με τους εργολάβους και θα απομακρύνουν τα κλαδιά μετά το κόψιμο τους» είπε ο κ. Αμυράς αφήνοντας άφωνους όσους τον άκουγαν να τονίζει κάτι τοσο αυτονόητο!

Αυτό που δεν ήταν αυτονόητο για τους υπευθύνους ήταν η παρουσία τηλεοπτικών καμερών. Είχαν ενημερώσει από την προηγούμενη μέρα ότι «δεν θα επιτραπεί η παρουσία τηλεοπτικών καμερών» αδιαφορώντας ή μήπως φοβούμενοι την καταγραφή; Μάλιστα, δεν θεώρησαν απαραίτητο ούτε μετά το τέλος της συνέντευξης να στείλουν το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των ερωτήσεων δημοσιογράφων και των απαντήσεων των αρμοδίων. Γιατί άραγε; Κάποιοι θυμήθηκαν την περίφημη φράση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος λίγο πριν την περσινή αντιπυρική περίοδο είχε πει ότι «είμαστε έτοιμοι». Κάθε φορά λοιπόν που μια φωτιά είχε καταστροφικά αποτελέσματα το διαδίκτυο γέμιζε με το συγκεκριμένο απόσπασμα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη οργή στους κατοίκους των περιοχών που καίγονταν. Ίσως, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να μην ήθελε να γίνει… viral στο διαδίκτυο, αν τα πράγματα τους καλοκαιρινούς μήνες δεν εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας