6:42 Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Πολιτικό θρίλερ στη Λιβύη με την υπουργό Εξωτερικών Νάτζλα Αλ Μανγκούς

Πολιτικό θρίλερ στη Λιβύη με την υπουργό Εξωτερικών Νάτζλα Αλ Μανγκούς

Η κυβέρνηση της Λιβύης απέρριψε την Κυριακή την απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου να εκδιώξει από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών Νάτζλα Αλ Μανγκούς.

Το υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ότι η απόφαση δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Προεδρικού Συμβουλίου, αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, το Προεδρικό Συμβούλιο έχει περιορισμένες εξουσίες, δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να διορίζει ή να παύει μέλη της εκτελεστικής εξουσίας και αυτό το δικαίωμα ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας», σημείωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών «έχει επιδείξει μεγάλη επιτυχία στη διεθνή σκηνή οργανώνοντας τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα της Λιβύης και υιοθετώντας μια θετική επικοινωνιακή πολιτική προς τις φιλικές και αδελφικές χώρες με τρόπο που θα συμβάλει στη σταθερότητα της Λιβύης».

Τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του υπουργείου πρέπει να υποστηριχθούν από όλους τους αξιωματούχους και τα κόμματα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έδωσε εντολή στη Μανγκούς να συνεχίσει τον ρόλο της και επανέλαβε «την εκτίμησή της για τις πατριωτικές της προσπάθειες εκτελώντας το καθήκον της όπως της ζητήθηκε».

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης εκδίωξε τη Μανγκούς το Σάββατο, επικαλούμενο «διοικητικές παραβιάσεις».

Η Μανγκούς υποτίθεται ότι παραβίασε τους διοικητικούς κανόνες ενεργώντας μονομερώς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς συντονισμό με το συμβούλιο, σύμφωνα με το διάταγμα, που ακύρωσε η λιβυκή κυβέρνηση.

Η Νάιλα Αλ-Μανγκούς είναι νομικός και ακτιβίστρια, ενώ προέρχεται από την παράταξη του στρατάρχη Χαφταρ. Κατηγορείται πως έλαβε αποφάσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς να έχει συμβουλευτεί το Προεδρικό Συμβούλιο ενώ της έχει απαγορευθεί και η έξοδος από την χώρα. Έχει έρθει σε ρήξη με την Τουρκία ιδιαίτερα για το θέμα της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων, ενώ κατά το παρελθόν έχει δεχθεί απειλές.

Διαβάστε ακόμη 

Το ζήτημα του παράνομου και άκυρου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης τέθηκε στη συνάντηση Ν. Δένδια με τον Λίβυο πρωθυπουργό

Αναβολή ενός μηνός στις βουλευτικές εκλογές της Λιβύης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας