More

  Πώς επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές των δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών

  Επιστρέφουν πίσω στις τάξεις τους και οι μικρότεροι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών μετά από δυόμιση μήνες απουσίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

  Η πρώτη μέρα στο σχολείο θα αφιερωθεί στην εξήγηση των ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Θα ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και στα λύκεια και γυμνάσια με κάθε τάξη να έχει το πολύ 15 μαθητές.

  Τα θρανία θα έχουν κι αυτά απόσταση ενάμιση μέτρο μεταξύ τους και η μάσκα θα είναι προαιρετική και για τους μαθητές και τους δασκάλους.

  Επίσης, τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες ώστε να μη συνωστίζονται τα παιδιά και τα κυλικεία όπως και το ολοήμερο σχολείο δεν θα λειτουργούν.

  Αν ένας μαθητής επιθυμεί να απουσιάσει από τα μαθήματα μπορεί απλά να υποβάλλει μία υπεύθυνη δήλωση που θα έχει συμπληρώσει γονιός ή ο κηδεμόνας.

  Στα δημοτικά σχολεία τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26, Ιουνίου αντί τις 15ης. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το τέλος του διδακτικού έτους θα είναι η 30ή Ιουνίου ενώ οι συμβάσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα παραταθούν μέχρι τότε.

  Ειδικά σχολεία

  Σήμερα ξεκινούν και τα ειδικά σχολεία όπου και εκεί χρήση μάσκας είναι προαιρετική.

  Στην περίπτωση που η σωματική επαφή είναι απαραίτητη προβλέπεται η χρήση γαντιών, ενώ για τις περιπτώσεις που χρειάζεται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μη ιατρική μάσκα ή προμετωπίδα.

  Η ώρα του φαγητού

  Τα γεύματα θα παραδίδονται στα παιδιά σε πακέτα και θα ανταποκρίνονται στις υψηλές προδιαγραφές υγιεινής.

  Για το φαγητό θα χρησιμοποιείται η τραπεζαρία και σε περίπτωση που δεν επαρκεί ο χώρος γίνεται χρήση άλλων χωρών του σχολείου όπως για παράδειγμα του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών, οι οποίοι θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα.

  Όπως και στα υπόλοιπα σχολεία έτσι και στα ειδικά τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο και μαθητές θα χωρίζονται ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να διασφαλίζεται η τήρηση των αποστάσεων.

  Τέλος θα σταματήσει η καθιερωμένη συγκέντρωση των μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν αρχίσει το κανονικό πρόγραμμα.

  Διαβάστε επίσης

  Οι ιδανικότερες συνθήκες για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων

  Οι αίθουσες

  Αν οι μαθητές ξεπερνούν το όριο των 15 μαθητών μέσα στην αίθουσα το τμήμα θα χωρίζεται σε δύο τμήματα τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, με το ένα να εισέρχεται στην τάξη τη Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και το άλλο Τρίτη-Πέμπτη και αντίστροφα την επόμενη εβδομάδα.

  Αν μαθητές όμως δεν υπερβαίνουν το όριο των 15 το τμήμα θα λειτουργεί κανονικά.

  Οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά, ενώ σε όλες τις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται δύο φορές την ημέρα.

  Διαβάστε επίσης

  Ανοίγουν τα δημοτικά 1η Ιουνίου – Οδηγίες για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού

  Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

  Όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπουν στα παιδιά να φέρουν τα παιχνίδια τους απ’ το σπίτι αλλά ούτε και στους γονείς να εισέρχονται στους παιδικούς σταθμούς.

  Οι γονείς θα πρέπει να παραδίδουν τα παιδιά στην είσοδο. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ συστήνει στους γονείς να θερμομετρούν τα παιδιά πριν την αναχώρηση για το σχολείο και να απαγορεύεται σε αυτά αλλά και στα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν άλλα συμπτώματα συμβατά με τον νέο κορωνοϊό, όπως ο πυρετό και ο βήχας, να προσέρχονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία.

  Στους παιδικούς σταθμούς στους οποίους τα παιδιά κοιμούνται θα πρέπει πάλι να τηρούνται οι αποστάσεις του ενάμιση μέτρου θα πρέπει κάθε παιδί να χρησιμοποιεί ατομικά κλινοσκεπάσματα, τα κρεβάτια θα μπορούν να τοποθετούνται με διάταξη πόδια – κεφάλι, ώστε τα πρόσωπα των παιδιών απέχω να σου περισσότερο μεταξύ τους όσο γίνεται ενώ όσο είναι δυνατόν να υπάρχει ένα μέλος του προσωπικού που να φροντίζει την ίδια ομάδα παιδιών.

  Διαβάστε επίσης

  Κεραμέως: «Μεγάλη μέρα» αύριο για τα δημοτικά

  Αναλυτικά οι κανόνες ατομικής υγιεινής

  Υγιεινή των χεριών θα πρέπει να εφαρμόζεται από παιδιά και από το προσωπικό

  • κατά την είσοδο στο χώρο

  • όλα τα χέρια θα είναι λερωμένα

  • πριν και μετά την προετοιμασία για τη χορήγηση γεύματος, πριν και μετά το γεύμα, πριν και μετά τη χρήση τουαλέτας αλλαγής πάνας

  • μετά από την επαφή με κρίσης η σωματικά υγρά μετά το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο και με το χειρισμό σκουπιδιών

  • το πλύσιμο με σαπούνι και νερό θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να συνοδεύεται με προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χαρτοπετσέτες μίας χρήσης οι οποίες απαιτούνται σε ειδικούς κάδους απορριμμάτων

  • εκτός από σαπούνι και νερό επιτρέπεται και η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος η οποία θα γίνεται πάντα με την επίβλεψη ή την βοήθεια κάποιου εκπαιδευτικού μέλους ώστε να γίνεται σωστή διαδικασία

  • σε βήχα ή φτέρνισμα, η μύτη και το στόμα θα πρέπει να καλύπτονται με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο το οποίο θα πετιέται σε κάδους απορριμμάτων και θα ακολουθείται ένα καλό πλύσιμο χεριών

  • αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο, συγκεκριμένα μάτια μύτη και στόμα

  • χρησιμοποιούμε ατομικά παιχνίδια και μόνο προσωπικά αντικείμενα

  •αποφεύγεται η στενή επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού

   

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Θάνατος 16χρονης στα Τρίκαλα: Δεν είναι αυτοκτονία, είναι εγκληματική ενέργεια λέει η οικογένεια της

  Θρήνος στα Τρίκαλα με τον θάνατο της 16χρονης που βρέθηκε νεκρή έξω από εκκλησία στην οποία γινόντουσαν επισκευές στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Οι εκτιμήσεις...

  Βραζιλία: Ξανά θετικός σε κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρόεδρος Μπολσονάρου

  Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εξετάστηκε και διαγνώστηκε ξανά θετικός στον κορονοϊό, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brasil, τονίζοντας πως ο ακροδεξιός ηγέτης...

  Έρημη το βράδυ η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

  Σε αυτό το πρώτο, το πρωτόγνωρο, καλοκαίρι του κορωνοϊού Οι εικόνες παίρνουμε από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον απόκοσμες. Στις...

  ΗΠΑ-Africom: Ρώσοι μισθοφόροι ναρκοθέτησαν περιοχή της Τρίπολης στη Λιβύη

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων τοποθέτησε νάρκες στην περιοχή της Τρίπολης, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα...

  Ένταση στην πρώην ΑΣΟΕΕ με ομάδα ατόμων να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών

  Ένταση επικράτησε απόψε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όταν ομάδα ατόμων μπήκαν στον προαύλιο χώρο του και άρχισαν να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών...