15:45 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

«Πρέπει να μιλήσουμε»: Δωρεάν οδηγός για την αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων

«Πρέπει να μιλήσουμε»: Δωρεάν οδηγός για την αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων

Διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο είναι μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να βοηθήσει κάθε πολίτη με ένα πολύ λεπτό και δύσκολο ζήτημα, όπως είναι ο προγραμματισμός περιουσιακών και προσωπικών ζητημάτων σε περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου.

Πρόκειται για ένα οδηγό που συνέταξαν οι δικηγόροι Γιάννης Μπιλιάνης και Κωνσταντίνος Πικραμένος, με τίτλο «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ», σε συνεργασία με την εταιρεία Alzheimer Αθηνών και τις Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα EE.

Το έργο είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα καθώς απευθύνεται σε μη νομικούς και καλύπτει τα βασικά σημεία του περιουσιακού και προσωπικού προγραμματισμού.

Θα φανεί χρήσιμο, μεταξύ άλλων, σε οικογένειες ασθενών με άνοια ή συναφή νοσήματα.

Τι είναι ο περιουσιακός και προσωπικός προγραμματισμός;
Όταν μιλάμε για τον προγραμματισμό περιουσιακών ζητημάτων αναφερόμαστε σε έναν συνολικό προγραμματισμό που περιλαμβάνει όχι μόνο τις συναλλαγές εν ζωή, αλλά και τη σύνταξη μιας διαθήκης, η οποία θα περιλαμβάνει τις επιθυμίες του προσώπου για την τύχη της περιουσίας του μετά το θάνατό του. Ο σκοπός του προγραμματισμού είναι να αποφεύγονται, κατά το μέτρο του δυνατού, μελλοντικά προβλήματα.

Εξαιτίας της μεγάλης σημασίας της ακίνητης περιουσίας για τη μέση ελληνική οικογένεια, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μεταβίβαση, εκμίσθωση και φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Επίσης, μεγάλη αξία έχει και ο προγραμματισμός προσωπικών ζητημάτων. Παράδειγμα τέτοιου προγραμματισμού είναι η πρόβλεψη για τη φροντίδα του προσώπου σε περίπτωση που αυτό καταστεί ανίκανο να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό του.

Γιατί αποφεύγουμε τον προγραμματισμό;
Ο προγραμματισμός για σοβαρά περιουσιακά ή προσωπικά ζητήματα σχετίζεται για τους περισσότερους από εμάς με σκέψεις δυσάρεστες και ανεπιθύμητες. Ειδικά δε, ο προγραμματισμός για την τύχη της περιουσίας μετά θάνατον σχετίζεται αναπόφευκτα με τη σκέψη του τέλους της ανθρώπινης ζωής. Ο μη προγραμματισμός, όμως, μπορεί να έχει διάφορες ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση και η δημιουργία συγκρούσεων εντός της οικογένειας.

Ο στόχος λοιπόν, του οδηγού είναι να πληροφορήσει τον αναγνώστη του σχετικά με κρίσιμα ζητήματα περιουσιακής και προσωπικής φύσης, ώστε ο τελευταίος να έχει την ευχέρεια να τα ρυθμίσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του και με νομικά έγκυρο τρόπο.

Το βιβλίο διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) δωρεάν από τις ιστοσελίδες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και των Εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλα EE και σε έντυπη μορφή από το κεντρικό κατάστημα του εκδότη και συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόθεν Έσχες: Αυτά είναι τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών αρχηγών – Ποιος είναι ο πλουσιότερος (ΕΓΓΡΑΦΟ & pdf)

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας