More

  Πότε δεν θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση η Ν.Δ.: Όλα τα σενάρια του εκλογικού νόμου [πίνακες]

  Το βασικό ζητούμενο των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι πλέον αν θα προκύψει ή όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει μάλλον καθαρά ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα που θα λάβει το bonus των 50 εδρών με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

  Το Hellas Journal δημοσιεύσει σήμερα πέντε διαφορετικές υποθέσεις εργασίας με αναλυτικούς πίνακες που δείχνουν με απόλυτη ακρίβεια τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν τα πολιτικά κόμματα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

  Στα τέσσερα από τα πέντε σενάρια η ΝΔ σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με βουλευτές που κυμαίνονται από τον οριακό αριθμό των 151 εδρών έως και τις 161. Μόνο στο ένα σενάριο, και εφόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις που έχουν δοθεί, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 149 βουλευτές και άρα χρειάζεται τη στήριξη άλλου κόμματος, από τα επτά που θα βρίσκονται στη Βουλή.

  Πως υπολογίζουμε τις έδρες Ο εκλογικός νόμος είναι απλός και σαφής. Το πρώτο κόμμα κερδίζει το bonus των 50 εδρών που αθροίζεται στον αριθμό των βουλευτών που κερδίζει με ένα σύστημα απλής αναλογικής, καθώς υπάρχει πάντα το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

  Τα πράγματα είναι πολύ απλά αν και κανένα κόμμα δεν θέλει -για λόγους εύκολα κατανοητούς- να αποκαλύψει καθαρά πως σχηματίζεται κυβέρνηση. Διαιρείται το 100 με το ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή. Το αποτέλεσμα της διαίρεσης πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό του κάθε κόμματος. Το γινόμενο πολλαπλασιάζεται με το 250 και διαιρείται δια του 100.

  Έτσι βγαίνει ο αριθμός των εδρών όλων των κομμάτων και απλώς στο πρώτο κόμμα προστίθεται 50 έδρες.

  Οι πέντε υποθέσεις εργασίας

  Οι έδρες με βάση το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

  Σε αυτόν τον πίνακα έχουν διατηρηθεί τα ποσοστά των Ευρωεκλογών και υπολογίζεται ο αριθμός των εδρών, αν θα ήταν και τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών.

  Οι έδρες με βάση το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών + το ΜεΡΑ 25

  Σε αυτό τον πίνακα έχουν διατηρηθεί τα ποσοστά των ευρωεκλογών και έχει προστεθεί και το ΜεΡΑ25 ως έβδομο κόμμα , με ποσοστό 3%, καθώς η απώλειά του ήταν οριακή.

  Οι έδρες με βάση δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών και 6 κόμματα

  Στον τρίτο πίνακα ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο μέσος όρος επίδοσης των κομμάτων με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση, χωρίς φυσικά να υιοθετούνται τα ποσοστά που αναφέρονται.

  Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την υπόθεση εργασίας και με 6 κόμματα στη Βουλή, η ΝΔ μπορεί να επιτύχει τη μεγαλύτερη αυτοδυναμία ξεπερνώντας ακόμη και τις 160 έδρες.

  ΟΙ έδρες με βάση δημοσκόπηση των τελευταίων εκλογών, αλλά με 7 κόμματα

  Στον τέταρτο πίνακα διατηρούνται οι ίδιοι αριθμοί με την προηγούμενο, αλλά τα κόμματα γίνονται 7. Και πάλι η αυτοδυναμία είναι άνετη.

  Οι έδρες στο υποθετικό σενάριο που η διαφορά θα είναι 5 μονάδες και τα κόμματα 7

  Στον τελευταίο πίνακα διατηρούνται τα επτά κόμματα και τα ποσοστά όλων των υπολοίπων κομμάτων πλην των δύο πρώτων. Βλέπουμε λοιπόν ότι με 7 κόμματα στη Βουλή και τη διαφορά στις 5 μονάδες, το πρώτο κόμμα δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία καθώς συγκεντρώνει 149 έδρες και αναζητεί δύο ακόμη για να έχει τη δεδηλωμένη.

  Πηγή: hellasjournal.gr

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Τι απάντα η Alpha Bank για την αναίτια αποστολή sms σε πελάτες

  Με μια σειρά από tweet η Alpha Bank έδωσε εξηγήσεις και απαντήσεις, στους πελάτες που ξαφνικά έλαβαν sms για αλλαγή κωδικών στο e- banking...

  Τζέισον Αντιγόνη: Ζητά από τον πρωθυπουργό να κατοχυρώσει τον γκέι γάμο

  Έτος 2016. Τα coming out ενός περίεργου για τα ελληνικά δεδομένα τύπου με το όνομα «Ιάσων Δούσης» διαδέχονται το ένα το άλλο. Αλλάζει το...

  Air France: Καταργεί 7.500 θέσεις εργασίας

  H πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους της Air France. Οι νέες απολύσεις προσθέτουν έναν ακόμα «κρίκο στην αλυσίδα» των αμέτρητων χαμένων θέσεων...

  ΑΑΔΕ: Παράνομα βρέθηκαν το ένα στα τρία αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες

  Σε ελέγχους πανελλαδικά για να διαπιστωθεί η νομιμότητα κυκλοφορίας αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα προχώρησαν οι ελεγκτές των τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,...

  Θετικός στον κορωνοϊό παίκτης της Ξάνθης – Σε καραντίνα η ομάδα

  Κρούσμα κορωνοϊού προέκυψε στην ομάδα της Ξάνθης, καθώς μετά τον σχετικό έλεγχο που έγινε την Πέμπτη στα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος, ένα από τα...