23:15 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Πράσινο φως για το πρώτο μαζικό κούρεμα κόκκινων δανείων από 01/03/2017

Πράσινο φως για το πρώτο μαζικό κούρεμα κόκκινων δανείων από  01/03/2017
Σε κούρεμα οφειλών ύψους 3 Δις ευρώ από στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση θα προβούν οι τράπεζες έως το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Καθημερινή. Έως τα τέλη του 2019 οι διαγραφές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 14 δις ευρώ, ενώ τα πρώτα κόκκινα δάνεια που θα κουρευτούν θα είναι τα επίδικα και αυτά που έχουν καταγγελθεί.

Έτσι, τα επίδικα δάνεια των Ομαδικών Αγωγών του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ κατά των Τραπεζών και των Εξώδικων Επανακαθορισμού Τραπεζικών Οφειλών, θα είναι τα πρώτα που θα κουρευτούν, αφού μετά τις συνεχείς δικαιώσεις των εναγόντων δανειοληπτών του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ στα δικαστήρια όλης της χώρας, που ακυρώνουν πλέον μαζικά τις εναντίον τους διαταγές πληρωμής, οι τράπεζες χάνουν τη δυνατότητα κατασχέσεων και πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα, το κούρεμα των δανείων και των πιστωτικών καρτών των Δανειοληπτών του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ να αποτελεί πλέον για τις τράπεζες τη μοναδική λύση, προκειμένου να μην αναγκαστούν να διαγράψουν το σύνολο των αντιστοίχων απαιτήσεών τους. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο, οι τράπεζες, έδωσαν μάχες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να πετύχουν την αναβολή της συζήτησης των 2 πρώτων εναντίον τους Ομαδικών Αγωγών του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ.

Επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, που, κατά πρώτο λόγο είναι επίδικα και, κατά δεύτερο λόγο, έχουν καταγγελθεί, θα μεταβιβστούν κατά προτεραιότητα στις εταιρείες διαχείρισης. Μάλιστα, όπως έχει σημειώσει σε πρόσφατη μελέτη της η Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο αυτών των δανειακών χαρτοφυλακίων θα μπορούσε να μεταβιβαστεί ακόμη και στο 2% – 30% της ονομαστικής τους αξίας, με αποτέλεσμα, ο στόχος της εξωδικαστικής επίτευξης ανίτστοιχου κουρέματος κατά 50% για τα στεγαστικά δάνεια, 70% για τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια και 90% για τις πιστωτικές κάρτες, όπως διεκδικούν οι Δανειολήπτες του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ, να είναι πλέον όχι μόνο απολύτως εφικτός, αλλά και εντός των πλαισίων και των στόχων της ίδιας της ΤτΕ.

Το κούρεμα των κόκκινων αυτών δανείων  θα προχωρήσει αμέσως μόλις απαλειφθούν τα τελευταία εμπόδια στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δημιουργηθεί δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων στη χώρα μας. Οι μεταβιβάσεις αυτών των χαρτοφυλακίων αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο με Απρίλιο, μόλις κλείσουν οι κυοφορούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

Στο κατά πόσον μπορούν να κουρευτούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των επίδικων και καταγγελμένων κόκκινων δανείων, σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει πως:

  • Οι τράπεζες θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τα προβληματικά δάνειά τους σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από την ήδη απομειωμένη αξία ισολογισμού, χωρίς να επηρεάζεται ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας. Ειδικότερα, από τα 108 δισ. ευρώ που είναι στο σύνολο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα 48 δισ. ευρώ είναι καταγγελμένα και επίδικα δάνεια, για τα οποία το ύψος των εξασφαλίσεων ανέρχεται περίπου στα 22 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι συσσωρευμένες προβλέψεις τους ξεπερνούν το 60%.
  • Η απομειωμένη αξία με την οποία εγγράφηκαν τα δάνεια αυτά στους ισολογισμούς των τραπεζών στις 30/9/16 είναι χαμηλότερη των 19 δισ.Οπως δείχνουν τα στοιχεία των τραπεζών, οι προβλέψεις ειδικά στα καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια κινούνται από 80% μέχρι και σχεδόν 96%, στην περίπτωση που αυτά δεν φέρουν εξασφαλίσεις. Ο δείκτης κάλυψης από εξασφαλίσεις μετά τις προβλέψεις διαμορφώνεται λίγο άνω του 50%.

Το τίμημα

Mε 108 Δις κόκκινο χαρτοφυλάκιο, ο στόχος των τραπεζών είναι να ρυθμίσουν φέτος δάνεια ύψους 15 Δις, όσα δηλαδή είχαν χορηγήσει πριν από 12 χρόνια. Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι ότι οι δανειολήπτες πλέον δεν ανταποκρίνονται στις κλήσεις για ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις των οφειλών τους. Ειδικότερα δε, οι Δανειολήπτες του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ, δεν έχουν κανένα όφελος να υπογράψουν νέες συμβάσεις ρυθμίσεων, αφού το μεγαλύτερο δικονομικό όπλο που έχουν στα χέρια τους για να δικαιωθούν στα δικαστήρια, κατά τις εκδικάσεις των Ομαδικών Αγωγών και των ανακοπών στις εναντίον τους διαταγές πληρωμής, είναι οι παλιές, παράνομες και καταχρηστικές συμβάσεις τους, που στην καλύτερη περίπτωση θα ακυρωθούν από τα δικαστήρια ως ανήθικες δικαιοπραξίες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας