13:43 Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Πριν από λίγο ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής. Δυσαρέσκεια από Ελλάδα και Κύπρο

Πριν από λίγο ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής. Δυσαρέσκεια από Ελλάδα και Κύπρο

Σύμφωνα με πηγές ευρωπαίων αξιωματούχων πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αποφάσισε να διακοπεί η συζήτηση για το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για να προηγηθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Νωρίτερα διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico ανέφεραν πως το  προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν ικανοποίησε την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ το κείμενο αναμένεται να τεθεί τώρα στην συζήτηση υπόψιν των υπολοίπων ηγετών.

Η νέα εκδοχή, αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καλέιται να υιοθετήσει επιπλέον καταχωρήσεις στη λίστα των κυρώσεων  και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον επικεφαλής Ευρωπαίο διπλωμάτη, «να υποβάλλει έκθεση για την κατάσταση» συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου εφαρμογής» κυρώσεων «το αργότερο έως τη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο του 2021».

Η  Ελλάδα και η Κύπρος, θεωρούν πως ο  Μάρτιος είναι πολύ μακριά και  θέλουν να δουν ταχύτερες και ισχυρότερες δεσμεύσεις από την ΕΕ. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες  η Ελλάδα πρότεινε την ιδέα μίας έκτακτης Συνόδου τον Φεβρουάριο με θέμα την Τουρκία πρόταση η οποία όμως δεν βρήκε ανταπόκριση.

Όπως από το πρωί το ereportaz.gr είχε επισημάνει σε άρθρο του αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής αυτό που φαντάζει πιθανότερο και περισσότερο αναμενόμενο είναι ακουστούν και πάλι  κάποια “ευχολόγια” υπέρ της Ελλάδος και της Τουρκίας  – δίχως αντίκρυσμα –  και να μετατεθεί το ζήτημα για την  επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου ώστε να έχει δοθεί χρόνος και στην νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Μάρτιο που θα έχει αναλάβει καθήκοντα να δείξει τις προθέσεις της, ή καλύτερα για την Ευρώπη να έχει προχωρήσει ήδη σε κάποιες κυρώσεις προς την Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 κάνοντας την …”βρώμικη” δουλειά για την Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης 

Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα πιθανά σενάρια για το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία

Η Γερμανία πρέπει να μιμηθεί την Ελλάδα στην φοροδιαφυγή

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας