Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Πώς η ΕΕ βελτιώνει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία


Σημαντική παρέμβαση του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη στη Βαρσοβία

Της ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Στη Βαρσοβία, σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση με τίτλο «Πώς τα ευρωπαϊκά ταμεία αλλάζουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία», μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης με ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα της Ελλάδας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία της Πολωνίας, σε συνεργασία με το Πολωνικό Φόρουμ για τα Άτομα με Αναπηρία, τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας, το Association Institute for Independent Living και το AccessibleEU.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αξιοποίησης των κονδυλίων, τα οποία προέρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία, καθώς και να τα προωθήσει, δείχνοντας πώς τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και των αρχών της κοινωνικής συμπερίληψης.

Κατά τη διάρκεια της σημαντικής ομιλίας του ο Γιάννης Βαρδακαστάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, σχετικά:

«Πολλά χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα επικεντρώνονται στο να δώσουν τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα στις κοινότητές τους και όχι σε ιδρύματα, με τη χρηματοδότηση υποστηρικτικών τεχνολογιών, προγραμμάτων προσωπικής βοήθειας και τη δημιουργία προσιτών επιλογών στέγασης. Συνδέοντας τη χρηματοδότηση με την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, η ΕΕ δίνει κίνητρα στις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πολιτικές που προωθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία εθνικών σχεδίων δράσης, στρατηγικών για την ένταξη και νομοθεσίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων».

Κίνδυνοι

Για τη νέα χρονική περίοδο της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με τους κινδύνους οι οποίοι, μάλιστα, επαπειλούνται, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Έχουμε ήδη πετύχει πολλά και πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτά. Σήμερα έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων και συζητήσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2028-2034 και πρέπει να είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης. Οι πρωταρχικές αρχές της πολιτικής συνοχής κινδυνεύουν όταν τα παραδοσιακά ταμεία συνοχής θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο, εθνικό ταμείο για κάθε κράτος-μέλος. Υπάρχει γενικά μια σειρά από κινδύνους που απειλούν τη συνέχιση της αποτελεσματικότητας των κονδυλίων της ΕΕ για τη στήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (…). Η απομάκρυνση από τη δέσμευση κονδυλίων της ΕΕ για την κοινωνική συμπερίληψη περιθωριοποιημένων ομάδων σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να επιλέξουν να δαπανήσουν μικρότερο ποσοστό των κονδυλίων της ΕΕ για τον στόχο αυτόν απ’ ό,τι σήμερα. Δεν πρόκειται μόνο για την αποτροπή της επιδείνωσης των πραγμάτων. Πρέπει επίσης να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις σε ό,τι ισχύει σήμερα. (…) Για παράδειγμα χρειαζόμαστε καλύτερη παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα κονδύλια της ΕΕ για να αποτρέψουμε τις συνεχείς επενδύσεις σε ιδρύματα για άτομα με αναπηρία ή σε έργα που έχουν ελάχιστο θετικό αντίκτυπο στα άτομα με αναπηρία».

Διεκδίκηση

Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης περιέγραψε διεξοδικά επίσης τη σχετική κατάσταση στην Ελλάδα:

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία άρχισε να διεκδικεί τη συμμετοχή της στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων το 1996 και συμμετέχουμε με δικαίωμα ψήφου από την προγραμματική περίοδο 2000-2006. Το 2007 συστάθηκε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από πρότασή μας, “Τεχνική Επιτροπή για την εξέταση της οριζόντιας ένταξης των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα”. Η συμμετοχή μας στις επιτροπές παρακολούθησης με δικαίωμα ψήφου και η σύσταση της τεχνικής επιτροπής συνέβαλαν στην ένταξη περισσότερων δράσεων που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους, στη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ σε ομάδες εργασίας για τον σχεδιασμό συγκεκριμένων έργων, στη διόρθωση της ορολογίας για την αναπηρία, στην εκπαίδευση του προσωπικού των διαχειριστικών αρχών σε θέματα αναπηρίας κ.ά.».

Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ σημείωσε:

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε η χρηματοδότηση για τα άτομα με αναπηρία να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη περίοδο – ή γιατί όχι και υψηλότερα; Πρέπει να υπερασπιστούμε τις πολιτικές μας για τα άτομα με αναπηρία και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη! Αυτή είναι η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε και αυτή είναι η Ευρώπη που χρειαζόμαστε! Μια Ευρώπη για όλους, μια Ευρώπη προσβάσιμη και χωρίς αποκλεισμούς, για όλους τους πολίτες».

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ