16:48 Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Προανακριτική: Για τις 15 Ιουνίου ορίστηκε η εξέταση Δ. Παπαγγελόπουλου - Πότε καταθέτουν οι υπόλοιποι

Προανακριτική: Για τις 15 Ιουνίου ορίστηκε η εξέταση Δ. Παπαγγελόπουλου - Πότε καταθέτουν οι υπόλοιποι

Τελικά η επιτροπή αποφάσισε να δώσει δεκαήμερη παράταση στον κ. Παπαγγελόπουλο αντί της 5ημερης που προβλέπει ο νόμος και όρισε ως ημερομηνία εξέτασης του την 15η Ιουνίου.

Στις 18 Ιουνίου θα καταθέσει ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 του μήνα ο Αλέξανδρος Τάρκας και στις 24 Ιουνίου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Τι συνέβη νωρίτερα σήμερα

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη προανακριτική προθεσμία ενός μηνός για να απολογηθεί. Και στη συνέχεια ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες παρομοίασε τον εαυτό του με τον θρυλικό Ελ Σιντ.  Μάλιστα όπως τόνισε “θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους. Αυτά που θα βγάλω εγώ… Δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει”. 

Όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το eREPORTAZ, Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε αίτημα στην ειδική επιτροπή προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες η μισή Δικαιοσύνη καθώς και ο δημοσιογράφος και εκδότης, Κώστας Βαξεβάνης. Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός ζητεί να καταθέσουν ως μάρτυρες οι:

Ευάγγελος Ιωαννίδης (προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών), Ηλίας Ζαγοραίος (πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών), Ιωάννης Μωραϊτάκης (προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών), Γεώργιος Γρίβας (προϊστάμενος του Πρωτοδικείου), Ελευθέριος Γεωργίλης (πρώην προϊστάμενος του Πρωτοδικείου), Σπύρος Γεωργουλέας (πρώην προϊστάμενος του Πρωτοδικείου), Κώστας Σταμαδιάνος (προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών), Θεόδωρος Καννελόπουλος (πρώην προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών) καθώς και η Μαριάννα Ψαρουδάκη.

Επίσης ζητεί να κληθούν ως μάρτυρες ο Μιχάλης Καλογήρου, η Μαρία Παπασπύρου και ο Κώστας Βαξεβάνης επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους στη Βουλή είναι αναγκαία για την ανεύρεση της αλήθειας.


Σχετικά άρθρα:

Αποκλειστικό: Καταθέτει υπόμνημα με νέα στοιχεία-φωτιά ο Σ. Μιωνή

Προανακριτική Live: Τη μισή Δικαιοσύνη και τον Βαξεβάνη ζήτησε ως μάρτυρες ο Παπαγγελόπουλος


Πιο αναλυτικά ο διάλογος που διημείφθη έχει ως εξής:

Δ. Παπαγγελόπουλος : Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για τον τρόπο που θα πάρω αντίγραφα και για τον αριθμό των σελίδων για να ασκήσω τα δικαιώματα μου.

Ι. Μπουγάς (πρόεδρος): Δεν έχω εκτίμηση για όλο τον όγκο. Αλλά είναι έτοιμα, ψηφιοποημενα, σήμερα. Είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Διάβασα για 200.000 στον τύπο. Είναι πάνω από 100.000. σελίδες;

Ι. Μπουγάς : Ναι είναι.

Δ. Τσοβόλας (συνήγορος Παπαγγελόπουλου): Είχα 20 χρόνια να έρθω εδώ. Οι εποχές άλλαξαν, ήταν δυσάρεστες. Για αυτό έχω πολλά χρόνια να πατήσω. Δεν θα βάλω εδώ, τώρα θέμα ακυροτήτων.

Μετά την παροχή προθεσμίας θα γίνουν αυτά. Επειδή είναι πολλές χιλιάδες οι σελίδες, θα θέλαμε μια σημαντική προθεσμία.

Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θέλουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θέλουμε να σεβαστούμε την διαδικασία.

Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Δεν γίνεται όλα αυτά να γίνονται μετά από όλα όσα επικαλείται ο Σαμαράς και να μην καλείται. Θέλουμε το στικάκι με το υλικό, την κατάλληλη προθεσμία, και σαφές κατηγορητήριο

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικές σκοπιμότητες

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επιχείρησε με διαδικαστικά επιχειρήματα να προσβάλει για μια ακόμα φορά την διαδικασία.

«Σε αυτή την φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, οχι συμμέτοχων, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει. Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη η κλήση μη πολιτικών προσώπων σε αυτή την φάση, της Προανάκρισης» είπε.

Αίτημα για να αποσταλούν όλα τα έγγραφα του FBI από το Κίνημα Αλλαγής

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στα έγγραφα του FBI που διαβίβασε στην επιτροπή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

«Οι τελευταίες εξελίξεις με την επιστολή του Εισαγγελέα Ιωάννη Αγγέλη και κυρίως με τα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή αυτή είναι καταιγιστικές και ταυτοχρόνως απολύτως αποκαλυπτικές για το μέγεθος, το εύρος και την απαξία της ερευνώμενης σκευωρίας.

Όπως αποδεικνύεται, χωρίς κανένα απολύτως ηθικό ή νομικό ενδοιασμό οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, διέπραξαν βαριά ποινικά αδικήματα.

Και βεβαίως όλα αυτά αναδεικνύουν την πλήρη δικαίωση της επιλογής του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει να εξετασθεί από την Επιτροπή η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου.

Επισημαίνουμε και υπογραμμίζουμε: η πρότασή μας αυτή δεν στηρίχθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς όμως είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές μας. Όπως ακριβώς κάθε αθώος από εμάς προστατεύεται, έτσι ακριβώς και κάθε ένοχος πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται.

Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και θάρρος θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πλήρη αποκάλυψη κάθε λεπτομέρειας αυτής της υπόθεσης.

Επίσης ως Κίνημα Αλλαγής επανακαταθέτουμε αίτημα να μας αποσταλούν όλα τα έγγραφα του FBI τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα που έχει στην κατοχή του ο κ.Μπρακουμάτσος και όλα τα έγγραφα ερωτήματα που είχε απευθύνει η κα Τουλουπάκη στις Αμερικανικές Αρχές» είπε η κυρία Λιακούλη.

Σχετικά άρθρα: Προανακριτική: Μία εβδομάδα προθεσμία αναμένεται να δοθεί στον Δ. Παπαγγελόπουλο

Παπαγγελόπουλος ως άλλος ΕΛ Σίντ

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μετά την σύντομη παραμονή του στην αίθουσα της επιτροπής ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και παρομοίασε τον εαυτό του με τον θρυλικό Ελ Σίντ.

«Θα ακούσουν αυτά που τρέμουν. Για όλους. Δεν είχαν υπολογίσει ότι θα ειπωθούν όλα αυτά σταγόνα – σταγόνα. Εγώ τους τα είχα πει. Αυτοί πάνε βρόγχο βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους εγώ θα τους πάω σταγόνα σταγόνα με καθαρό νεράκι. Θέλουν να σέρνεται στη δικαιοσύνη και να λένε τα έκανε με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παπαγγελοπουλος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η προανακριτική κινείται με βάση σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής. Ειδικά δε για τα έγγραφα που κατατέθηκαν πρόσφατα στην επιτροπή εκτίμησε πως «με αυτό τρόπο θα κληθούν ξανά Τουλουπακη, Ντζούρας, Μανώλης. Δίνει το χρόνο να γίνει αυτό μπας και προλάβουν εδώ να μου ασκήσουν μια δίωξη για να έρθουν όλοι μαζί μου ως συμμορίτες. Ο Όρμπαν είναι αγγελικό πρόσωπο μπροστά σε αυτά που κάνουν».

Επιπροσθέτως, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τους υπαινιγμούς και τις απειλές είπε «θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους. Αυτά που θα βγάλω εγώ… Δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Πάνε να ξεπλύνουν τη Νοβάρτις και τη Λαγκάρντ. Ακόμα δεν έχω πει ούτε το 1/10 από όσα έχω να τους καταλογίζω.

Λένε για Παπαδάκου – Φιλιππάκη και μιλάνε για συμμορία. Που ήξερα εγώ την Παπαδάκου το 2012; Τι ήξερα πριν γίνω υπουργός για λίστα Λαγκάρντ και Μιωνή- Παπασταύρου; Αυτοί είναι συμμορίτες όχι εγώ . Ποινικοποιούν και τις έρευνες τις δημοσιογραφικές. Το μόνο αδίκημα που βγαίνει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι η ζωοκλοπή. Τους έχουμε πιάσει με τη γίδα στην πλάτη».

Τσοβόλας: Ζητήσαμε ένα μήνα προθεσμία αλλιώς θα τους κάνω να χοροπηδάνε

Από την πλευρά του ο συνήγορός του Δ. Τσοβόλας σημείωσε μεταξύ άλλων: «ζητήσαμε ένα μήνα προθεσμία αλλιώς θα τους κάνω να χοροπηδάνε. Έχουν γελοιοποιηθεί στη συνείδηση λαού οι επιτροπές».

Πέραν αυτού ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι η προανακριτική δεν έχει σε αυτό το στάδιο αρμοδιότητα να καλεί ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα.

Το συγκεκριμένο επιχείρημα επισήμανε και ο συνήγορος των εκδοτών Γιάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα.

Η κλήση του κ. Φιλιππάκη παραβιάζει τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και τις διατάξεις νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του Κανονισμού της Βουλής. Δεν μπορεί η Επιτροπή να καλεί ανωμοτί μη πολιτικά πρόσωπα. Καθ’ υπέρβαση της εξουσίας της, η Επιτροπή καλεί τον κ. Φιλιππάκη ως ύποπτο.

Εμείς θέλουμε να κληθεί ως μάρτυρας. Ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να ναρκοθετηθεί η διαδικασία με ακυρότητες. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο κ. Μιωνής είναι συκοφάντης και σκευωρός. Αλλά αυτό κινδυνεύει από τη διαδικασία.

Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να θωρακιστεί η διαδικασία από ακυρότητες. Και αυτό διασφαλίζεται μόνον αν κληθεί ως μάρτυρας.

Υποχρεούστε να κληθεί ο κ. Φιλιππάκης ως μάρτυρας, αλλιώς πρόκειται για στέρηση φυσικού δικαστή και αρνησιδικία» είπε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας