9:18 Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Πώς βαδίζουν για τις κάλπες Κυριάκος και Αλέξης, με ΠΑΣΟΚ στην αντεπίθεση

Πώς βαδίζουν για τις κάλπες Κυριάκος και Αλέξης, με ΠΑΣΟΚ στην αντεπίθεση

Δύο εντελώς διαφορετικές στρατηγικές ενόψει των εκλογών που πιθανολογούνται ότι θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός ναι μεν επαναλαμβάνει συνεχώς ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας θεωρεί δεδομένο ότι θα πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Από την πρώτη έως τη δεύτερη αναμέτρηση οι στρατηγικές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών που πιθανολογείται ότι θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο και η στάση Ανδρουλάκη στα τεκταινόμενα


Οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται για τις κάλπες με τον μεν Μητσοτάκη να βλέπει μόνο τις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και τον Τσίπρα μόνο τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική.

Δημοσκοπήσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία παγιωμένη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα. Με βάση αυτές τις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας ελπίζει ότι θα μπορεί να σχηματίσει μία κυβέρνηση με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Μέρα 25 και με την ανοχή του ΚΚΕ. Είναι το μοναδικό σενάριο στο οποίο θα μπορούσε να ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα του έδινε την ευκαιρία να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ρεαλιστικό αυτό το σενάριο; Όχι. Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σκοπό να συμπράξει με κανέναν. Αλλά ακόμα και αν έπρεπε να δώσει μία λύση μπροστά στο πρόβλημα της ακυβερνησίας, με το ΜΕΡΑ 25 δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να κάτσει στο ίδιο τραπέζι. Γιατί το λέμε, όμως, αυτό; Διότι προς το παρόν τα κουκιά για μία κυβέρνηση Σύριζα – ΠΑΣΟΚ δεν βγαίνουν.

Δεύτερες εκλογές

Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καίει» εντελώς το σενάριο σχηματισμού Κυβέρνησης μετά από τις πρώτες εκλογές. Οι τόνοι απέναντι στο Νίκο Ανδρουλάκη έχουν ανέβει, συνεπώς αφού δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον Σύριζα, εκτός αν βγει ο ήλιος από τη… δύση και αφού οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύουν, όλο το παιχνίδι γίνεται για την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος του Πρωθυπουργού και αν δεν επιτευχθεί, τότε θα κοιτάξει να πιέσει το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με το επιχείρημα ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη, ενώ υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά είναι σε έξαρση.

Σενάριο

Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός έχει στο συρτάρι του τις εκλογές, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα τις βγάλει από εκεί ή θα τις αφήσει μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Θα ήθελε το δεύτερο, αλλά δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Δηλαδή, δεν ξέρεις πως θα πάνε τα πράγματα στα οικονομικά, τι περαιτέρω επιπτώσεις θα έχει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, αν ο τουρισμός πάει καλά, αν στην Ουκρανία βρεθεί λύση μέσα στο καλοκαίρι μπορεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών να μείνει μόνο σενάριο και να μην γίνει πράξη ποτέ.
Ωστόσο, οι εκλογές «μυρίζουν». Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνει μία υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές, υπουργών που δεν είναι βουλευτές. Επίσης έχει ανακοινωθεί ένα γιγάντιο πρόγραμμα προσλήψεων στην παιδεία, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα συνεχίσει η Κυβέρνηση να δίνει επιδοτήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στο ρεύμα, δεν αποκλείεται να επέμβει και στην τιμή της βενζίνης μειώνοντας τους φόρους. Αυτές είναι ενέργειες που σίγουρα ανακουφίζουν τον κόσμο και βέβαια έχουν και πολιτικό μήνυμα, πέρα το καθαρά οικονομικό.

Η απάντηση Ανδρουλάκη

Επειδή η Νέα Δημοκρατία ήδη από τώρα πιέζει το Νίκο Ανδρουλάκη για το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περνά στην αντεπίθεση. Τι απαντά; Τα εξής: «Εγώ λέω καθαρά: Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Η ΝΔ απαντάει ότι «οι πρώτες εκλογές είναι βατήρας, δυόμιση μήνες αστάθεια». Άρα αυτός που προσφέρει αστάθεια, είναι η ΝΔ. Όταν λέει ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα ότι οι πρώτες εκλογές είναι «βατήρας» και όχι εκλογές που η λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να δώσει την ευκαιρία για κυβέρνηση σταθερότητας, τότε αυτός που οδηγεί τη χώρα στην αστάθεια είναι ο πρωθυπουργός, κανείς άλλος».

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις εκλογές

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εκλογές λέγοντας τα εξής: «Έχω πει σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν γίνω Πρωθυπουργός, ότι οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι κατάκτηση για τη χώρα. Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Είναι, νομίζω, μια σταθερή κουβέντα η οποία γίνεται και μάλιστα είχα πει χαριτολογώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους. μπαίνουμε πια στον τέταρτο χρόνο, τον Ιούλιο. Κατά συνέπεια καταλαβαίνω γιατί αυτή η κουβέντα φουντώνει. Αλλά το δικό μου χρέος είναι να κρατώ σταθερό το κυβερνητικό τιμόνι και να μην επιτρέπω προεκλογική χαλάρωση, διότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Κι εγώ έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχω επιτελέσει. Θα λάβουν και οι πολίτες υπ’ όψιν, προφανώς, και τις συγκυρίες, και θα συγκρίνουν και με αυτό το οποίο είχε προηγηθεί και θα προβάλλουν, πιστεύω -και με βάση και με γνώμονα την αξιοπιστία των όσων έχουμε κάνει- και στο μέλλον. Και θα αποφασίσουν αν θέλουν να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει».

Ωστόσο μία φράση του η εξής: «να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» άναψε την κουβέντα ότι μπορεί εν τέλει οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο.

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Στα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ο κος Μητσοτάκης δίνει συνεντεύξεις προσπαθώντας να λειάνει το έδαφος για την επιλογή του να αποδράσει με πρόωρες εκλογές, πριν τελειώσει το καλοκαίρι και αρχίσουν οι λογαριασμοί του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα του.

Η μόνη του συνέπεια άλλωστε τα τρία χρόνια που κυβερνά ήταν η εξυπηρέτηση συμφερόντων των ισχυρών. Αλλά όποτε και να στήσει τις κάλπες, αυτά τελικά δεν θα είναι ικανά να τον προστατεύουν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Πάντως, ο μόνος που έδωσε ημερομηνία εκλογές είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 2 Οκτωβρίου.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές»

Π. Περιβολάρης: Όταν κάνουμε πίσω το πληρώνουμε …

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας