10:29 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πόσα lockdown αντέχει ακόμα η οικονομία;

Πόσα lockdown αντέχει ακόμα η οικονομία;

Η Ελλάδα έχει βιώσει ήδη τέσσερις μήνες lockdown μέσα στο 2020 – τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και κατόπιν από το περασμένο Φθινόπωρο- με σημαντικές ήδη επιπτώσεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

Toυ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

• Ο λογαριασμός του κορωνοϊού, μειώνει αισθητά το «μαξιλάρι» προστασίας των 31 δισ. • Επιπλέον μέτρα στήριξης στους πληττόμενους ενώ γίνεται προσπάθεια οι επιδοτήσεις να μην είναι επιστρεπτέες

Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση λόγω της πανδημίας, είναι το πόσο αντέχει η οικονομία μας: Πόσα lockdown ακόμα; Για πόσο καιρό; Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αναζήτησε απαντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το μέσο όρο της Ευρώπης, κάθε μήνας lockdown κοστίζει περί τα 4 δισ. ευρώ. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, το κόστος είναι 6 δισ. ευρώ για κάθε μήνα, ενώ στην Ελλάδα στα 3 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι για τους τέσσερις συνολικά μήνες υπάρχει ένα κόστος 12 δισεκατομμυρίων. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προσφάτως από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της οικονομίας, των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ύψους 500.000.000 ευρώ. Τα χρήματα δεν φεύγουν από τα ταμεία του κράτους. Φεύγουν συνολικά από την οικονομία, δηλαδή, και από τα ταμεία του κράτους και από τις τσέπες μας.

Στο τελευταίο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για το «μαξιλάρι» της οικονομίας και είχε δηλώσει πως για την πανδημία υπάρχουν 37 δισ. ευρώ.

Τα αποθέματα

Ποιο είναι αυτό το «μαξιλάρι»; Είναι το ποσό που προέκυψε από την υπεροφορολόγηση που είχε επιβληθεί επί ΣΥΡΙΖΑ για το υπερπλεόνασμα. Σήμερα από τα 37 δισ. έχουν μείνει 31 δισ. ευρώ. ∆ηλαδή από τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν κοστίσει ως σήμερα στην οικονομία μας τα lockdown, τα 6 δισ. προέρχονται από το «μαξιλάρι». Από πού ήρθαν τα υπόλοιπα; Η χώρα μας έχει επιστρέψει για τα καλά στις αγορές και δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. Συνεπώς, τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από αυτή τη διαδικασία. Και η Ευρώπη; Η Ευρώπη έχει υποσχεθεί να στηρίξει τις χώρες της για να ξεπεράσουν την πανδημία. Γι’ αυτό υπάρχει ο μηχανισμός Ανάκαμψης και τα χρήματα που αναλογούν στην Ελλάδα είναι περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ. Όμως, για να ξεμπλοκάρει αυτή η χρηματοδότηση θα χρειαστεί χρόνος και συγκεκριμένα η χώρα μας αναμένεται να δει αυτά τα χρήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς, λοιπόν, η χώρα μας έχει ως «μαξιλάρι» περίπου 31δισ. ευρώ. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα χρήματα; Όχι, διότι από αυτά, τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ είναι στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του μηχανισμού στήριξης ESM και συνεπώς χρειάζεται η ευρωπαϊκή άδεια για να χρησιμοποιηθούν. Άρα απομένουν περίπου 16 δισ. ευρώ προς χρήση; Και πάλι όχι, καθώς μερικά από αυτά τα χρήματα είναι ταμειακά διαθέσιμα φορέων του κράτους, που και πάλι δεν μπορεί η κεντρική διοίκηση να τα χρησιμοποιήσει σε μέτρα στήριξης. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε, έστω και αυθαίρετα, ότι υπάρχουν χρήματα για περίπου τέσσερις μήνες ακόμη lockdown.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για την στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να επεκταθεί το κυβερνητικό «δίχτυ» ασφαλείας, ενώ, όπως είπε, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αποδεχτεί η Κομισιόν η ενίσχυση αυτή να είναι μη επιστρεπτέα. ∆ηλαδή, να εγκριθεί η επιδότηση με πλάγιο τρόπο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, το ανώτατο όριο των κρατικών ενισχύσεων από το προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ καθορίστηκε εν τέλει στα 10.000.000 ευρώ από 3.000.000 ευρώ που συζητούνταν.

Μέτρα

Μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου του, με το νέο πλέγμα μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών τους, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι μετά την έγκριση του διπλασιασμού των ποσών του προσωρινού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ισχύσουν τα εξής:

∆ικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι, κυρίως, επιχειρήσεις που:

-ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας,
-παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά κείμενα,
-καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος – σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο – λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα, και
-απασχολούν εργαζόμενους.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «∆εν πανηγυρίζουμε. ∆εν θριαμβολογούμε. ∆εν καλύπτουμε το σύνολο των απωλειών των κλάδων που έχουν πληγεί, αλλά αποδεικνύουμε ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες που γεννά η εν εξελίξει υγειονομική κρίση. Ουδέποτε είπαμε ότι θα καλύψουμε όλη τη ζημιά, αλλά ερχόμαστε έγκαιρα να καλύψουμε το μέγιστο που μπορούμε, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα ταμειακά διαθέσιμα. Χτίζουμε ‘δίχτυ΄ ασφαλείας. Με σχέδιο, συνεκτικές και στοχευμένες δράσεις, προσαρμόζουμε και εμπλουτίζουμε συνεχώς τις πολιτικές μας».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτο: Ο κύβος ερρίφθη – Ολικό lockdown αποφάσισε το Μαξίμου – Ο λόγος στους λοιμωξιολόγους

Εισβολή αντιεξουσιαστών στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας