4:02 Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις σήμερα - Αυτοψία του ereportaz.gr (φωτό - βίντεο)

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις σήμερα - Αυτοψία του ereportaz.gr (φωτό - βίντεο)

Θερινές εκπτώσεις: Χωρίς ιδιαίτερη διαφορά στην κίνηση σε σχέση με τις προηγούμενες η σημερινή πρεμιέρα. Όπως μας είπαν οι έμποροι ,οι πρώτες  μέρες των εκπτώσεων ,που θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου είναι συνήθως διερευνητικές. Οι πελάτες κοιτούν τις βιτρίνες ,συγκρίνουν τιμές και κάνουν κάποιες ερωτήσεις για διαθεσιμότητα προϊόντων .

Ρεπορτάζ : Νίκος Νικολετάκης

Ο εμπορικός κόσμος υπόσχεται γενναίες  εκτώσεις έως 50%, ακόμη και 70%. Όπως διαπιστώσαμε πάντως τα ποσοστά αυτά αφορούν περιορισμένο αριθμό προϊόντων ενώ οι πραγματικές εκπτώσεις σπάνια υπερβαίνουν το 30% από τις ονομαστικές τιμές. Οι επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου προσδοκούν να πάρουν μια βαθιά οικονομική ανάσα μετά από μια περίοδο μειωμένου τζίρου και αυξημένων λειτουργικών εξόδων.

Ο Νίκος Κογιουμτσής ,Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας μας είπε ότι οι τιμές είναι καλές και ότι υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις. “Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς. Είναι καλό και για αυτούς και για μας”, τόνισε. Δείτε το βίντεο:

 

Με υψηλές προσδοκίες αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία περιμένουν οι έμποροι τις φετινές θερινές εκπτώσεις εκτιμά ο Θοδωρής Καπράλος Πρόεδρος  του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά:«Είναι δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις ,το ενεργειακό κόστος και οι ανάγκες του κόσμου να κάνει διακοπές μετά από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών θα επηρεάσουν τους τζίρους σε είδη όπως την ένδυση και  τηνυπόδηση” επισημαίνει μεταξύ άλλων.

 

 

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος αναφορικά με το θέμα των θερινών εκπτώσεων αναφέρει πως: «Κατά τη διάρκεια τόσο των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές».

Επίσης σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σημειώνει ότι: «Από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ξεκινά ένα μεγάλο διάστημα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια και υπέρ των βεβαρημένων οικογενειακών προϋπολογισμών, που θα διαρκέσει 50 ημέρες, έως τις 31 Αυγούστου και ενδείκνυται για «έξυπνες» αγορές».

Ο εμπορικός κόσμος της Αττικής διατηρεί την αισιοδοξία του και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για μεγαλύτερη κατανάλωση από πέρυσι στις αυξημένες τουριστικές ροές, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου και οι τουρίστες θα μπουν στο άθροισμα του τζίρου με την «εισαγόμενη κατανάλωση».

Το επιθυμητό είναι όλοι οι καταναλωτές να «εκμεταλλευτούν» τις συμφέρουσες τιμές για τις αγορές τους και οι επιχειρήσεις λιανικής να ρευστοποιήσουν το εποχικό εμπόρευμά τους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Power Pass: Άμεσα η πληρωμή της επιδότησης – Τι είπε ο Οικονόμου για το Fuel Pass 2

Κορωνοϊός: Μόνο μέτρο προστασίας η μάσκα, οι αποστάσεις και η υγιεινή απέναντι στις νέες υποπαραλλαγές


Τι να προσέξουν οι καταναλωτές
Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία (άρθρο 15 του νόμου 4177/2013) αναφέρει πως τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

* Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

* Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

* Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

* Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

* καταστήματα εστίασης-λιανεμπόριο-ψυχαγωγία

* Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

* Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

* Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

* Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

* Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

* Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

* Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας