11:49 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Πρεμιέρα σήμερα τα εποχικά καταστήματα -Στα ύψη τα κρούσματα ένα μήνα μετά το lockdown

Πρεμιέρα σήμερα τα εποχικά καταστήματα -Στα ύψη τα κρούσματα ένα μήνα μετά το lockdown

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει άρση των μέτρων κλιμακωτά όσο πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο πάντα με άξονα τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναφέρει πως κάθε νέα ομάδα καταστημάτων θα ανοίγει με απόσταση 3-4 ημερών, ενώ αν παρουσιαστούν φαινόμενα συνωστισμού, όλα τα καταστήματα θα ξανακλείνουν.

Όπως τόνισε, ο γγ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης από τη Δευτέρα (7/12) έως και την Παρασκευή (8/1) θα επιτρέπεται η λειτουργία τεσσάρων Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν την πώληση χριστουγεννιάτικων δέντρων και άλλων εποχιακών ειδών.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

Το ωράριο, οι κανόνες λειτουργίας και το SMS

Σημειώνεται πως για να μεταβούμε στα εποχικά καταστήματα στέλνουμε τον κωδικό 2, με τον οποίο μπορούμε να μεταβούμε σε ΚΤΕΟ, συνεργείο αυτοκινήτων, καθώς και στα ανοιχτά μαγαζιά, στην παρούσα φάση στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα ψιλικών κτλ. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021, ενώ ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ.

• Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

• Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100

• Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα

• Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό

• Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων

• Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων

Παράταση lockdown 

Η κρισιμότητα του επόμενου δεκαπενθημέρου αποτυπώνεται και στην παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όπως και στην αναστολή δραστηριότητας για μια σειρά επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την νέα χρονιά.

Πρόκειται για:

· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώρους ψυχαγωγίας

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

Κλειστά τα σχολεία 

Κλειστά μέχρι τις 7 Γενάρη αναμένεται να μείνουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ με τηλεκπαίδευση πραγματοποιούνται οι παραδόσεις στα ΑΕΙ μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τριήμερα επανεκκίνησης

Στον αντίποδα, σε πακέτα δόσεων θα επαναλειτουργήσουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ανά τρεις ημέρες θα προστίθενται και νέες δραστηριότητες στη λίστα επαναφοράς στην κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ κοντά τους επαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα. Παραμονές των γιορτών θα ανοίξουν κατά πληροφορίες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls), αν και ο τρόπος επιστροφής της αγοράς στους καθημερινούς ρυθμούς εγείρει διαφορετικές αντιδράσεις.

«Να ανοίξουν όλα μαζί»

Απέναντι στο κλιμακωτό άνοιγμα, ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε πως «δεν θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα». «Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», σημείωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ν. Παπαθανάσης: Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων

Θεοχάρης: Στήριξη στις αεροπορικές εταιρίες που θα επιλέξουν Ελλάδα το 2021

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας