Πρέσινγκ της Eldorado Gold για αλλαγή της σύμβασης

Πρέσινγκ της Eldorado Gold για αλλαγή της σύμβασης

Αλλαγή της αρχικής σύμβασης με μείωση της προστιθέμενης αξίας της επένδυσης στη Χαλκιδική για την Ελλάδα διεκδικεί η καναδική Eldorado Gold, επικαλούμενη μεγάλες ζημίες του παρελθόντος.

Η καναδική εταιρεία, που δεν δείχνει να βιάζεται, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις από το περασμένο Φθινόπωρο με την ελληνική κυβέρνηση και πιέζει για μεγάλες αλλαγές στην υπάρχουσα σύμβαση για τα μεταλλεία και κυρίως διεκδικεί το να μην κατασκευάσει στην Ελλάδα τη μονάδα χρυσού που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.

Η Ελληνικός Χρυσός (που απασχολεί 1.600 άτομα) υπέβαλε στην εκπνοή του 2019 στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νέο επενδυτικό σχέδιο, η έγκριση του οποίου προϋποθέτει την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του 2004. Η κατάθεση του νέου επενδυτικού σχεδίου έγινε στο πλαίσιο ενός διαλόγου με την κυβέρνηση που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο και ο οποίος συνεχίζεται με στόχο να βρεθεί μια λύση που θα διευκολύνει την υλοποίηση της επένδυσης και θα διασφαλίζει παράλληλα τα ελληνικά συμφέροντα. Επικεφαλής αυτών των διαπραγματεύσεων από καναδικής πλευράς είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Εldorado Gold και από ελληνικής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Εχουν γίνει μέχρι σήμερα έξι συναντήσεις, με το κλίμα να περιγράφεται ως εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι Καναδοί εκμεταλλεύονται στο έπακρον την ανάγκη της χώρας για επενδύσεις.

Τo υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει την αξιολόγηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου στην Grant Thornton, η οποία καλείται επίσης να αξιολογήσει την έκθεση του οίκου Hatch που κατέθεσε ως συνοδευτική στο υπουργείο η «Ελληνικός Χρυσός» αλλά και να παραδώσει μια συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ παλαιού και νέου επιχειρηματικού σχεδίου.

Η στήριξη της επένδυσης είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αφού θα μπορούσε να μην αποδεχθεί το αίτημα της εταιρείας για αναθεώρηση του υφιστάμενου επιχειρηματικού σχεδίου και να καταγγείλει τη σύμβαση, διεκδικώντας και αποζημιώσεις, για την υπαναχώρηση της εταιρείας στο να κατασκευάσει στην χώρα μονάδα παραγωγής χρυσού.

Στο μεταξύ η καναδική εταιρεία βρίσκεται και σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Ελληνικός Χρυσός προκειμένου να επιμερίσει το κόστος του επενδυτικού σχεδίου που ενέκρινε το Δημόσιο το 2006 και είναι στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων που κυρώθηκε από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2004 .

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Καναδοί δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται. Αλλοι ότι έχουν τα λεφτά αλλά δεν θέλουν να τα ρίξουν στην Ελλάδα, όπου ήδη έχουν επενδύσει περί το 1,5 δισ. ευρώ χωρίς μεγάλη επιτυχία. Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι Καναδοί φαίνεται ότι ψάχνουν συνέταιρο και δεν βιάζονται. Σημειώνεται ότι η μετοχή της μητρικής Eldorado Gold είχε πραγματοποιήσει ένα εκπληκτικό ράλι μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο και από τα 4,5 δολάρια βρέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στα 13 δολάρια, ενώ προχθές έκλεισε στα 8,6 δολάρια.

Η καναδική εταιρεία από την πλευρά της επικαλείται για την αδυναμία υλοποίησης της μονάδας χρυσού, τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις του σχεδίου με ευθύνη των ελληνικών Αρχών και τη ζημία ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει υποστεί από την αβεβαιότητα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ

Μέσω του νέου επιχειρηματικού σχεδίου η καναδική εταιρεία προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο, κάτι που απαιτεί νέες αδειοδοτήσεις και μεταφέρει ουσιαστικά για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής της. Με τη θέση αυτή δεν φαίνεται να συμφωνεί η ελληνική πλευρά, καθώς φήμες του παρελθόντος έφεραν την Eldorado Gold να επιθυμεί να γίνεται εκτός Ελλάδας ο διαχωρισμός του χρυσού. Κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά την προστιθέμενη αξία της επένδυσης για τη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά να ζητεί αύξηση των τελών για το Δημόσιο περισσότερες θέσεις εργασίας, ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και δεσμεύσεις για την αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στο μεταξύ, για μεθόδευση της τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Χαλκιδικής κατηγορούν την κυβέρνηση με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν, από το ΥΠΕΝ, την πλήρη πολιτική αιτιολόγηση των αποφάσεών του και όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη διαδικασία αξιολόγησης του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Απόφαση ανάθεσης της αξιολόγησης που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια (ΑΔΑ: Ψ01Χ4653Π8-ΧΕΦ). Ζητούν ειδικότερα το τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, τα τελικά παραδοτέα της εταιρείας, τις επιμέρους εισηγήσεις και τα σχέδια εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

Σχόλια