15:22 Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην νέα κανονικότητα; Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην νέα κανονικότητα; Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Μετά τα Υποθηκοφυλακεία, τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία που άνοιξαν σήμερα, σειρά έχουν τα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια στις 4 Μαΐου, ώστε να περάσουμε σε μια νέα κανονικότητα, αυτής του κορωνοϊού στη ζωή μας.

Επίσης, θα ανοίξουν και κέντρα προσωπικής υγιεινής που αρχικά θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής που ισχύουν και σήμερα.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (1 πελάτης ανά 15τμ).

Από 6 Μαΐου, θα επιτρέπεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στα Διοικητικά Δικαστήρια η εκδίκαση των υποθέσεων για τις οποίες οι διάδικοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα εμφανιστούν στο ακροατήριο.

Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν ξανά το εφετείο και ο Άρειος Πάγος, καθώς και πολυκαταστήματα και μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα, που θα λειτουργούν και αυτά με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (διευρυμένο ωράριο, ένας πελάτης άνα 15 τ.μ).

Την ίδια στιγμή θα ανοίξουν και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο), ενώ την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και τα μουσεία καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες καθώς και πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και παιδότοποι.

Όσον αφορά τα σχολεία και πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, «Οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους».

Αύριο η επίσημη ανακοίνωση για τα σχολεία

Αύριο, 29 Απριλίου, αναμένεται ξεχωριστή παρουσίαση για τα σχολεία και τις προβλέψεις σχετικά με τον αθλητισμό από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Το σενάριο που προκρίνεται για τα σχολεία είναι στις 11 ή στις 18 Μαΐου να ανοίξουν για τους μαθητές των Λυκείων, με το υπουργείο Παιδείας να θέλει οι πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Ιουλίου. Ανάλογα με το τι θα αποφανθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, τις ίδιες ημερομηνίες αναμένεται να ανοίξουν και τα γυμνάσια ενώ προς το τέλος Μαΐου μάλλον θα επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, για τα οποία πιθανόν να δοθεί μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς. Στα μέχρι τώρα σχέδια πάντως είναι, όποτε κι αν ανοίξουν αυτές οι βαθμίδες να μην τηρηθεί απουσιολόγιο ώστε να μην χαθεί η χρονιά. Για τους φοιτητές σχεδιάζεται να οριστεί εξεταστική περίοδος για όσους είναι στο τελευταίο έτος σπουδών και θέλουν να δώσουν μαθήματα για το πτυχίο τους.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

-----------------------------------------------------------------------------------

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας