3:58 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Πως θα προστατευθείτε από τους …ποντικούς των διακοπών!

Πως θα προστατευθείτε από τους …ποντικούς των διακοπών!

Όταν πριν από λίγες ημέρες στην πόλη του Αγρινίου έγιναν καταγγελίες για τη διάρρηξη διαμερισμάτων σε νεόδμητες πολυκατοικίες με πόρτες ασφαλείας, κάποιοι, εκτός από τους ιδιοκτήτες, νόμισαν ότι ήταν μια φήμη.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


-Χρήσιμα τρικ και συμβουλές για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις και να μην βρείτε το σπίτι σας…καλοκαιρινό!

-Μιλά στην «Μ» ο κ. Νίκος Κολιός, οργανωτικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας


«Μα είχαμε κλειδώσει τις πόρτες ασφαλείας όταν φύγαμε» είπαν με ένα στόμα τα θύματα των διαρρήξεων. Όπως αποδείχτηκε όμως είχαν απλώς… τραβήξει την πόρτα και είχαν φύγει, νομίζοντας ότι είχαν ασφαλίσει τα σπίτια τους με τον καλύτερο τρόπο.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με συμβουλές προκειμένου να κρατήσουμε μακριά κλέφτες και διαρρήκτες, και κυρίως τις ημέρες του Αυγούστου, που οι περισσότεροι λίγο – πολύ οργανώνουμε μικρές ή μεγάλες «αποδράσεις» από τις μεγαλουπόλεις.

Νίκος Κολιός

Στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μίλησε ο κ. Νίκος Κολιός, οργανωτικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τον τομέα κλοπών και διαρρήξεων για πολλά χρόνια μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας στις οποίες έχει υπηρετήσει.

«Υπάρχουν μερικά ‘‘πρέπει’’ και κάποια ‘‘δεν πρέπει’’ που οφείλουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την κατοικία μας. Τα πολλά παρατημένα διαφημιστικά φυλλάδια ή ένα χαλάκι που σήκωσε το συνεργείο καθαρισμού και παραμένει στην ίδια θέση ‘‘μαρτυρά’’ ότι στο σπίτι δεν είναι κανείς. Παλαιότερα, οι σπείρες κακοποιών, κυρίως σε μονοκατοικίες, πετούσαν στην αυλή μια σακούλα σκουπιδιών. Αν την επόμενη μέρα δεν την είχε μαζέψει κάποιος, τότε καταλάβαιναν ότι οι ιδιοκτήτες έλειπαν».

Διαδίκτυο

Όπως επισημαίνει ο κ. Κολιός, το Διαδίκτυο είναι πλέον μέσα στη ζωή μας, αλλά να ξέρουμε ότι εκτός από τους φίλους μας το παρακολουθούν και οι κακοποιοί. Έτσι γνωρίζουν ότι είμαστε διακοπές γιατί το έμαθαν από εμάς που αναρτήσαμε ένα ωραίο βίντεο. «Ας μη λυπηθούμε τα χρήματα που θα δαπανήσουμε σε μια κλειδαριά. Είναι η πρώτη ‘‘ασπίδα’’ που θα κρατήσει μακριά έναν επίδοξο κλέφτη. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η οικονομική κατάσταση πολλών συνανθρώπων μας δεν τους δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσουν μια καλής ποιότητας κλειδαριά. Ας αποφύγουμε διάφορες… πατέντες που συνήθως δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια. Επίσης, όσο σημαντική είναι η κλειδαριά για το διαμέρισμά μας άλλο τόσο είναι και για την αποθήκη μας, όπου τα τελευταία χρόνια οι διαρρήκτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση».

Οι κάμερες και ο συναγερμός συνήθως λειτουργούν αποτρεπτικά για τους κακοποιούς, ενώ μπορούν να προσφέρουν και πολύτιμη βοήθεια στις διωκτικές αρχές. «Πολλοί συμπολίτες μας αγοράζουν ένα χρηματοκιβώτιο και το έχουν στο σπίτι τους» επισημαίνει ο κ. Κολιός και τονίζει: «Δεν έχει κανένα νόημα αν δεν έχουμε απευθυνθεί σε έναν ειδικό. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σκεφτούμε τι είδους αντικείμενα θα τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του. Ανάλογα θα είναι και τα χρήματα που θα ξοδέψουμε. Οι επαγγελματίες του χώρου θα μας πουν πού και πώς να το τοποθετήσουμε ώστε να δυσκολέψουμε έναν κακοποιό. Κανένας κλέφτης, π.χ., δεν θα καθίσει πολλή ώρα σε ένα διαμέρισμα ή δεν θα επιλέξει να κάνει θόρυβο για να αρπάξει ένα καλό χρηματοκιβώτιο. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε δει να τα παίρνουν ολόκληρα και να τα πετάνε από τα μπαλκόνια και να τα φορτώνουν σε αυτοκίνητα». Όπως επισημαίνουν ακόμη οι ειδικοί, όταν φεύγουμε από το σπίτι για μικρό χρονικό διάστημα να μην αφήνουμε κάποιο παράθυρο ανοιχτό. Ο χρόνος μπορεί να είναι λίγος για εμάς, αλλά αρκετός για έναν κλέφτη.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι έχουν διαρρήξει το σπίτι μας δεν μπαίνουμε στο εσωτερικό του. Οι δράστες μπορεί να είναι ακόμα μέσα και ποτέ δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν προκειμένου να διαφύγουν. Πρέπει να καλέσουμε αμέσως την Αστυνομία που έχει την εμπειρία και τον εξοπλισμό για να μπει στο σπίτι να το ελέγξει, αλλά και να πράξει ανάλογα με την κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Το ίδιο κάνουμε και όταν ειδοποιηθούμε από τον συναγερμό του σπιτιού ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης.

Έτσι θα ασφαλίσετε την περιουσία σας!

• Ασφαλίστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα πριν φύγετε από το σπίτι είτε για μεγάλο είτε για σύντομο χρονικό διάστημα.
• Ελέγχετε για σημάδια, π.χ. για μικρά κλαδιά, σημάδια με μαρκαδόρο ή αναπτήρα που αφήνουν επίδοξοι διαρρήκτες στην είσοδο του σπιτιού. Η μη απομάκρυνση των σημαδιών αποκαλύπτει την απουσία σας.
• Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά, φιλικά πρόσωπα ή γείτονες που εμπιστεύεστε. Αν υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι ενημερώστε και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.
• Μην κοινοποιείτε την απουσία σας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
• Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε.
• Αποφύγετε να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο ή την πιλοτή που θα βοηθήσουν τον επίδοξο διαρρήκτη να αναρριχηθεί.
• Τοποθετήστε χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους και φωτισμού με ανιχνευτή κίνησης στα μπαλκόνια ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους.
• Μη γνωστοποιείτε σε τρίτους τη φύλαξη χρημάτων ή πολύτιμων αντικειμένων στο σπίτι σας.
• Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
• Κλειδώνετε την κύρια πόρτα/τις κύριες πόρτες του διαμερίσματος µε κλειδαριά ασφαλείας.
• Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για μικρό χρονικό διάστημα.
• Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγματα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος μέσα στο κτίριο.
• Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές πόρτες και τα παράθυρα μπαλκονιών.
• Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
• Όταν μετακομίζετε να αλλάζετε κλειδαριές. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
• Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.
• Εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστημα συναγερμού – ασφαλείας σε εμφανές σημείο.
• Εάν παρατηρήσετε ύποπτα άτομα και κινήσεις να καλέσετε το 100 και να ειδοποιήσετε την Αστυνομία. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε χαρακτηριστικά εμφάνισης ή αριθμό κυκλοφορίας οχήματος, αν υπάρχει. Ενημερώστε γείτονες, συγγενείς για τυχόν ύποπτες κινήσεις στην περιοχή σας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θανάσης Κατερινόπουλος: Απαιτείται αφύπνιση όλων κατά της βίας!

Το τελευταίο «αντίο» στον Διονύση Σιμόπουλο -Κλίμα συγκίνησης στην κηδεία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας