20:08 Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Πόσα κέρδισαν οι δυτικές εταιρείες που παρέμειναν στη Ρωσία στον πρώτο χρόνο του πολέμου

Πόσα κέρδισαν οι δυτικές εταιρείες που παρέμειναν στη Ρωσία στον πρώτο χρόνο του πολέμου

Το 2022, εκατό εταιρείες από «μη φιλικές» χώρες, οι οποίες παρέμειναν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αύξησαν τα κέρδη τους κατά το ήμισυ – σε 1,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Αυτό αναφέρεται στη μελέτη της “Novaya Gazeta Europe”.

Η γαλλική εταιρεία καυσίμων Total έβγαλε τα περισσότερα χρήματα στη ρωσική αγορά – 269 δισεκατομμύρια ρούβλια. Αυτό είναι το διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Total εξακολουθεί να κατέχει μετοχές σε ρωσικά έργα φυσικού αερίου. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και οι ρωσικοί νόμοι την εμποδίζουν να βρει έναν μη ρωσικό αγοραστή για τις μετοχές της, αναφέρει το Radio Liberty.

Η αμερικανική εταιρεία Mondelēz έχει τη σημαντικότερη αύξηση κερδών στη Ρωσία. Μεταξύ άλλων, παράγει προϊόντα ζαχαροπλαστικής με τα εμπορικά σήματα Milka, Alpen Gold και Oreo. Το 2022, τα ρωσικά κέρδη της Mondelēz υπερτετραπλασιάστηκαν. Ένας άλλος αμερικανικός κατασκευαστής, ο PepsiCo, έχει σχεδόν την ίδια ανάπτυξη.

Η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank έχει υπερτριπλασιάσει τα κέρδη της στη Ρωσία, στα 141 δισεκατομμύρια ρούβλια. Απέκτησε οικονομικό πλεονέκτημα μετά την αποκοπή των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα μεταφορών SWIFT ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στον ρωσικό τραπεζικό τομέα, μόνο η Sberbank είναι πιο κερδοφόρα.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η αύξηση των κερδών δεν συνδέεται πάντα με την αύξηση των εσόδων ενώ μπορεί να μιλάει για μείωση των δαπανών για επενδύσεις στην παραγωγή και τη διαφήμιση.

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις ξένες εταιρείες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Πλέον δεν μπορούν να πουλήσουν την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε μια ρωσική εταιρεία χωρίς την έγκριση των ρωσικών αρχών. Επιπλέον, πρέπει να δώσουν στον αγοραστή έκπτωση 50% και να κάνουν μια «εθελοντική συνεισφορά» στον ρωσικό προϋπολογισμό μέχρι 10% της εκτιμώμενης αξίας της επιχείρησης. Υπό ορισμένες συνθήκες, μια ξένη εταιρεία που πουλάει τη ρωσική επιχείρησή της μπορεί να μην πάρει τίποτα γι’ αυτήν.

Το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι κανόνες αυστηροποιήθηκαν ειδικά για να καταστεί ασύμφορη η αποχώρηση από τη Ρωσία. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου, μετά την έναρξη του πολέμου μόνο το 7% των ξένων εταιρειών κατάφερε να εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά, το 41% συνεχίζει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, ενώ στις υπόλοιπες επιβλήθηκαν διάφοροι περιορισμοί στην εργασία στη χώρα.

Πηγή: rus.err.ee

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίποινα στις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις ετοιμάζει η Μόσχα

G7:Με το βλέμμα στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στον “οικονομικό εξαναγκασμό” που ασκεί η Κίνα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας