18:51 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Πώς η κλιματική αλλαγή και οι… ελληνοποιήσεις «χτυπούν» το ελληνικό μέλι

Πώς η κλιματική αλλαγή και οι… ελληνοποιήσεις «χτυπούν» το ελληνικό μέλι

Δύσκολη αναμένεται να είναι η εφετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, αφού ο κλάδος έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την κλιματική αλλαγή.

Αρκετές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει εφέτος η ελληνική μελισσοκομία. Πέραν της κλιματικής αλλαγής, τα φαινόμενα… ελληνοποιήσεων μελιού από χώρες όπως η Κίνα και η Ουκρανία, που διατίθενται προς πώληση σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από τα ελληνικά, έχουν κάνει πολλούς μελισσοκόμους να «σηκώσουν» τα χέρια ψηλά, ζητώντας από την πολιτεία να αντιμετωπίσει τα ζητήματα.

«Η ελληνική αγορά έχει “βουλιάξει” από τα ελληνοποιημένα μέλια, με αποτέλεσμα τα ελληνικά μέλια να έχουν υποτιμηθεί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Κώστας Λεονταράκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προβλήματα έχουν προκαλέσει και οι εισαγωγές ουκρανικού μελιού, όπως τόνισε, το οποίο εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς.

«Τα ελληνικά μέλια, αν και ποιοτικά, συνήθως έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν νομοθετικά κενά. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμού, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν και να “ρίξουν” πρόστιμα εκεί όπου πρέπει», προσέθεσε.

Πάντως, το φαινόμενων των παράνομων τυποποιήσεων μελιού δεν είναι μόνο ελληνικό. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς την αναζήτηση λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για το μέλι. Σε αυτή εμπειρογνώμονες από όλη την Ένωση θα μπορούν να υποβάλλουν απόψεις για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η «μάστιγα» της νόθευσης του μελιού.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή»

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και εμφανέστερη σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα είναι αυτοί που έχουν βιώσει από «πρώτο χέρι» τα αποτελέσματα της, όπως φάνηκε και από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί ένας ζωντανός οργανισμός όπως είναι η μέλισσα, αφού και η ίδια δεν μπορεί να προσαρμοσθεί στις μεγάλες και απότομες αλλαγές του κλίματος και των θερμοκρασιών», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για τον μελισσοκόμο. Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη για τους επαγγελματίες του κλάδου στη νησιωτική χώρα. «Το φαινόμενο είναι πιο εμφανές σε όλα τα νησιά της χώρας όπου υπάρχει μελισσοκομία αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόκειται για περιοχές όπου είναι κυρίως θυμαρότοποι, το οποίο θυμάρι πλέον δεν υπάρχει», επεσήμανε ακόμη.

Επιπλέον, οι μελισσοκόμοι των νησιών δεν έχουν το πλεονέκτημα να «βοσκήσουν» τα μελίσσια τους σε άλλες περιοχές, καθώς η πρόσβαση σε νέους τόπους είναι έως αδύνατη.

Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, οι υψηλές θερμοκρασίες εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, προκαλούν «λιμοκτονία» στις μέλισσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από χαμηλή συγκομιδή μελιού, να υπάρχει και απώλεια ζωικού κεφαλαίου. «Θα αρχίσουμε την πιστοποίηση αυτών των καταστροφών πανελλαδικά. Θέλουμε η πολιτεία να μας ακούσει και να μας βοηθήσει με κάποια έκτακτη στήριξη», ανέφερε.

Το εισόδημα είναι μειωμένο έως και 60%

«Οι καταστροφικές φωτιές και πλημμύρες του περασμένου έτους, είχαν ως αποτέλεσμα το εισόδημα των μελισσοκόμων να υποστεί μείωση έως και 60%. Με την ξηρασία που επικρατεί ήδη, υπολογίζουμε ότι το εισόδημα μπορεί να μειωθεί έως και 80%», υπογράμμισε επιπλέον.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, την εφετινή χρονιά αναμένεται να εκλείψει το θυμαρίσιο μέλι από την αγορά, ενώ αντίστοιχος κίνδυνος υπάρχει και για το πευκόμελο. «Θυμαρίσιο μέλι δε θα υπάρχει. Αυτή η περίοδος με τον καύσωνα είναι κρίσιμο, ενώ υπάρχει ρίσκο να μην εμφανισθεί και πευκόμελο», τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας