10:39 Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Πως παρεµποδίστηκε η προαγωγή Αθανασίου, η µυστική πειθαρχική έρευνα, η απαλλαγή και το ταξίδι στη Χάγη

Πως παρεµποδίστηκε η προαγωγή Αθανασίου, η µυστική πειθαρχική έρευνα, η απαλλαγή και το ταξίδι στη Χάγη

Βεβαίως είναι προφανές ότι όλα όσα αναφέρει στην από 4.4.2018 ένορκη εξέτασή της γύρω από το θέμα αυτό η δικαστική γραμματέας κ. Αγγελική Σπίνου είναι απολύτως ψευδή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μου προξενεί, δε, εύλογες απορίες η κατάθεσή της αυτή», ανέφερε στις έγγραφες εξηγήσεις τις οποίες έδωσε στον αρεοπαγίτη Ιωάννη Φιοράκη ο πρώην Οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου. Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος επί μια τετραετία ερεύνησε πλείστες υποθέσεις φοροδιαφυγής και Οικονομικού Εγκλήματος επισήμανε ότι μέχρι τις 12 Ιουλίου 2017 όταν και αποχώρησε από την υπηρεσία αγνοούσε παντελώς την ύπαρξη των φακέλων. «Αυτό που γνωρίζω και μπορώ να σας διαβεβαιώσω με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι κάθε έγγραφο ή δικογραφία που εισερχόταν στο γραφείο μας προτού μου παραδοθεί και λάβω γνώση έπρεπε προηγουμένως να έχει πρωτοκολληθεί….». Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός κατέθεσε ότι είχε παρατηρηθεί και άλλες φορές το φαινόμενο διάφορα εισερχόμενα έγγραφα ή δικογραφίες να παραμένουν απρωτοκόλλητα στο γραφείο των δικαστικών υπαλλήλων και να παραδίδονται σε εκείνον μετά από μήνες και αφότου τους αναζητούσε. «Εξαιτίας μάλιστα του γεγονότος αυτού είχα προβεί επανειλημμένα σε έντονες παρατηρήσεις και συστάσεις τόσο σε βάρος της ανωτέρω προϊσταμένης της γραμματείας όσο και σε βάρος των λοιπών δικαστικών υπαλλήλων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΑθανασίουΜάλιστα, ο κ. Αθανασίου επιβεβαίωσε την κατάθεση τής κ. Χουντάλα ότι προτού αποχωρήσει έκανε εκκαθάριση στα ντουλάπια του γραφείου της εισαγγελίας, ενώ ισχυρίζεται ότι εάν οι τρεις φάκελοι παρέμεναν από τον Μάρτιο του 2014 στα ντουλάπια του γραφείου θα είχε γίνει αντιληπτό τόσο από εκείνον όσο και από τον κ. Μπρη. «Είναι τουλάχιστον αδιανόητο για εμένα ενώ το γνώριζα να μην είχα διατάξει την άμεση επιστροφή τους στο γραφείο της εισαγγελίας Διαφθοράς Αθηνών όπου εκκρεμούσε η δικογραφία αυτή, ενέργεια δηλαδή στην οποία θα προέβαινε ο οποιοσδήποτε εισαγγελικός λειτουργός ακόμη και ο πιο άπειρος και να
προκαλέσω έτσι με την παράλειψή μου αυτή τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης σε βάρος μου». Μάλιστα, ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός προσκόμισε το αποδεικτικό της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου η οποία διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με τις καταγγελίες Λιβανού που αφορούσαν τους κ.κ. Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη βάσει των οποίων προκύπτει ότι δεν απεστάλησαν στην εισαγγελία Διαφθοράς οι συγκεκριμένοι τρεις φάκελοι αλλά και το έγγραφο (με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2018) της κ. Τουλουπάκη βάσει του οποίου δεν προκύπτει ο τρόπος που μεταφέρθηκαν οι φάκελοι από την εισαγγελία Διαφθοράς στην Οικονομική Εισαγγελία.

Σχετικά άρθρα: Όλες οι καταθέσεις: Η Ξ. Δημητρίου, η μισή αλήθεια και ποιος φύτεψε φακέλους του Καρούζου στην Οικ. Εισαγγελία

Βουλή: Χοντρά fake news από τη Θεοδώρα Αυγέρη

«… Εφόσον δεν μπορεί να διακριβωθεί ούτε ο τρόπος διαβίβασης των τριών ως άνω μπλε φακέλων από την εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών αλλά ούτε και ο χρόνος εισαγωγής των στο γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος δημιουργούνται πλείστα ερωτηματικά για το πώς βρέθηκαν ξαφνικά και όλως περιέργως σε κάποια ντουλάπα του γραφείου Οικονομικών Εισαγγελέων μετά την αποχώρησή μου…». Καταλήγοντας ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι: α) οι φάκελοι περιείχαν στοιχεία για offshore εταιρείες για τις οποίες εκείνος σε ανύποπτο χρόνο το 2014 και χωρίς να γνωρίζει ότι αφορούν τις καταγγελίες Λιβανού είχε παραγγείλει διενέργεια έρευνας στο ΣΔΟΕ, β) ανακαλύφθηκαν όλως τυχαίως μετά την ολοκλήρωση της θητείας του και ενώ ήταν απών και γ) από τις 3 Μαΐου 2017 είχε διαβιβάσει στην εισαγγελία Διαφθοράς το πρωτότυπο αίτημα του Ιωσήφ Λιβανού για την έρευνα σχετικών καταγγελιών σε βάρος των κ.κ. Μείμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη.

Τόσο τα επιχειρήματα όσο και το υλικό που συνέλεξε ο αρεοπαγίτης κ. Φιοράκης απάλλαξε τον κ. Αθανασίου από οποιαδήποτε ευθύνη. Η πειθαρχική έρευνα που είχε μείνει κρυφή τόσο από τον ίδιο όσο και από τα μέλη του ΑΔΣ στη συνεδρίαση της 22ης Μαρτίου 2018 και ανακοινώθηκε αιφνιδίως(!) από την κ. Δημητρίου δεν αποτελούσε πλέον σκόπελο για την προαγωγή του. Ωστόσο, στη νέα συνεδρίαση της 23ης Απριλίου 2018 η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έβγαλε άλλο «λαγό» από το καπέλο της!

ΟΙ ΜΠΛΕ ΦΑΚΕΛΟΙ

Τον Απρίλιο του 2018 συνεδρίασε εκ νέου το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για την προαγωγή τού κ. Αθανασίου και δύο ακόμη εισαγγελέων. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση παρέστη ο κ. Αθανασίου, ο οποίος εξήγησε τι είχε συμβεί με τους μπλε φακέλους. Το ΑΔΣ κρίνοντας ως επαρκείς τις εξηγήσεις του και σε συνδυασμό με το απαλλακτικό πόρισμα Φιοράκη απεφάνθη με πλειοψηφία 11-4 ότι πρέπει να προαχθεί. Ωστόσο, στην ίδια συνεδρίαση η κ. Δημητρίου έθεσε και πάλι όλως αιφνιδίως νέο θέμα. Εκείνο της μη μετάβασής του στη Χάγη το διήμερο 2 και 3 Απριλίου. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπήρχε πειθαρχική έρευνα αλλά επηρέασε την κρίση των μελών του ΑΔΣ τα οποία κατά πλειοψηφία 13 προς 2 έκριναν μη προακτέο (παρά τις εξαιρετικές εκθέσεις) τον πρώην Οικ. Εισαγγελέα. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η άποψη της μειοψηφίας (κ.κ. Γαλάνη και Νικολακέα) που ύψωσαν ανάστημα στις καταγγελίες της εισαγγελέως του ΑΠ ψηφίζοντας υπέρ της προαγωγής του κ. Αθανασίου επισημαίνοντας ότι συγκεντρώνει όλα τα «εξαιρετικά ουσιαστικά προσόντα».

Στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου προσέφυγε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όπως εξήγησε ότι η μη μετάβασή του στη Χάγη προκλήθηκε εξαιτίας ενός σοβαρού οικογενειακού προβλήματος που ανέκυψε την 30η Μαρτίου 2017 και λόγω της έντασης ξέχασε να ενημερώσει την κ. Δημητρίου. «Σημειώνεται ότι η μη μετάβασή μου δεν είχε καμία υπηρεσιακή συνέπεια εφόσον εκεί μετέβησαν οι επίκουροι εισαγγελείς οι οποίοι και ενημερώθηκαν από τους εισαγγελείς του Παναμά…», ανέφερε. Τελικά κατά συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια του ΑΠ προήγαγε τον κ. Αθανασίου βάζοντας τέλος στην περίεργη, όπως περιγράφεται, ταλαιπωρία που υπέστη μετά την αποχώρησή του από την Οικ. Εισαγγελία αλλά και των συγκρούσεων (που ο ίδιος αποκάλυψε στη Βουλή) που είχε με τον Δ. Παπαγγελόπουλο τον οποίο κατήγγειλε για παρεμβάσεις στο έργο του!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας